Vaginal udflåd og de forskellige typer

Udflåd er helt naturligt, men kan også indikere, hvis der er problemer i området.
Vaginal udflåd og de forskellige typer
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

De forskellige typer af vaginal udflåd kategoriseres som regel på baggrund af deres farve, men det kan også variere i konsistens, mængde og lugt.

Selvom de fleste ikke er bevidste om det, eller er for generte til at tale om det, så er det sandt, at der er forskellige typer af vaginal udflåd. Dette skyldes, at det kan have forskellig lugt, farve og mængde.

Vaginal udflåd er, som navnet antyder, en udskillelse af væske fra nogle kirtler, som findes i skeden. Denne væske er fuldstændig normal og nødvendig, da den udfører mange funktioner, der er nødvendige for at holde skeden sund.

En af dem er, at det gør det muligt for skeden at “rense” sig selv. Med andre ord, så er det med til at fjerne døde celler og bakterier, og dermed forhindre sygdomme. Derudover er det en god indikator for sundhedstilstanden i kvindens forplantningssystem.

Alle ændringer i denne væske kan være med til at opdage sygdomme. Derfor vil denne artikel forklare de forskellige typer af vaginal udflåd, og hvad de hver især betyder.

Hvorfor opstår der forskellige typer af vaginal udflåd?

Kvinde dækker kønsområde med hænder

Vaginal udflåd kan forandre sig på grund af tilstedeværelsen af infektioner eller seksuelt oveførte sygdomme.

Inden vi begynder at nævne de forskellige typer af udflåd fra skeden, skal du vide at, fysiologisk set, så ændrer udflåden sig gennem din menstruationscyklus. Der er således forskellige typer af udflåd for hver fase i cyklussenDetter er helt normalt.

Sådan ændrer væsken sig afhængigt af de kvindelige hormoner, som også varierer gennem cyklussen. For eksempel er udflåden ofte tykkere og der er mere, når ægløsningen er lige om hjørnet. Dette sker, fordi forplantningen spiller en rolle og det er med til at forberede kvinden på befrugtning.

På samme måde kommer der mere udflåd, når en kvinde bliver opstemt. Den er typisk klar eller mælkehvid. Men den kan også være vandet, gennemsigtig, og komme i større eller mindre mængder.

Du skal også være klar over, at alle typer af vaginal udflåd har en karakteristisk lugt, og det skal ingen kvinde være flov over. Faktisk bør alle kvinder vide, hvilken lugt der er normal, da infektioner eller sygdomme kan ændre den.

Måske kan du lide denne artikel: 5 hjemmemidler mod pinlige vaginallugte

Typer af vaginal udflåd

Kvinde står med forstørrelsesglas ved trusser

Typerne af vaginal udflåd kan kendes ved egenskaber såsom deres farve, lugt, konsistens og mængde. En infektion eller sygdom kan ændre disse mønstre på flere måder.

Den vigtigste ting, når man skal skelne mellem udflåd, er farven. Men det er altså også vigtigt at bemærke lugten, konsistensen og mængden, En infektion eller sygdom kan ændre alle disse ting.

Som vi allerede har nævnt, kan udflåden være hvid, hvilket er normalt. Men hvis den bliver mere grå, og der kommer mere, kan det være et dårligt tegn. Hvis udflåden er hvid, men du også oplever kløe eller svie, kan du have candidiasis.

Candidiasis er en meget almindelig infektionssygdom hos kvinder, som skyldes gærsvampen Candida.  Mange undersøgelser viser, at det er en af de mest almindelige sygdomme i skeden. Det har at gøre med, blandt andet, skedens pH-værdi.

Derudover kan udflåden være gullig. I sådanne tilfælde er der ofte også tit en kraftig lugt og andet ubehag, såsom kløen og svie. Det er et tegn på, at du lider af en infektion, hvad enten den er seksuelt overført eller ej. De mest almindelige er trichomonasis, klamydia og gonoré.

Din udflåd kan også være brun, fordi den har rester af blod. Denne type af udflåd viser sig ofte lige før eller efter menstruation. Det kan også skyldes en lille rift på grund af seksuelt samkvem.

Men hvis udflåden ikke ændrer farve, kan det være tegn på mere alvorlige sygdomme, som kræft. Det kan også ske, hvis der er et fremmedlegeme i din vagina, som skaber irritation.

Denne artikel kunne interessere dig: Hvad du bør vide om din skede i forhold til din alder

Konklusion

Der findes adskillige typer af vaginal udflåd, da det er en væske som, i sig selv, ændres fysiologisk. Derfor er det vigtigt at lægge mærke til alle dens aspekter, da en ændring i farve eller mængde kan være et tegn på sygdom.

Det er også nødvendigt at være opmærksom på lugten. Det er nemlig en af de ting, som infektioner tit ændrer på. Men det er altid et godt råd at gå til gynækologen, hvis du har spørgsmål eller ændringer i din udflåd. Lægen kan finde ud af, om du oplever noget normalt eller ej.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.