7 usædvanlige spørgsmål til en gynækolog

Det er vigtigt, at du giver dig selv tid til at tale med din gynækolog og stille de vigtige spørgsmål.
7 usædvanlige spørgsmål til en gynækolog
Nelton Abdon Ramos Rojas

Bedømt og godkendt af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Selvom du måske føler dig lidt flov, er det bedst at stille dem, hvis du har spørgsmål til en gynækolog. De kan hjælpe dig med din tvivl omkring sex, intim hårfjerning og endda om at bruge smøremidler.

Når du er begyndt at dyrke sex, er det vigtigt at besøge gynækologen mindst én gang om året. Hvis du bemærker nogen problemer eller underlige symptomer, skal du tage afsted så hurtigt som muligt. Læs denne artikel og lær om 7 usædvanlige spørgsmål til en gynækolog.

Besøg hos gynækologen

Hvis vi skal være ærlige, så er den slags besøg en lille smule ubekvemme for mange kvinder. Derfor er det almindeligt, at kvinder gerne vil ind og ud af klinikken hurtigst muligt.

Men det er altså vigtigt, at du giver dig selv tid til at tale med din gynækolog og stille de vigtige spørgsmål.

Her er en liste over spørgsmål til en gynækolog, som du kan stille, også selvom du føler dig lidt beklemt eller nervøs. Husk på, at de trods alt er vant til disse spørgsmål og kan hjælpe dig, så du undgår større problemer.

Kvinde stiller spørgsmål til en gynækolog

Spørgsmål til en gynækolog

1. Er det normalt, at min menstruation er uregelmæssig?

Normalt er en menstruationscyklus på omkring 28 dage. Men hos nogle kvinder er den kortere, nogle har en længere eller uregelmæssig cyklus.

Det er vigtigt, at du taler med gynækologen om din menstruationscyklus. På den måde kan lægen vurdere, om der skal foretages andre tests eller gøres andre ting.

Hvis du har en kronisk sygdom, kan gynækologen give dig særlige råd.

2. Hvilke tests bør jeg og min partner tage?

Hvis du lige er begyndt at se en ny partner, er det vigtigt at tale om din seksuelle sundhed, før I har sex.

Udover det, så sker der altså ikke noget ved at få taget prøver for at sikre dig, at du ikke har nogen seksuelt overførte sygdomme.

Selvom du til enhver tid kan finde en klinik og få taget prøver, så er det bedst, du taler med din gynækolog først. Så kan du få at vide nøjagtig, hvilke tests du skal tage.

Bagefter skal du gå tilbage til din læge og få forklaret resultaterne og eventuelt andre ting, som du skal vide.

Du kunne også læse denne: 4 ting du aldrig bør sige til din læge

3. Spørgsmål til en gynækolog: Må jeg barbere mig? Og hvor meget?

At barbere området omkring kønsdelene eller en “bikinilinje” er et lidt kontroversielt emne. På den ene side kan nogle godt lide den måde, det ser ud på. Andre vil måske forhindre dårlig lugt eller andre ubehagelige ting, ved at barbere sig.

På den anden side har kønshår en funktion. Det forhindrer bakterier og snavs i at komme ind i skeden. Så hvis du synes, det er et meget personligt spørgsmål, skal du hellere spørge din gynækolog.

Din læge kan fortælle dig, om det er bedst at barbere hele området eller kun en del af det. Det afhænger af din baggrund og tilstanden omkring dine kønsdele.

Hvis du tit oplever infektioner i skeden, kan det være bedst ikke at barbere dig eller gøre det med visse forbehold.

Kvinde i trusser og voks i hånden

4. Bør jeg bruge intimt smøremiddel?

Du kan finde alle mulige slags smøremidler i supermarkedet, på apoteket eller sexshoppen. Derfor behøver du normalt ikke at spørge gynækologen, før du bruger det, eller hvis der er noget særligt at tænke på.

Det er dog vigtigt at være klar over, at du ikke kan bruge alle produkterne på samme måde eller lige ofte.

For eksempel kan en glidecreme, som du kan bruge til analsex, være helt anderledes end et smøremiddel mod den tørhed, der kan følge med overgangsalderen.

5. Hvad er de bedste stillinger, hvis man vil være gravid?

Det er almindeligt at besøge gynækologen når man opdager, at man er gravid. Men du bør også bestille tid, hvis du vil forsøge at blive gravid.

Selvom du synes, det er nogle underlige spørgsmål til en gynækolog, så kan du få nogle tips til at gøre det lettere at blive gravidFor eksempel kan du få råd om de bedste sexstillinger. Ikke alle stillinger gør det lige let for sæden at nå frem til ægget.

Se også dette: Den sorte linje: En reflektion af graviditeten

6. Spørgsmål til en gynækolog: Er min udflåd normal?

Selvom væsken i skeden forøges under ægløsning, så kan for meget udflåd være et tegn på problemer eller infektion.

Hvis du oplever ændringer i farven, konsistensen eller mængden, bør du spørge din læge, om der er et problem eller det er normalt.

Husk, at andre advarselstegn kan være ubehagelig lugt eller usædvanlige farver.

Selvom du selv kan afgøre noget af det, så er det kun gynækologen, der kan afgøre den egentlige årsag og den bedst mulige behandling.

7. Er det normalt at bløde under eller efter sex?

Afhængig af din alder, og din krops tilstand, kan du komme til at bløde, når du dyrker sex, en gang imellem.

Det kan ske hvis, det er blevet for voldsomt eller hvis du ikke har været forsigtig nok. Derudover kan det forekomme, hvis du ikke har haft sex i lang tid.

Under alle omstændigheder skal du fortælle det til gynækologen, så I kan udelukke et større problem. Vær opmærksom på dette problem, hvis det sker jævnligt.

Kvinde tager sig til underliv

Undervurder ikke betydningen af at have spørgsmål til en gynækolog

Hvad synes du om de her spørgsmål? Måske var der nogle af dem, du ikke havde tænkt på. Men vi anbefaler, at du stiller spørgsmålene, næste gang du har tid hos gynækologen.

Din seksuelle sundhed er meget vigtig for din generelle sundhed. Derfor er det nødvendigt at tale åbent med sin læge. Så tag dig tid til at gøre det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.