Venøs trombose grundet prævention

Hormonel prævention bliver brugt i hele verden. De har dog mange negative bivirkninger. Der er faktisk et forhold mellem østrogen og venøs trombose. Læs med for at finde ud af mere.
Venøs trombose grundet prævention

Sidste ændring: 22 december, 2020

Anvendelse af hormonel prævention er en meget udbredt metode til at forebygge graviditet. De er sikre for de fleste personer. Nogle data afslører dog, at kvinder, der anvender dem, har en større risiko for venøs trombose grundet prævention.

Baseret på ydre administrering af kønshormoner i kroppen hjælper hormonel prævention med at undgå graviditet. Ved at modtage disse hormoner forhindres ægløsning i kvindens menstruationscyklus.

De gør derudover også udflåd i skeden tykkere, hvilket gør det sværere for sæd at trænge igennem. De er effektive, når de anvendes korrekt.

Hvad er hormonel prævention?

For det første er der mange forskellige typer af hormonel prævention. Der er blandt andet:

  • Oral. Det er i form af p-piller.
  • Hormonspiral. Det er en enhed, der indsættes i en kvindes livmoderhals, som frigiver hormoner. Den kan sidde der i flere år.
  • Plaster. Det er et plaster, der sættes på huden, hvor det frigiver hormoner.
  • P-ring. Denne enhed placeres indeni skeden under hver menstruationscyklus og frigiver hormoner.
  • P-stav. Dette er en kapsel, der placeres under huden og kan blive der i flere år, hvor det frigiver hormoner i hver cyklus.

Eftersom disse ikke er præventionsmetoder, der danner en barriere, må vi huske på, at de ikke beskytter mod seksuelt overførte sygdomme, kun graviditet. Personer med et aktivt sexliv med personer, de lige har mødt, bør bruge kondom som beskyttelse.

Par i seng med kondom

Ulig kondomer beskytter hormonel prævention ikke mod seksuelt overførte sygdomme.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Effekten af fortrydelsespillen på din krop

Hvad er venøs trombose?

Det er dannelsen af en blodprop i de dybe vener i kroppen, og det opstår ofte i benene. En blodprop kan rejse gennem blodstrømmen, indtil den sidder stille i en mindre blodåre og forstyrrer den normale strøm af blod.

Når denne blodprop rejser op til lungerne, en embolus, vil resultatet være en lungeemboli. Det er en meget alvorlig situation og har en høj dødelighedsrate hos dem, der lider af det.

Der er mange risikofaktorer for at udvikle venøs trombose. Nogle af de mest fremtrædende er overvægt og også hyppigt immobilisering.

Efter en operation, hvor man skal forblive sengeliggende, eller i tilfælde af meget lange ture, skal man dermed tage de nødvendige forbehold for at undgå venøs trombose. Andre risikofaktorer er derudover rygning og graviditet.

Dette vil måske interessere dig: Alt hvad du skal vide om p-stave som prævention

Risikoen for venøs trombose grundet prævention

Indfangede blodplader illustrerer venøs trombose grundet prævention

Dannelsen af venøs trombose er en alvorlig hændelse, som man skal behandle øjeblikkeligt for at undgå komplikationer.

Østrogen, en vigtig komponent i hormonel prævention, lader til at forårsage blodpropper. Det er derfor, risikoen for ændret koagulering og dannelsen af tromboser stiger under og efter længerevarende eksponering for høje niveauer af disse hormoner.

Skøn indikerer, at risikoen for at lide af blodpropper efter at have taget prævention er 1 ud af 100.000 kvinder.

Det synes måske som en lav risiko, men du skal have i baghovedet, at ofrene som regel er unge og ellers sunde kvinder. Der er også millioner af forbrugere af prævention i hele verden. Hav det dermed i baghovedet, når du vælger denne form for prævention.

Ikke alle typer hormonel prævention er dog lavet af det samme. Prævention indeholder mindre og mindre mængder af østrogen. Det minimerer dermed dette og andre risici, som disse hormoner medfører.

Venøs trombose grundet prævention: Hormonel prævention er stadig sikkert

Som det sidste forbliver hormonel prævention en sikker metode til at undgå graviditet. Den udbredte anvendelse og fremskridtene indenfor farmakologisk udvikling betyder, at de indebærer færre og færre risici, som tiden går. Hav dog i baghovedet, at der altid er bivirkninger.

Professionelle anbefaler derfor, at man taler med en læge, før man bruger nogen former for prævention. Kun de kan evaluere ens specifikke situation og afgøre eventuelle risikofaktorer. De kan råde til den mest sikre metode.

Tak, fordi du læste med.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Jordi Fontcuberta C. Trombosis en la mujer Aspectos prácticos.
  • Brito MB, Nobre F, Vieira CS. Hormonal contraception and cardiovascular system. Vol. 96, Arquivos Brasileiros de Cardiologia. Arquivos Brasileiros de Cardiologia; 2011. p. e81–9.
  • Contracepción hormonal y sistema cardiovascular [Internet]. [cited 2020 May 10]. Available from: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0066-782X2011000400021&script=sci_arttext&tlng=es
  •  Amado JA, Flórez J. I. CONCEPTOS FUNDAMENTALES 1. Diferenciación gonadal y sexual 50 Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.