Effekten af fortrydelsespillen på din krop

På trods af, at det er en receptfri medicin i mange lande, bør du kun benytte fortrydelsespillen under lægefaglig kontrol. Derudover bør du aldrig bruge den som en præventionsmetode.
Effekten af fortrydelsespillen på din krop

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kender du til risikoen og effekten af fortrydelsespillen?

At have ubeskyttet sex indebærer betydelige risici. Ikke nok med at der er muligheden for at få seksuelt overførte sygdomme (kønssygdomme), så kan der også opstå en uønsket graviditet.

Selvom det er bedst at bruge kondom til at beskytte dig selv fra begge situationer, er der en metode, der kan forhindre undfangelse, når du ikke har truffet beskyttelsesforanstaltninger, eller hvis de mislykkedes.

Vi hentyder til fortrydelsespillen. Denne type præventionsmiddel er blevet mere berømt i de senere år takket være dens effektivitet.

Hvad består den af? Hvad er dens bivirkninger? Forårsager den en abort? I betragtning af at mange mennesker ikke kender disse svar, vil vi gerne forklare dem her.

Hvad er fortrydelsespillen?

Piller fremvises

Fortrydelsespillen er en metode til hormonel nødprævention. Den er hovedsageligt sammensat af et syntetisk hormon kaldet Levonorgestre. Generelt ligger dens effektivitet mellem 52% og 95%.

Under ingen omstændigheder bør du dog bruge dette som en hyppig præventionsmetode, da det kan forårsage bivirkninger i din krop. Faktisk er det ideelt kun at benytte den én gang og højst to gange.

Vi vil også nævne, at denne pille, som andre normale svangerskabsforebyggende midler, ikke beskytter dig mod seksuelt overførte sygdomme. Den forhindrer kun graviditet, efter at have haft ubeskyttet sex, eller i tilfælde af, at kondomet gik i stykker.

Sådan fungerer fortrydelsespillen

Nødprævention fungerer ved at ændre ægløsningen eller dens efterfølgende processer. For at være mere specifik, får det slimhinden i æggestokkene til at blive tykkere, så sædcellen ikke kan nå ægget.

Den bedste effektivitet opnås, når du tager pillen inden for de første 24 timer efter samleje. Selvom dens virkning kan strække sig op til 72 timer efter at have haft ubeskyttet sex, bliver dens virkning mindre effektiv, som tiden går.

Hvis du tager pillen inden for 12 til 24 timer, forhindrer det graviditet op til 95%. Efter 48 timer falder effektiviteten til 85%. Efter 72 timer falder det til 52%. Pillen er dog ikke abortiv. Den gør følgende ting:

 • Forhindrer æggestokken i at frigive et modent æg.
 • Hvis ægget allerede er frigivet, forhindrer det sædcellen i at befrugte det.
 • Hvis sæden allerede er trængt ind i ægget, forhindrer det, at det befrugtede æg implanteres i livmoderen.

Effekten af fortrydelsespillen

Kvinde, der tager sig til underliv, bemærker effekten af fortrydelsespillen

Fortrydelsespillen indeholder et hormon kendt som progesteron. Kvinders kroppe producerer naturligt små mængder af dette. Dets vigtigste funktion er at forberede livmoderen på at modtage et befrugtet æg.

Fortrydelsespillen indeholder dog mere koncentrerede mængder af hormonet. Hver enkelt kan svare til 10 p-piller på én gang.

Derfor er det vigtigt at understrege, at det kun er en nødmetode! Hyppig brug af pillen kan forårsage ubehagelige bivirkninger.

Kvinder kan opleve effekten af fortrydelsespillen:

 • Døsighed
 • Kvalme og opkast
 • Træthed og svimmelhed
 • Hovedpine
 • Mavesmerter
 • Uregelmæssige kramper i underlivet og blødning.

Derudover kan brugen af det forårsage ændringer i din menstruationscyklus. Faktisk oplever nogle kvinder pletblødninger eller forsinkelser i deres menstruation, mens andre har kraftige blødninger.

Kontraindikationer af pillen

På grund af dets bivirkninger og kontraindikationer, skal du kun benytte fortrydelsespillen under lægefaglig kontrol. Selvom det er en receptfri medicin i mange lande, er det bedst, hvis din læge evaluerer din sag, inden at du tager den.

Du bør bestemt ikke tage den, hvis du er allergisk over for levonorgestrel, dens aktive ingrediens eller nogen af dens andre ingredienser.

Vi anbefaler heller ikke, at du tager den, hvis du har noget af følgende:

Er effekten af fortrydelsespillen abortiv?

Hvis kvinder, der er gravide, indtager fortrydelsespillen, fortsætter graviditeten. Indtil videre er der ingen undersøgelser, der viser, at nødpræventionen skader gravide kvinder eller deres foster.

Derfor betragtes det ikke som en abortmetode på trods af den kontrovers, det kan medføre.

Nu, hvor du kender virkningen og effekten af fortrydelsespillen, håber vi, at det er klart, at du kun skal benytte den i tilfælde af en nødsituation.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Dirección General de Salud Pública. (2015). Guía de Métodos Anticonceptivos. Salud Sexual.
 • Bombí, I. (2010). Métodos Anticonceptivos. https://doi.org/10.1016/j.scriptamat.2012.05.010
 • Labrador, I. G., & Pieiga, E. M. (2001). Consideraciones sobre planificación familiar: Métodos anticonceptivos. Revista Cubana de Medicina General Integral.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.