Syv spørgsmål om kondom til kvinder

Kondom til kvinder er et alternativ til kondom til mænd. Eftersom det har det samme niveau af effektivitet, giver det kvinder mulighed for ikke at være afhængige af, at deres partner beskytter sig mod uønsket graviditet og seksuelt overførte sygdomme.
Syv spørgsmål om kondom til kvinder
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Kondom til kvinder er en præventionsmetode, som beskytter mod seksuelt overførte sygdomme, foruden at beskytte mod uønsket graviditet. Der er mange ting, du bør vide om det, før du prøver det.

Spørgsmål om kondom til kvinder

1. Hvordan sættes det op?

Illustration af en kvindes underliv

Kondom til kvinder skaber en beskyttende barriere mellem skeden og livmoderhalsen.

Det består af to ringe, hvor den ene sidder i den lukkede ende og den anden i den åbne. For at sætte det rigtigt op, skal man overveje det følgende:

 • Den indre ring bør blive placeret over livmoderhalsen. For at gøre det, indsættes den lukkede ende i skeden og skubbes ind, indtil den når livmoderhalsen.
 • Den ydre ring dæker vulva, hvilket er grunden til, at du ikke bør sætte den op i skedeåbningen. Vær sikker på, at den stikker omkring 2 cm ud.

2. Hvordan fjerner man et kondom til kvinder?

For at fjerne det, skal du finde den ydre ring, presse på den, bøje den, og trække blidt i den. Det er vigtigt ikke at genbruge et kondom til kvinder. Du skal bruge et nyt, hver gang du har sex. Du bør også huske, at du ikke kan smide dem i toilettet. Du skal i stedet smide dem i skraldespanden.

3. Fordele ved kondom til kvinder

 • Beskytter mod seksuelt overførte sygdomme.
 • Beskytter mod uønsket graviditet.
 • Det kræver ikke en recept.
 • Det er prisvenligt og nemt at finde.
 • Eftersom det er en præventionsmetode uden hormoner, har det meget få bivirkninger.
 • Det giver kvinder mulighed for at få kontrol over deres seksuelle sundhed, eftersom de ikke skal være afhængige af kondomer til mænd.
 • Penis behøver ikke at være oprejst og du kan indsætte et kondom til kvinder op til otte timer før, du skal have sex.
 • Du kan bruge det under din menstruation og når du er gravid.
 • Det er nemt at sætte op og tage ud.

4. Hvad er ulemperne ved at bruge et kondom til kvinder?

Smørelse til samleje

For at undgå tørhed i skeden under indtrængning, kan man bruge glidecreme for at forbedre den seksuelle oplevelse.

 • Selvom det ikke er gængst, kan det forårsage allergiske reaktioner (såsom kløe og hævelse).
 • Der er ingen direkte kontakt mellem penis og vagina, hvilket er grunden til, at det kan påvirke stimulation. Gnidninger kan også føre til mangel på smørelse, hvilket kan føre til utilfredsstillende sex. Anvendelsen af glidecreme hjælper ofte med at modvirke disse ulemper.
 • Kondomet kan gå i stykker.
 • Den ydre ring kan glide op i skeden under samlejet.
 • Kondom til kvinder kan glide ud af skeden.

5. Hvad er forskellen på kondom til mænd og kvinder?

Ulig kondomer til mænd, som typisk er lavet af latex, er kondomer til kvinder lavet af polyurethan eller nitril. Kvinder, der er allergiske overfor stofferne i kondomer til mænd, kan derfor anvende dem.

De er heller ikke påvirket af ændringer i fugtighed eller temperatur, som det er tilfældet med kondomer til mænd. En anden forskel er, at i stedet for at blive sat på penis, bliver kondomet til kvinder sat op i skeden.

6. Er det en passende prævention til mig?

Det er vigtigt at gå til lægen eller gynækologen, så de kan vurdere situationen og afgøre den bedste prævention i dit tilfælde.

Takket være det faktum, at der er mange typer af prævention tilgængelige, kan du vælge den bedste til dig i forhold til dine behov, og ændre det afhængig af dine omstændigheder. Uanset hvad, bør du sikkert overveje andre præventionsmetoder, hvis du:

 • Har en regelmæssig seksuel partner og har sex ofte. I dette tilfælde, bør du måske overveje en præventionsmetode, som ikke kræver erstatning hver gang (spiral, p-piller), fordi kondom til kvinder er mere passende til sporadisk sex.
 • Er følsom eller allergisk overfor nitril eller polyurethan.
 • Har svært ved at sætte kondomet op og placere det rigtigt.
 • Har anatomiske abnormiteter, som påvirker placeringen af kondomet til kvinder.

Denne artikel vil måske interessere dig: Alt hvad du skal vide om p-stave som prævention

7. Er kondom til kvinder en effektiv præventionsmetode?

Kvinde tager kondom til kvinder ud af indpakning

Hvis det anvendes korrekt, er kondomer til kvinder 95% effektive.

Effektiviteten af et kondom til kvinder afhænger af korrekt anvendelse. Hvis du bruger dem hver gang, du har sex, og indsætter dem korrekt, er de 95% effektive. Eftersom kravene, som fører til ordentlig anvendelse, ikke altid bliver mødt, falder dets effektivitet dog til 79%.

Hvis du har behov for mere beskyttelse, kan du anvende kondomer til kvinder sammen med p-piller, spiral eller p-stave. Du bør ikke bruge det sammen med et kondom til mænd, fordi gnidningerne mellem de forskellige materialer kan forårsage, at kondomerne går i stykker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Lameiras-Fernández, M., Núñez-Mangana, A. M., Rodríguez-Castro, Y., & Bretón-López, J. (2007). Conocimiento y viabilidad de uso del preservativo femenino en jóvenes universitarios españoles. International Journal of Clinical and Health Psychology (Vol. 7). Retrieved from http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33770114
 • Navarrete, M. A., Salas, A., Palacios, L., Marín, J. F., Quiralte, J., & Florido, J. F. (2006). Alergia al látex. Farmacia Hospitalaria, 30(3), 177–186. https://doi.org/10.1016/S1130-6343(06)73969-1

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.