10 fødevarer, der kan forebygge kræft

Nøglen til at undgå kræft ligger i at inkludere de følgende fødevarer til din kost - men ikke i for stor grad - og besøge lægen regelmæssigt, med medicin hvis nødvendigt.
10 fødevarer, der kan forebygge kræft

Sidste ændring: 10 december, 2018

Kræft er en kronisk sygdom, der har påvirket mennesker i flere hundrede år. På grund af alvorligheden af denne sygdom og de organer, som det normalt rammer, er kræft en af de mest frygtede og farlige sygdomme, man kan blive ramt af. Mange kræfttilfælde forbindes med genetiske faktorer, men det er også blevet bevist, at livsstil kan have lige så stor indflydelse som alt muligt andet. Du kan dog forebygge kræft ved at undgå eller gøre bestemte ting. Læs med her.

Udover dette kan regelmæssig udsættelse for toksiner og forurening i miljøet øge risikoen for kræft. Andre stoffer, der bliver brugt til at forarbejde fødevarer eller genmodificere dem, kan også være forbundet med denne alvorlige sygdom.

Der er ingen tvivl om, at spise naturlige fødevarer, der er 100 % organiske og pesticide-fri, kan hjælpe til at forebygge en lang række sygdomme og sundhedsproblemer.

Det er derfor, vi i denne artikel vil snakke om 10 kræftbekæmpende fødevarer, som alle bør tilføje til deres kost for at leve et sundere liv. Find ud af det nu!

1. Rødvin kan forebygge kræft

rødvin

At drikke et glas rødvin hver dag er en fremragende måde at forsyne din krop med vigtige antioksidanter og vitaminer.

På trods af indholdet af alkohol indeholder rødvin resveratrol, som er et aktivt stof, der er blevet bevist til at hæmme væksten af kræftceller i flere dele af kroppen.

2. Granatæble kan forebygge kræft

Denne frugt, som man kan spise hel eller blot drikke juicen derfra, har et højt indhold af antioksidanter, der forsinker effekten fra frie radikaler, som er den hovedsaglige årsag til celleforandringer.

Regelmæssig indtagelse af granatæble forsinker vandringen af de maligne celler, hvilket reducerer sandsynligheden for, at metastaser vil forekomme.

3. Grøn te kan forebygge kræft

Grøn te kan forebygge kræft

Grøn te er blevet meget populært, takket været dets evne til at hjælpe med vægttab og bekæmpelse af kræft.

Det indeholder polyfenoler og andre antioksidanter, der forebygger kræftcelledeling, både ved at bekæmpe tumorer og reducere sandsynligheden for, at det vil udvikle sig i de følgende kropsdele:

 • Tyktarmen
 • Endetarmen
 • Bugspytkirtlen
 • Lungerne
 • Leveren
 • Brysterne

4. Broccoli kan forebygge kræft

Broccoli er en af de grønne grøntsager, som alle bør spise mindst et par gange om måneden. Det indeholder en stor mængde fibre, hvilket hjælper med at fjerne skadelige affaldsstoffer fra tarmene.

Broccoli indeholder også et stof kendt som sulforaphane, der fremmer detoxningen af leveren og forebygger tumorers vækst gennem tarmsystemet.

5. Kaffe kan forebygge kræft

Indtagelsen af kaffe kan have positive effekter, når det kommer til at forebygge hudkræft. Det skyldes, at koffein neutraliserer et protein kaldet ATR, og ødelægger celler, der er blevet skadet ved at have været udsat for solens farlige UV-stråler.

6. Hvidløg kan forebygge kræft

hvidløg

Denne kraftfulde medicinske fødevare er ikke blot en af verdens bedste naturlige antibiotika – hvidløg er også kendt for at være kræftbekæmpende.

Svovl og et højt indhold af vitaminer og mineraler hjælper hvidløg med at forebygge en række kræfttyper, blandt andet i disse kropsdele:

 • Spiserøret
 • Lunger
 • Tyktarm
 • Mave

7. Nødder kan forebygge kræft

Nødder indeholder bestemte molekyler kaldet phytosterol, som blokerer østrogenreceptorerne og samtidig forsinker væksten af de maligne celler.

Når du tilføjer dem til din kost, kan de hjælpe dig med at reducere risikoen for:

 • Brystkræft
 • Prostatakræft
 • Tyktarmskræft

8. Citrusfrugter kan forebygge kræft

citrus

Citrusfrugter, såsom citron, appelsin og grapefrugt, indeholder store mængder limonene, som er et stof, der stimulerer lymfocytter til at bekæmpe bestemte former for kræft.

9. Ferskner kan forebygge kræft

Ifølge flere undersøgelser indeholder ferskner bestemte næringsstoffer, der kan dræbe kræftceller, som er i bestemte vigtige kropsdele.

Ferskenekstrakt er meget lovende i udviklingen af fremtidige behandlinger for brystkræft, fordi det går efter de skadede celler uden at angribe de sunde.

Vi anbefaler, at du læser:

7 grunde til brystsmerter

10. Oregano kan forebygge kræft

oregano

Denne velduftende urte, som ofte bliver brugt i køkkenet, indeholder også carvacrol, som er et stof, der dræber de maligne celler, som er fundet i prostatakræft.

Udover dette er det blevet bevist, at det bekæmper betændelse og infektioner, som begge er vigtige egenskaber, når det kommer til at reducere risikoen for kræft.

Bør man spise store mængder af disse fødevarer?

Vær varsom! Bare fordi disse fødevarer har nogle stoffer, som forebygger eller bekæmper kræft, betyder det ikke, at man bør spise dem hele dagen. Nøglen er at starte med at tilføjde dem til sin kost, og altid i moderate portioner.

Det er også vigtigt at huske, at selvom de eventuelt har nogle gavnlige indvirkninger mod kræft, gør det dem ikke til mirakelkure eller behandlinger i sig selv.

Gå efter at bibeholde en sund kost, og hvis du er i risikozonen, bør du ikke tøve med at gå til lægen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kris-Etherton, P. M., Hecker, K. D., Bonanome, A., Coval, S. M., Binkoski, A. E., Hilpert, K. F., … Etherton, T. D. (2002). Bioactive compounds in foods: their role in the prevention of cardiovascular disease and cancer. The American Journal of Medicine.
 • Jurenka, J. (2008). Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): A review. Alternative Medicine Review.
 • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial effects of green tea–a review. Journal of the American College of Nutrition.
 • Czapski, J. (2009). Cancer Preventing Properties of Cruciferous Vegetables. Vegetable Crops Research Bulletin. https://doi.org/10.2478/v10032-009-0001-3
 • Gaascht, F., Dicato, M., & Diederich, M. (2015). Coffee provides a natural multitarget pharmacopeia against the hallmarks of cancer. Genes and Nutrition. https://doi.org/10.1007/s12263-015-0501-3
 • Iciek, M., Kwiecień, I., & Włodek, L. (2009). Biological properties of garlic and garlic-derived organosulfur compounds. Environmental and Molecular Mutagenesis. https://doi.org/10.1002/em.20474
 • Vadivel, V., Kunyanga, C. N., & Biesalski, H. K. (2012). Health benefits of nut consumption with special reference to body weight control. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2012.01.004
 • Matheyambath, A. C., Padmanabhan, P., & Paliyath, G. (2015). Citrus Fruits. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00165-3
 • Noratto, G., Porter, W., Byrne, D., & Cisneros-Zevallos, L. (2009). Identifying peach and plum polyphenols with chemopreventive potential against estrogen-independent breast cancer cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf900259m
 • Gutiérrez-Grijalva, E., Picos-Salas, M., Leyva-López, N., Criollo-Mendoza, M., Vazquez-Olivo, G., & Heredia, J. (2017). Flavonoids and Phenolic Acids from Oregano: Occurrence, Biological Activity and Health Benefits. Plants. https://doi.org/10.3390/plants7010002

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.