5 sjældne tegn på brystkræft du bør kende til

Kræft hos unge mennesker er ofte mere aggressivt, og det er derfor vigtigt at opdage det hurtigt.
5 sjældne tegn på brystkræft du bør kende til

Sidste ændring: 05 oktober, 2018

Brystkræft er en af de mest almindelige former for kræft i verden. Den rammer hovedsageligt kvinder, men engang imellem også mænd. Risikoen for at udvikle brystkræft stiger med alderen, men en tidlig opdagelse øger signifikant chancen for at overleve. Derfor skal du kende de sjældne tegn på brystkræft.

Data viser, at størstedelen af tilfældene opstår efter, man er fyldt 40 år, og det er derfor, man bør testes regelmæssigt. Der er dog også rapporteret tilfælde hos meget yngre mennesker, og desværre har disse tilfælde en tendens til at være mere aggressive. Uanset alder, så er tidlig opdagelse nøglen til tidlig behandling. Derfor anbefaler eksperter, at man lærer at identificere de almindelige, og de ikke så almindelige, symptomer på tidlige stadier af sygdommen, så det kan opdages tidligt.

De mest almindelige tegn på brystkræft involverer blandt andet knuder i brystet, ændringer i strukturen, hudforandringer og en ildelugtende væskeudledning fra brystvorterne. Den amerikanske kræftforening fortæller, at der også er nogle sjældne symptomer, som bør blive grundigt analyseret af en specialist, for selvom det lader til at være symptomer på et andet sundhedsproblem, så kan det også være tegn på brystkræft. Kender du de sjældne symptomer på brystkræft, som du bør holde øje med?

Kløe, rødme og smerte

Det er normalt at opleve smerte og sensitive bryster, samt en smule kløe før og under menstruationen. Men hvis symptomerne varer ved, skal du konsultere din læge, da det kan være tegn på brystkræft. Generelt skyldes disse symptomer en betændelsestilstand forårsaget af kræft, hvilket giver hævelse, kløe og smerter i brystområdet, samt mere tydelige symptomer som blandt andet skællende hud, cellulitis, eller små blå pletter på huden. I dette tilfælde er det vigtigt at handle med det samme, da det er tegn på en kræfttype, som spreder sig hurtigt.

Rygsmerter – et sjældent tegn på brystkræft

Rygsmerter kan være forårsaget af en række faktorer, og det sidste vi ønsker det skal være er brystkræft. Eksperter har bemærket at patienter diagnosticeret med brystkræft oplever smerte i den øvre del af ryggen, mellem skulderbladene, før der er nogen andre symptomer på sygdommen. Det er meget vigtigt at være opmærksom på, at nogle former for kræftsvulster ofte udvikler sig dybt inde i brystvævet, hvilket forårsager smerter i ryggen eller ribbenene. Det er også blevet rapporteret under metastaser, som er når sygdommen spredes.

Smerte og sensitive armhuler

Smerter og sensitive armhuler kan være et sjældent tegn på brystkræft

En af de første områder på kroppen som viser tegn på brystkræft er armhulerne. Mange undersøgelser viser, at lymfeknuderne i armhulerne kan være indikation på kræft, ligesom lymfeknuderne i nakken og halsen kan indikere influenza. Hævede, smertefulde lymfeknuder i armhulerne kan være et tidligt tegn på brystkræft, længe før symptomerne i brysterne opstår. Det første du skal gøre er, at sammenligne dine armhuler og bemærke, om der er nogen forskel eller ubehag. Hvis det er en tydelig forskel, er det vigtigt, at du snakker med din læge. Selvfølgelig, som i mange andre tilfælde, betyder disse symptomer ikke altid at du har brystkræft.

Ændringer i brystvorterne og væskeudledning

Et område på brysterne hvor kræften er mere tydelig end andre, er under brystvorten. Kræft i brystvævet kan forårsage ændringer i udseendet og sensitiviteten af brysterne. Brystvorten kan også have en unormal tekstur og føles mere mør. Andre åbenlyse tegn er udskillelsen af væske, blod eller mælk når du ikke er diende. Dette sker, hvis svulsten dannes i en mælkekirtel eller bag den. I begge tilfælde er medicinsk undersøgelse og observation vigtigt for at kunne behandle det i tide.

Ændringer i formen

Mange kvinder, der er blevet diagnostiseret med brystkræft, opdager tydelige ændringer i formen på deres bryster. For eksempel forbliver den ene rund imens, den anden bliver oval. Der er også eksempler, hvor kvinder opdagede ændringer på den ene side af brystet, hvilket fik den til at se ujævn ud. Disse uregelmæssigheder i brysterne er normalt mere mærkbare, når man har bh på. I tilfælde som disse, skal du undersøge dine bryster med hænderne og opsøge en specialist.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.