10 sjove facts om kroppen

Hvorfor kan man ikke bevæge ringfingeren uden at bevæge nogle af de andre fingre? Denne finger deler en muskel med langefingeren, hvilket begrænser fingerens individuelle bevægelsesmuligheder.
10 sjove facts om kroppen
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Menneskekroppen er fantastisk! Vi er individer fyldt med gode og dårlige kvaliteter, og vores kroppe er i stand til at gøre fantastiske ting. Her er ti facts om kroppen om kroppen som nok vil overraske dig!

Facts om kroppen

1. Mangler du en sene?

Dette vil måske overraske nogen, men 15% af mennesker mangler en sene i flexor carpi radialis, som er den muskel, som sidder på underarmen og går fra albuen op til tommeltotten. Hvis du er nysgerrig for at vide, om du er en af de 15%, skal du bare gøre følgende: Hold tommeltot og lillefinger mod hinanden og bøj håndleddet bagover. Hos 85% kan man se to sener, men nogle gange kan man kun se én. Hvor mange kan du se?

2. Vasovagal syncope

Dette er en anden mærkelig, men dog problematisk ting ved nogle mennesker. De besvimer nemlig når de tisser. Dette sker fordi vandladningen stimulerer vagusnerven og nogle gange forårsager et pludseligt fald i blodtrykket. Det lyder umiddelbart lidt sjovt, men det er det bestemt ikke for dem, der lider af det.

3. Kønsorganer og nyrer

Nyre hos en kvinde

Disse to organer mer meget nært beslægtede. Lad os for eksempel bruge manden som eksempel. Når en mand får et hårdt slag i testiklerne, gør det ondt i hans nyrerDette er resultatet af, at de to organer udvikles sammen, indtil de begge når deres sidste stadie.

4. Prøv at bevæge ringfingeren

Det er tid til en lille test: Læg hånden ned på en flad overflade, f.eks. et bord, og prøv at løfte en finger ad gangen. Du bør være i stand til at løfte dem alle sammen en efter en, udover ringfingeren. Der vil være nogle mennesker som kan gøre det, men ringfingerens bevægelser er normalt begrænset. Pege- og lillefingeren har nemlig hver sin muskel imens ringfingeren og langfingeren deler en muskel. Derfor er det umuligt at strække den ene finger imens man bøjer den anden.

5. Den ene nyre sidder højere end den anden

Her er endnu et sjovt fact: Den venstre nyre sidder lidt højere oppe end den højre i menneskekroppen. Dette skyldes det pres, som leveren ligger på den højre nyre. Vidste du det?

6. Blodsukker

Blodlegemer

Hvis mængden af sukker i blodet er det samme som en skefuld sukker opløst i blod, ville man kunne leve to dage uden at spise og uden at have synderlige problemer. Derefter vil kroppen begynde en proces kaldet ketose, hvor leveren nedbryder glykogen for at kompensere på manglen på sukker i blodet. Dette er meget farligt for kroppen og derfor ikke noget, man bør prøve derhjemme. Af samme grund frarådes diæter med et højt proteinindhold og uden sukker.

7. Vidste du at du har færre knogler end en baby?

Det er sandt! Vi fødes faktisk med omkring 300 knogler i kroppen. Når vi vokser, vil nogle af disse knogler fusioneres og udvikle sig sammen som én knogle indtil man til sidst har de 206 knogler, som findes i et voksent menneskes krop.

Er du klar til de sidste facts om kroppen?

8. Prøv at trække vejret og synke på samme tid. Kan du det?

Kvinde der er ved vandet og traekker vejret dybt

Har du nogensinde prøvet at trække vejret og synke på samme tid? Det er nemlig helt umuligt. Dette er et mærkeligt resultat af menneskets udvikling, hvor den øvre del af mundhulen blev udviklet til at gå længere tilbage for at dække svælget og bedre muliggøre tale. Denne opsætning gør, at der er større risiko for at komme til at kvæles, og derfor er epiglottis der for at undgå, at maden kommer ind i luftvejene. Hele denne opsætning til sammen gør det umuligt at synke og trække vejret på samme tid. 

9. Hvor mange antistoffer producerer man dagligt?

Tre gram.  Antistoffer er meget vigtige for helbredet og er også vigtige for at beskytte kroppen fra alle de små, skadelige mikroorganismer.

10. Hvor mange atomer består menneskekroppen af?

Har du nogensinde spurgt dig selv, hvor mange atomer, menneskekroppen består af? Det er måske ikke det spørgsmål, som holder dig vågen om natten, men måske har du overvejet det engang imellem. Antallet af atomer kommer selvfølgelig an på størrelsen af et menneske, så her får du et hurtigt eksempel: Hvis en person vejer 70 kg., skal man, for at finde ud af, hvor mange atomer der er i personens krop, skrive nummeret 7 efterfulgt af 27 nuller! Er det svært at forestille sig? Det er et kæmpe tal, men det er sandt!

Nu har du lært lidt omkring 10 sjove facts om kroppen, hvor mange kendte du ikke til i forvejen? Kender du andre sjove facts om kroppen der ikke er beskrevet her?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Herculano-Houzel, S. (2012). The remarkable, yet not extraordinary, human brain as a scaled-up primate brain and its associated cost. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1201895109
  • Catellier, C. (1973). Blood sugar. L’union Medicale Du Canada.
  • Chatterjee, S., Davies, M. J., & Tarigopula, G. (2017). Pharmacological control of blood sugar. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2017.06.017
  • Ndoja, S., & Lima, H. (2016). Monoclonal Antibodies. In Current Developments in Biotechnology and Bioengineering: Human and Animal Health Applications. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-63660-7.00004-8

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.