10 tegn på bakteriel overvækst i tyndtarmen

Sygdomme som diabetes kan påvirke tarmmusklerne og hæve tarmens temperatur til et højere niveau end normalt.
10 tegn på bakteriel overvækst i tyndtarmen
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Føler du dig så oppustet efter et måltid, at du er ved at sprænge knappen i dine bukser? Denne tilstand bliver mere og mere normal. M ange mennesker v ågner op med en flad mave, men slutter dagen med at være oppustede og udspilede. Her får du 10 tegn på bakteriel overvækst i tyndtarmen.

Alle former for abdominal hævelse, også selvom det er meget lidt, kan være indikator for betændelse i tarmene. Hvis hævelsen ledsages af symptomer som luft i tarmen og/eller oppustethed, kan det være tegn på, at du er overfølsom over for visse madvarer, eller at du har en bakteriel infektion som hæver temperaturen i dine tarme. Dette er kendt som b akteriel overvækst i tyndtarmen, også kaldet SIBO.

Hvad er SIBO?

Bakteriel overvækst i tarmene forekommer, når den normale tarmbalance, forstyrres og tarmbakterierne begynder at formere sig ukontrolleret. Dette forekommer ofte hos personer, som spiser en kost, der er høj på kulhydrater, raffinerede fødevarer, alkohol, forarbejdede fødevarer mm. Disse typer madvarer fodrer bakterierne i tarmen og nedbryder fedtsyrer, hvilket giver luft i tarmen og får dig til at føle dig oppustet.

Nogle af tarmens bakterier kan nedbryde galde, før kroppen får mulighed for at bruge det, hvilket forringer optagelsen af fedt og kan give diarre hvis tilstanden forværres.

Andre bakterier i tarmen kan producere giftstoffer, som skader tyndtarmens ‘foring’ og dermed forhindrer kroppen i at optage de næringsstoffer, den har brug for.

10 tegn på bakteriel overvækst i tyndtarmen

Bakteriel overvaekst i tarmen

 

Symptomerne på bakteriel overvækst i tyndtarmen er meget normale, og det kan derfor nemt forveksles med andre tilstande. Hvis du har en eller flere af de følgende symptomer, er det en god idé at konsultere din læge.

  • Tarmluft
  • Udspiling af maven
  • Dårlig fedtoptagelse
  • Intolerance over for madvarer som laktose, gluten, koffein, fruktose.
  • Mavesmerter eller -kramper
  • Fordøjelsesproblemer, såsom forstoppelse.
  • Irritabel tyktarm eller kroniske inflammatoriske tarmsygdomme
  • Kroniske eller længerevarende problemer som træthed, diabetes, fibromyalgi, autoimmune sygdomme, neuromuskulære lidelser mm.
  • Vitamin- og mineralmangel, især mangel på vitamin B12
  • Diarré

Hvad er årsagen til bakteriel overvækst i tyndtarmen?

Bakteriel overvækst i tyndtarmen opstår, når noget forstyrrer fordøjelsesprocessen, som bl.a. sørger for at føre bakterier fra maden til deres endelige destination i tyktarmen. Skader på nerver eller muskler i tarmene kan få bakterierne til at forblive i tyndtarmen, hvilket kan forårsage SIBO. En anden risikofaktor er sygdomme som diabetes, der kan påvirke musklerne i tarmen og dermed føre til SIBO.

Bakterier

 

Andre mulige grunde til anormal akkumulering af bakterier i tarmen er fysiske hindringer i tarmen i form af f.eks. ar fra operationer eller Crohns sygdom. Medicin, som kan ændre på sammensætningen i tarmfloraen, såsom antibiotika, syreblokerende lægemidler eller steroider, kan også være årsag til SIBO. Sidst men ikke mindst er en af hovedårsagerne til SIBO, som allerede nævnt, indtagelsen af raffinerede fødevarer, alkohol, kulhydrater, sukker osv.

Kan du blive undersøgt for SIBO?

Du kan lave en udåndingsprøve derhjemme ved at følge instruktionerne fra din læge. Testen inkluderer normalt 12 timers faste og indtagelse af en specificeret mængde sukker, hvorefter du skal ånde ind i en ballon hvert kvarter i løbet af 3 timer for at kunne producere forskellige udåndingsprøver. Denne test kan bruges til at afsløre SIBO og andre sygdomme, såsom glutenintolerance (cøliaki) og  defekter i bugspytkirtlen.

På hospitaler og klinikker kan læger identificere bakteriel overvækst i tyndtarmen ved hjælp af urin- og afføringsprøver. Du bør først tale med din egen læge for at diskutere alle dine symptomer.

Hvordan behandles bakteriel overvækst i tyndtarmen?

En af de første anbefalinger i behandlingen af SIBO er at reducere indtaget af kulhydrater og undgå raffinerede fødevarer såsom sukker og mel. Du bør også begrænse dit indtag af alkohol og tale med din læge om mulighederne for medicinsk behandling. Normalt vil din læge ordinere antibiotika – det er vigtigt at du ikke selvmedicinerer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.