8 ting du bør vide om din tyktarm og dens helbred

Ignorer de aggressive slankekure, der lover at rense din tyktarm. For at opretholde et sundt fordøjelsessystem, bør du følge en god kostplan, der er fedtfattig og har et højt indhold af fiber.
8 ting du bør vide om din tyktarm og dens helbred
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skrevet af Ekhiñe Graell

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Tyktarmen er sidste led i vores fordøjelsessystem. Den s vigtigste funktioner er at udtrække vand, opbevare affaldsstoffer, vedligeholde fugtbalancen i kroppen og absorbere vigtige vitaminer såsom K-vitamin. Derfor er det utroligt vigtigt for din generelle sundhed, at du tager dig godt af din tyktarm. Her er 8 ting, du bør vide.

1. Vær forsigtig med irritabel mave

Irritabel tyktarm er en almindelig tilstand, især blandt kvinder, og er karakteriseret ved diarré, oppustethed og forstoppelse. Det kan vare flere måneder. Derfor er det meget vigtigt, at du konsulterer en læge så snart du først oplever symptomer.

2. Problemer din tyktarm fører til diarré

Når vores tarm ikke fungerer korrekt, kan den ikke optage de næringsstoffer og væsker, der kommer ind i vores krop. Det kan føre til diarré. For at få væggene i tyktarmen til at fungere bedre, kan du for eksempel spise ris, æblemos, bananer og toast.

3. Forstoppelse i din tyktarm

Tyktarm-2

En syg tyktarm kan også gøre sig skyld i forstoppelse. For det meste sker det, fordi der er for lidt aktivitet i tarmen, men det er ikke altid tilfældet. Det er meget vigtigt at spise nok fiber og at drikke masser af vand, hvis du lider af forstoppelse.

4. Vær opmærksom på hæmorider

Hæmorider er nok en af de mest ubehagelige lidelser, som vores tyktarm kan have. Det skyldes en betændelsestilstand i venerne og arterierne i og omkring endetarmen. Selvom du kan opleve hæmorider som pinligt, er det meget vigtigt at gå til din læge. Sørg også for at spise masser af fibre.

5. Pas på tyktarmskræft

Tyktarmskræft er en af ​​de mest almindelige sygdomme i mange lande. Ligesom alle andre typer kræft, skyldes den ondartede celledannelser. Da tyktarmen er et sted, hvor affald og forskellige typer af bakterier ophobes, og da cellerne i tyktarmen konstant fornyes, er det meget nemt for kræft at udvikle sig her. Dog er det en type sygdom, som er let at opdage. Hvis du har problemer med tarmen, kan din læge nemt og smertefrit tage en såkaldt fækal okkult blodprøve. Det betyder, at han tjekker din afføring for blod, der ikke kan ses med det blotte øje.

6. Lad dig ikke narre

Tyktarm-3

I de senere år er det blevet moderne at lave tarmudrensninger. Men man skal være meget forsigtig med denne type behandling. Normalt virker disse metoder ikke specielt godt, og de er meget hårde ved dine organer. Det er bedst at rense din tyktarm naturligt ved at spise fødevarer, der har et højt indhold af fiber.

7. Hvordan ser din tyktarm ud?

Tyktarmen er ca. 1,5 meter lang og omkring 6,5 cm i diameter. Den strækker sig fra den midterste del af vores mave til rektum. Den kan variere lidt fra art til art, men i de fleste hvirveldyr er den mere eller mindre den samme.

8. Indtag sunde fødevarer

For at nyde godt af et generelt godt helbred og for at holde vores tyktarm i fremragende form, er det meget vigtigt at vi spiser en tilstrækkelig fedtfattig, fiberrig kost. På denne måde kan vi sikre os, at vores tyktarm udfører sine væsentlige funktioner under de bedst mulige forhold.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.