4 ting dine knæ siger om dit helbred

Før man tager en form for medicin for at lindre smerter i sine knæ, er det bedst at gå til en speciallæge for at få den mest passende behandling.
4 ting dine knæ siger om dit helbred
Carlos Fabián Avila

Written and verified by læge Carlos Fabián Avila.

Last update: 25 august, 2022

Lige meget hvor gammel man er, bør man være bekymret, hvis ens knæ gør ondt. Dette er måske ikke relateret til knoglerne eller musklerne, men snarere har det noget med leddene at gøre. Disse forbinder knoglerne til knæskallen. Derfor bør du lytte til dine knæ og deres smerter.

Hvad end ens tilfælde er, så prøver kroppen at fortælle noget. Der sker noget med ens helbred, og det kan mærkes i netop denne del af kroppen.

At tage piller for piner og smerter, stoppe med at gå i træningscenter og undgå trapper er ikke den rigtige løsning. Selvom disse strategier måske vil skjule smerten eller mindske den, vil det kun virke midlertidigt.

Så snart man prøver at vende tilbage til sin normale rutine, vil man fortsætte med at have den samme smerte i knæene.

Hvis ens knæ prøver at sige noget, vil de sige de følgende ting:

1. Gå ikke op ad trapper!

Dine knæ fortæller dig meget igennem deres lyde og smerter.

Når ens knæ råber af én, er det fordi, det er meget smertefuldt. Hvis ens knæ gør ondt, når man går op ad trapper, kan de være nedslidte.

Andre årsager til smerten kan indebære:

 • Medfødte defekter
 • Traumer
 • Sygdomme forbundet med stofskiftet

Knæsmerter, når man går op ad trapper, kan være et tidligt tegn på en sygdom kaldet slidgigt i knæet. Dette påvirker hovedsagligt brusken.

Slidgigt er en kronisk tilstand i leddene. Dette betyder, at smerten i leddene kan vare længe. Det vises ved hævelse, varme og mindsket mobilitet.

For at kunne forebygge, at denne sygdom bliver værre, er det vigtigt, at man ikke laver overbelastende eller gentagende bevægelser.

Nogle årsager, der kan føre til udviklingen af denne tilstand er:

 • Alder: Slidgigt opstår typisk ved midaldrende personer, og det kan påvirke ældre.
 • Arv: Udover at være genetisk bestemt, vil man også opleve buede ben og knæ, der rører hinanden.
 • Vægt: Fedme tvinger leddene til at bære mere vægt.
 • Skader: Atletiske skader for eksempel kan være en mulig årsag til slidgigt i fremtiden.
 • Overbelastning: Såsom at knæle eller bøje sig fremover, løfte tunge genstande og gå meget som en del af sit arbejde.

2. Hørte du det knæk? det prøver dine knæ at sige

Når knæskallen laver et lille “knæk” har du måske skadet din menisk. Dette er en almindelig atletisk skade indenfor kontaktsport, såsom rugby og fodbold.

Når atelter har forvredet knæet, stopper det med at fungere ordentligt. Det vil måske endda kræve en operation for at forbedre problemet.

Menisken er lavet af to skiver, som er formet ligesom bogstavet C. De er placeret mellem lårbenet og skinnebenet og knæskallen (den centrale, runde knogle i knæet).

Menisken hjælper med at stabilisere knæet. Det er den, der beskytter mod stød på knoglerne.

Hvis man har skadet menisken, vil man være nødt til at holde knæet i ro. Bind en skinne om det og kom bandager rundt om det berørte område for at stabilisere det.

Dette vil også forebygge unødvendige bevægelser, og det vil forebygge fremtidig skade af vævene og musklerne. Tal med en læge om, hvilke metoder, der er bedst i dit tilfælde til at holde knæet i ro.

3. Følelsesløse knæ

Iskias forårsager følelsesløshed og en snurren bag knæene.

Selvom dette ikke er en specifik sygdom i knæet, er det skade af iskiasnerven, hvilket begynder ved rygraden og bevæger sig ned langs bagsiden af begge ben. Når dette sker, er smerten så stærk, at det gør det umuligt for personen at bevæge sig.

Hvis man går til lægen med dette, vil de måske anbefale, at man kommer varme eller is på området for at mindske hævelsen. Det er vigtigt, at man kommer is på de første 48 til 72 timer og derefter bruger varme.

Men bare rolig! Det meste af tiden går iskias væk igen. Så længe man følger rådene fra sin fysioterapeut. Men dette helbredsproblem kan vende tilbage, så vær ikke dumdristig.

4. Ens knæ føles varmt

knaesmerte

Ligesom iskias forårsager blodpropper smerte bag knæet  samt varme.

Blodpropper kan være forårsaget af:

 • Fedme. Hvis man er overvægtig, og ens knæ er begyndt at gøre ondt, er det vigtigt, at man prøver at lave en form for simpel fysisk aktivitet, såsom at gå.
 • Overgangsalderen.
 • Et knoglebrud.
 • Fald.
 • En ulykke.
 • Graviditet.
 • Prævention.
 • Immobilitet. Hvis man har et arbejde, der tvinger en til at sidde ned i flere timer i træk, er det vigtigt, at man rejser sig og går ind imellem. Man kan også lave udstrækningsøvelser.

Hvis man planlægger at rejse via fly eller i en bil i flere timer, er det vigtigt, at man prøver at holde ens ben og lægmuskler i bevægelse.

At mærke en varme eller smerte i det bagerste af knæet er et advarselstegn på, at ens knæ er ved at danne en blodprop.

Blodpropper kan være livsfarlige i nogle tilfælde. Når en person er i fare, kan de være nødt til at tage blodfortyndende medicin.

Men medicin bør altid tages efter henvisning fra lægen. Tag aldrig medicin efter egen beslutning.

Nu hvor du kender til nogle få af de sygdomme, der kan forårsage smerter i knæene, vil det være nemmere for dig at finde behandlinger.

Hvis dine knæ kunne tale til dig, ville de så sige nogle af disse ting? Hvis de ville, så ved du allerede hvilke sygdomme eller helbredsproblemer, du måske oplever.

Og selvom du måske allerede ved, hvad der forårsager det, så glem ikke at gå til din læge; de kan give en mere detaljeret diagnose.

Husk at lytte til dine knæ!

It might interest you...
5 knæforstærkende øvelser som du kan gøre derhjemme
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
5 knæforstærkende øvelser som du kan gøre derhjemme

På grund af deres komplekse struktur er knæ, der har en tendens til at udvikle plager og skader, især under voksenalderen. Her er 5 knæforstærkende...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.