5 årsager og 5 symptomer på vulvitis

Hvis du har symptomer på vulvitis, er det vigtigt, at du besøger din gynækolog inden du starter behandlingen alene. Selvom dette ikke er et alvorligt problem, kræver det professionel opmærksomhed.
5 årsager og 5 symptomer på vulvitis
Maricela Jiménez López

Skrevet og kontrolleret af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 11 august, 2022

Der er nogle emner, der er meget vigtige for kvinder. Et af disse er uden tvivl deres seksuelle sundhed. Og dette omfatter alt, hvad der sker med deres reproduktive organer. I denne artikel ønsker vi at tale om symptomer på vulvitis: et problem, som enhver kvinde kan opleve på ethvert tidspunkt i hendes liv.

Hvad er vulvitis?

Vulvitis er en betændelse i vulvaen. Selvom det ikke er en alvorlig sygdom, er det et medicinsk problem, der skyldes en række årsager. Disse kan omfatte:

 • Allergier
 • Skader
 • Ekstern irritation

Der er også andre vaginale infektioner, der normalt kommer med denne hævelse. For eksempel omfatter disse vaginitis eller herpes på kønsdelene. Men det er nemt at bekæmpe dette problem ved hjælp af din gynækolog.

Årsager til vulvitis

Vores intime område er utroligt delikat. Så der er mange faktorer, der kan påvirke det. Der er flere grunde til, at denne hævelse kan forekomme.

De vigtigste er:

1. Kontakteksem

Kontakteksem forårsager irritation og kløe

Kontakteksem forårsager normalt brændende fornemmelse og kløe. Du kan dog være rolig, for det er ikke en infektion.

Det sker snarere, når din hud kommer i kontakt med irriterende stoffer og bliver betændt.

Disse kan være:

 • Sæber
 • Kvindelige hygiejneprodukter
 • Intimvask
 • Kondomer
 • Sæddræbende produkter
 • Toiletpapir med parfume
 • Tamponer

Læs også:

2. Seksuelt overførte infektioner

Herpes, gonoré og klamydia er for eksempel tre sygdomme, som kan forårsage vaginale infektioner.

Disse sygdomme forårsager normalt problemer som:

 • Kløe
 • Brændende fornemmelese ved vandladning
 • Smerter
 • Intenst udflåd, der kan være gult, grønt eller gråt med stærk lugt.

3. Svampeinfektion

Svampeinfektioner er en anden af de mest almindelige årsager til vulvitis. Dette er en infektion forårsaget af gær, der kan forårsage kløe på kønsorganerne og tykt udflåd.

Heldigvis kan gærinfektioner behandles meget let med antibiotika. I nogle tilfælde er gærbehandlinger uden recept nok.

I mere alvorlige tilfælde bør din læge ordinere en specialiseret medicin.

4. Bakterielle infektioner

Den bakterielle flora i din krop er gavnlig, fordi det hjælper med at styrke dit immunforsvar. Men visse bakterier kan formere sig for meget og forårsage vulvitis.

Desværre kan dette ske, når du bruger antibiotika. Mens de ikke kun dræber de bakterier, der forårsager problemet, påvirker de også din bakterielle flora.

Eksempler på bakterier, der forårsager denne tilstand er:

Bakteriel vulvitis ledsages også af et hvidt eller gråt udflåd. Dette har tendens til at have en fiskeagtig lugt.

Læs også:

5. Lavt indhold af østrogen

Niveauerne af dette hormon bliver naturligt lavere som tiden går. Dette er ikke en almindelig årsag. Men nogle kvinder udvikler denne tilstand som følge af lave østrogenniveauer.

De der lider af dette problem, kan opleve lejlighedsvis smerte i området og vaginal tørhed. På grund af dette er det sandsynligt, at de vil have nogle problemer under samleje.

Symptomer på vulvitis

De symptomer, der fortæller dig, at du lider af denne tilstand, er ret varierede. Faktisk afhænger de af årsagen og omfatter:

1. Brændende fornemmelse

Et af symptomerne på vulvitis er brændende fornemmelse ved vandladning

Et af de mest irriterende symptomer på vulvitis er brændende fornemmelse. Navnlig er denne følelse mere tydelig, når du urinerer og efter sex.

Denne brændende fornemmelse kan også blive værre, når du er ved at starte din menstruation.

2. Rødmen i vulvarområdet

Dette skyldes øget blodgennemstrømning i kapillærerne. Dette symptom ledsages normalt af hævelse og øget vaginalt udflåd.

Du vil bemærke det, fordi gnidning af tøj eller bevægelser, når du går, vil medføre mere ubehag end normalt. Det er vigtigt, at du ikke klør eller anvender et middel, der ikke er udskrevet af din læge.

3. Smertefuld sex når du har vulvitis

Det kan være ubehageligt at have samleje når du lider af vulvitis

En aktivitet, der er så behagelig som at have sex med din partner, kan blive virkelig ubehageligt, hvis du har denne lidelse.

Det sker, fordi det kan forværre rødmen og hævelse når huden gnider mod hinanden.

Hvis du synes at det er for hårdt eller hurtigt, vil du føle en dyb smerte.

4. Smerte under vandladning når du har vulvitis

Følelse af smerter, brændende fornemmelse eller kløe under vandladning er ikke almindeligt eller normalt. Normalt kan dette ske, når du har problemer med dine nyrer. Det kan dog også ske, når du lider af vulvitis.

For at finde ud af, hvad der er årsagen, skal du bare se, om du har andre symptomer på vulvitis.

5. Vulvitis giver uregelmæssigt udflåd

Det sidste af symptomerne på vulvitis er at have anderledes udflåd end normalt. Alle kvinder har en vis mængde af denne væske. Dette er en del af deres krops hygiejnemekanismer.

Dette er en klar væske, og den har ikke en dårlig farve eller lugt. I modsætning hertil er væsken forårsaget af vulvitis tydelig og kommer i større mængder.

Dens lugt vil også ændre sig og være lidt ubehagelig.

Besøg din gynækolog, så snart du bemærker disse ændringer.

Vi anbefaler ikke at falde i fælden med overdreven vask af intimområdet for at forsøge at slippe af med tegn på uregelmæssigt udflåd. I stedet skal du besøge din gynækolog, som kan undersøge om det virkelige problem er vulvitis.

Lægen kan anbefale den bedste behandling afhængigt af årsagen og hvor avanceret tilfældet er.

Selvom det ikke er svært at behandle, bør du ikke selvmedicinere.

Det kan interessere dig ...
10 ting omkring din vagina du sansynligvis ikke kender til
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
10 ting omkring din vagina du sansynligvis ikke kender til

De fleste kvinder forsømmer at lære om deres vagina. Heri får du nærmere information om 10 interessante ting i henhold til din vagina. • McCormack, W. M. (1990). Two urogenital sinus syndromes. Interstitial cystitis and focal vulvitis. The Journal of reproductive medicine35(9), 873-876.
 • McKay, M. (1991). Vulvitis and vulvovaginitis: cutaneous considerations. American Journal of Obstetrics & Gynecology165(4), 1176-1182.
 • Peckham, B. M., Maki, D. G., Patterson, J. J., & Hafez, G. R. (1986). Focal vulvitis: A characteristic syndrome and cause of dyspareunia: Features, natural history, and management. American Journal of Obstetrics & Gynecology154(4), 855-864.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.