God intimhygiejne: Fem ting du gør forkert

Intimbarbering er en af de ting, der ikke er så hygiejniske som du måske går og tror. Kønshår beskytter faktisk mod forskellige former for infektioner.
God intimhygiejne: Fem ting du gør forkert
Nelton Abdon Ramos Rojas

Skrevet og kontrolleret af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 04 november, 2022

De fleste kvinder vil gerne vide mere om god intimhygiejne. Frygten for infektioner og lugte er nok grund til at mange er særligt opmærksomme på intimområdet.

Mange af os er alt for fokuserede på at slippe af med dårlige lugte eller udflåd. Desværre har mange af os dårlige vaner, der kan skade vores vaginale sundhed.

Det er et meget følsomt område, og dets pH kan svinge på grund af kemiske produkter, visse typer undertøj og andre varierede faktorer, som de fleste mennesker ignorerer.

Så selv om nogle former for praksis umiddelbart virker til at være sunde, bør du vide, hvorfor de kan være skadelige og hvordan man kan undgå dem.

Her er fem ting, du måske gør, som ikke er god intimhygiejne:

1. Du vasker dig alt for grundigt

Kvinde der vasker sig med en svamp

Vasker du dig også meget grundigt? Så er du ikke alene. Det kan virke som en god måde at komme af med bakterier og dårlige lugte omkring intimområdet. Men det kan være langt fra hjælpsomt og kan føre til ændringer, der resulterer i infektioner.

Når du renser dit intimområde alt for grundigt, opstår der nemt en ubalance i de raske vaginale bakterier, hvilket svækker dem mod patogene stoffer.

Hvad skal du gøre i stedet?

 • Vask dig forsigtigt med en sæbefri vask eller mild sæbe. Du kan også sagtens bare bruge vand.

Anbefalet læsning efter “God intimhygiejne”:

Hjemmelavede hygiejneprodukter: Fem opskrifter du skal prøve

2. Du bruger bind eller tamponer mod udflåd

Udflåd er en af de ting, mange af os har lært er unaturligt og ulækkert. Men udflåd er en helt naturlig og nødvendig del af en sund krop.

Mange kvinder bruger bind og tamponer for at undgå udflåd i underbukserne. Desværre kan de nemt skabe irritation og give endnu tungere udflåd.

Bind og tamponer skaber et indelukket miljø, der forhindrer vagina i at ånde. Det øger risikoen for kløe, irritation og andre ubehagelige symptomer.

Hvad skal du gøre i stedet?

 • Begræns brugen af bind og tamponer. Brug dem så vidt som muligt kun, når du har menstruation.
 • Giv dit intimområde mulighed for at ånde ved at bruge bomuldsundertøj.

3. Du bruger parfume eller babypulver

Babypulver
 En af de dårlige vaner, der har overlevet tidsprøven, er brugen af parfume, babypulver og andre intime hygiejneprodukter, som faktisk irriterer området.

Selv om disse produkter længe var tænkt som effektive metoder til forebyggelse af lækager og lugt, ved vi i dag, at de kan forårsage uønskede virkninger, fordi de ødelægger pH niveauerne.

Deres hyppige anvendelse forårsager irritation i de ydre vaginale zoner og fører ofte til gær- eller bakterieinfektioner.

Hvad kan du gøre ved det?

 • Der er ingen grund til at være flov: Vagina har en naturlig lugt og der er ingen grund til at neutralisere det.
 • Hvis lugten er for stærk, skal du aftale med din læge for at se, om du har en infektion.

 

4. Du er for hårdhændet omkring dit intimområde

Vær forsigtig! Den hud, der dækker den vaginale zone er den mest følsomme på vores krop, og det kræver særlig behandling. Mange af os har lært, at vi skal skrubbe aggresivt, når vi vasker os, men det er slet ikke nødvendigt.

Ved at gøre det kan kvinder lave små åbne sår, der bliver en åben dør for smittefarlige stoffer.

Hvad kan du gøre ved det?

 • Påfør sæbe forsigtigt og gnid forsigtigt med fingrene i håndfladen.

Læs også denne artikel efter “God intimhygiejne”:

8 nødvendige fødevarer til god intimhygiejne

5. Du fjerner dine kønshår

Kvinde der staar med en skraber - god intimhygiejne

Mange kvinder tror at intimbarbering er hygiejnisk. Men det er forkert.

Kønshår er en del af kroppen, der har en helt særlig opgave: Det er ansvarligt for at beskytte vagina fra bakterier, gær og vira, der kan føre til infektioner.

Desuden er mange hårfjerningsmetoder aggressive og medfører hudirritationer og rifter. 

Hvad kan du gøre ved det?

 • Vælg en hårfjerningsmetode, der er så mild som mulig. Undgå at fjerne hår for ofte.
 • Lad helst en smule hår være tilbage.
 • Hvis du bruger en barbermaskine skal du tørre den af efter hvert brug.

Hvordan tager du hånd om din intimhygiejne? Dit intimområde er slet ikke så beskidt som du tænker. Undgå de her dårlige vaner og vær forsigtig omkring dine kønsdele.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Wu CY, Hu HY, Chou YJ, Huang N, Chou YC, Li CP. High Blood Pressure and All-Cause and Cardiovascular Disease Mortalities in Community-Dwelling Older Adults. Medicine (Baltimore). 2015;94(47):e2160. doi:10.1097/MD.0000000000002160
 • National Institute on Aging. (n.d.). High Blood Pressure. Retrieved on May 19, 2020 from https://www.nia.nih.gov/health/high-blood-pressure
 • Jiang SZ, Lu W, Zong XF, Ruan HY, Liu Y. Obesity and hypertension. Exp Ther Med. 2016;12(4):2395‐2399. doi:10.3892/etm.2016.3667
 • Kulkarni, S., O’Farrell, I., Erasi, M., & Kochar, M. S. (1998, December). Stress and hypertension. Wisconsin Medical Journal. https://doi.org/10.1177/003693307301800413
 • Elliott WJ. Drug interactions and drugs that affect blood pressure. J Clin Hypertens (Greenwich). 2006;8(10):731‐737. doi:10.1111/j.1524-6175.2006.05939.x
 • National High Blood Pressure Education Program. The Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure. Bethesda (MD): National Heart, Lung, and Blood Institute (US); 2004 Aug. Drugs and Other Agents Affecting Blood Pressure. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9635/
 • Mukamal KJ. The effects of smoking and drinking on cardiovascular disease and risk factors. Alcohol Res Health. 2006;29(3):199‐202.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.