Særlig hjemmelavet sæbe til sart hud og dermatitis

Personer, der døjer med sart hud eller dermatitis, kan måske ikke tåle mange af de kemikalier, der er i kommercielt sæbe. Det er derfor ideelt at lave en derhjemme ved at bruge naturlige ingredienser.
Særlig hjemmelavet sæbe til sart hud og dermatitis

Sidste ændring: 22 november, 2018

Personer med sart hud eller dermatitis har brug for skønhedsprodukter til huden, der er så naturlige som muligt og uden aggressive stoffer.

Når det kommer til sæbe til ansigtet, som er noget, man skal have det godt med at bruge hver aften, bliver man nødt til at finde én, som ikke indeholder sulfater, alkohol eller parfume.

I denne artikel vil vi vise, hvordan man laver en simpel hjemmelavet sæbe ved at bruge naturlige ingredienser, som har beroligende, afbalancerende og fugtgivende egenskaber.

Sådan behandles sart hud og dermatitis

dermatitis og sart hud

Man bliver nødt til at være meget omhyggelig, når man vælger kosmetik og skønhedsprodukter til huden, som man påfører på sart hud eller hud med dermatitis. Det skyldes, at det kan reagere på mange forskellige ingredienser.

Selvom de fleste personer, der døjer med disse tilstande, vælger produkter fra apoteket, så er disse former for produkter ikke altid naturlige. Så i mange tilfælde vælger man i stedet hjemmelavede løsninger.

Dermatitis og sart hud bør blive behandlet med fugtgivende ingredienser, som bevarer hudens naturlige balance ved naturligt at regulere produktionen af olier og bevare pH-værdien.

De bør også indeholde ingredienser, der har beroligende egenskaber.

Lad os gennemgå nogle af de naturlige ingredienser, som man skal bruge for at lave en hjemmelavet sæbe.

Glycerin

Glycerin er et plantebaseret stof, der anvendes bredt i mange former for kosmetiske produkter.

Modsat sulfater, som har tendens til at udtørre huden og forandre pH-værdien. Glycerin er derimod et rensende stof, der giver fugt og elasticitet til huden. Udover dette bekæmper det aldringsprocessen i huden og hjælper med at lindre bestemte hudproblemer.

Vi anbefaler, at man køber en ren, fast glycerin eller en bar af uparfumeret sæbe af glycerin.

Kakaosmør

kakaosmoer

Kakaosmør er en ingrediens, som er meget rig på olier. Derfor er den meget nærende og glimrende som et bidrag til den udrensende virkning fra glycerin og ler.

Dette produkt er rigt på antioksidanter, vitaminer og mineraler, som forebygger cellulær aldring og mistet elasticitet.

Det har også de fordele, at det hjælper den hjemmelavede sæbe med at forblive fast.

Hvidt, rødt og lyserødt ler

Disse tre typer pulveriseret ler er de bedste løsninger til sart hud og dermatitis. Det skyldes, at grønt og gråt ler måske har udrensende egenskaber, der er for kratfulde.

Ler er et naturligt produkt, der er rigt på mineraler. Det hjælper desuden med at regulere produktionen af olier uden at forandre hudens pH-værdi. Det forebygger også alle former for uperfektheder.

Mandelolie

mandelolie

Koldtpresset mandelolie er en billig ingrediens. Derudover er det også en af de mest nærende af slagsen. Det tilfører blødhed og fugt til huden, samtidig med at det lindrer irritation og betændelse.

Det er ideelt til personer, der døjer med dermatitis, eksem, psoriasis, kløe, herpes og endda brandsår og ar.

Æterisk lavendelolie

Æterisk lavendelolie er en af de mest gavnlige olier til alle hudtyper takket være dets regulerende og afbalancerende egenskaber. Det er derfor, det er at finde i mange kosmetiske produkter.

Det har også antiseptiske og beroligende egenskaber. Og det kan hjælpe med at forstærke virkningen fra andre ingredienser.

Sidst men ikke mindst forbedrer lavendel gendannelsen af ens hudceller samt forebygger ar, strækmærker og rynker.

Fordi det er afslappende, påvirker det ens nervesystem på en positiv måde. Det hjælper med at bekæmpe hudproblemer forårsaget af nerver og stress.

Ingredienser

lavendel

For at lave denne hjemmelavede sæbe til sart hud og dermatitis skal man bruge de følgende ingredienser:

 • 1 stykke glycerin (100 eller 120 gram)
 • 4 spiseskefulde kakaosmør (50 gram)
 • 2 spiseskefulde mandelolie (30 gram)
 • 2 store spiseskefulde hvidt, lyserødt eller rødt pulveriseret ler (40 gram)
 • 15 dråber æterisk lavendelolie

Vi anbefaler, at du læser:

4 plantebaserede hårbehandlinger

Sådan laver man denne sæbe til sart hud

Følg disse trin:

 • Kom glycerin og kakaosmør i en dobbelt kedel, indtil det smelter.
 • Når det har en mere eller mindre flydende konsistent, skrues der ned for varmen, og mandelolien tilsættes sammen med det pulveriserede ler.
 • Bland det grundigt, fjern det fra blusset og tilsæt den æteriske lavendelolie.
 • Hæld blandingen i en form, som man kan bruge til sæbe. Man kan bruge bunden af en plastikflaske, en sæbeholder eller lignende.
 • Når denne blanding er kølet af, er sæben klar!

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fluhr, J. W., Darlenski, R., & Surber, C. J. B. J. (2008). Glycerol and the skin: holistic approach to its origin and functions. British Journal of Dermatology159(1), 23-34. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2008.08643.x. Accessed 16/04/2020.
 • Gasser, P., Lati, E., Peno‐Mazzarino, L., Bouzoud, D., Allegaert, L., & Bernaert, H. (2008). Cocoa polyphenols and their influence on parameters involved in ex vivo skin restructuring. International journal of cosmetic science30(5), 339-345. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2008.00457.x. Accessed 16/04/2020.
 • Mayo Clinic (2019). Dermatitis. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20352380. Accessed 16/04/2020.
 • Moraes, J. D. D., Bertolino, S. R. A., Cuffini, S. L., Ducart, D. F., Bretzke, P. E., & Leonardi, G. R. (2017). Clay minerals: properties and applications to dermocosmetic products and perspectives of natural raw materials for therapeutic purposes—a review. International journal of pharmaceutics534(1-2), 213-219. Available at: https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2017.10.031. Accessed 16/04/2020.
 • Rawlings, A. V., & Lombard, K. J. (2012). A review on the extensive skin benefits of mineral oil. International journal of cosmetic science34(6), 511-518. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2012.00752.x. Accessed 16/04/2020.
 • Vakilian, K., Atarha, M., Bekhradi, R., & Chaman, R. (2011). Healing advantages of lavender essential oil during episiotomy recovery: a clinical trial. Complementary therapies in clinical practice17(1), 50-53. Available at: https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2010.05.006. Accessed 16/04/2020.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.