5 genstande i dit hjem, der samler bakterier

Flere elementer i dit hjem samler bakterier, og vi er ofte ikke engang klar over det. Lær, hvad de er, og hvordan man rengør dem i denne artikel.
5 genstande i dit hjem, der samler bakterier

Sidste ændring: 04 maj, 2019

Det overrasker mange mennesker at opdage, at visse produkter, der betragtes som hygiejniske, faktisk samler bakterier og patogener.

Er dette en sundhedsrisiko? Hvad skal du gøre?

Først og fremmest er det vigtigt at vide, at din bolig altid huser et stort antal bakterier. Selvom de ikke er en konstant trussel, kan disse potentielt forårsage skade.

Selv om du måske er meget dedikeret til at have et rent hus, lever vi alle dagligt i kontakt med mange bakterier. Jo flere mennesker der bor i huset, desto mere formerer disse skadelige organismer sig og udgør en trussel mod vores helbred.

Læs videre og vi vil fortælle dig, hvilke fem almindelige genstande i hjemmet, der samler bakterier.

5 almindelige husholdningsartikler, der samler bakterier

Når du har læst nedenstående liste, vil du vide, hvilke genstande du skal være opmærksom på, når du rengør og desinficerer dit hjem.

1. Toilettet

Det er logisk, at vi begynder med det objekt, der fremkalder selve ideen om bakterier. Ikke desto mindre har mange publikationer fortalt os, at toiletter ikke er så beskidte som flere genstande, som vi rører ved dagligt, såsom en menu i en restaurant.

På grund af dets funktion er toiletter konstant i kontakt med mange bakterier, som er skadelige for vores helbred. På grund af dette er det tilrådeligt at rengøre det en gang om ugen, herunder toiletcisternen. På den måde er hele toilettet rent.

2. Svampe tiltrækker masser af bakterier

Køkkensvampe kan akkumulere millioner af bakterier, på grund af det fugtige miljø

Selvom det ofte går ubemærket hen, er svampe en af de mest almindelige ting, der samler bakterier – og mange af dem.

Det giver mening, hvis du tænker ud fra dette perspektiv: de blander madrester med fugtighed. Dette er det ideelle miljø for spredning af mikroorganismer i hjemmet.

Anbefalingen er at udskifte din svamp hver uge, selvom det kan virke overdrevent. En anden mulighed er at rengøre den med en blanding af 90% vand og 10% blegemiddel. Anden gang er det bedst at genbruge svampen og bruge den til at rengøre badeværelset eller vasken.

Desuden forøger det faktum, at svampe deler køkkenet med klude, der normalt er fugtige, forureningseffekten. Det er næsten en forpligtelse at rengøre din svamp efter hver brug.

3. Sengetøj er en bakteriemagnet

Det anbefales at skifte sengetøj hver uge, for at forhindre ophobning af bakterier

Har du nogensinde forestillet dig, at stedet hvor du sover hver nat er fyldt med bakterier?

Anbefalingen er at skifte lagener hver uge.

Det giver meget mening.

Argumentet er, at lagener gemmer på hud, lotion og snavs, som vi bringer ind i sengen hver nat. Når du står op, anbefales det også at du lufter dem lidt, inden du reder sengen. Dette forhindrer bakterier i at blive fanget og formere sig.

4. Køkken- og badeværelsesvaske er også fyldt med bakterier

Det kan lyde latterligt, at genstande, der konstant har vand, der passerer dem, kan akkumulere så meget bakterier. Men i virkeligheden er det tilfældet.

Køkkenvasken er permanent i kontakt med madrester. Kombinationen af fugtighed i afløb og madrester gør det til et perfekt sted for bakterier at samles.

Dette kan naturligvis undgås ved korrekt rengøring og desinfektion af området efter hver brug. Derudover er det vigtigt at forhindre akkumulering af bakterier fra dag til dag.

På den anden side er badeværelsesvask, vandhaner og badekar det perfekte sted for svamp og skimmel at dukke op.

Rester fra menneskekroppen og fugtighed er katalysatorer for bakterier til at vokse. For at føje yderligere til problemet, har badeværelsesafløb tendens til at have hjørner der er vanskelige at rengøre og dette tilskynder væksten af mug.

5. Tandbørster samler bakterier

Tandbørster har tendens til at opsamle mange bakterier, og det er bedst at rengøre dem ofte og udskifte din tandbørste med jævne mellemrum

Tro det eller ej, disse små børster har tendens til at samle bakterier.

Stafylokokbakterier, E. coli, Pseudomonas og tarmbakterier skiller sig ud. Disse er bakterier, som kan forårsage alvorlige problemer, hvis de ikke kontrolleres i tide.

Samtidig er koppen, hvor du opbevarer din tandbørste, også en af de genstande i hjemmet, der akkumulerer millioner af bakterier. Det er tilrådeligt at skylle bægeret dagligt for at undgå akkumulering af vand og fugtighed, der samler sig i den.

Andre ting i hjemmet, der samler bakterier

Vi kan også tilføje følgende elementer, som vi skal håndtere fra dag til dag:

 • Mobiltelefoner
 • Tv og fjernbetjeninger
 • Døre og bilrat, og andre bildele
 • Gulvet i huset
 • Borde
 • Tasker og rygsække
 • Skærebrætter
 • Håndklæder
 • Computermus og nøgler
 • Dørhåndtag

Som du kan se, er vi dagligt i kontakt med mange ting i hjemmet, der samler bakterier. Samtidig er der ikke grund til at blive foruroliget. Vores krop har forsvarsmekanismer til at modstå disse bakterier.

På trods af dette bør du stadig tage forholdsregler for at holde dit miljø rent og sundt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Artículo BBC Mundo: “10 zonas del hogar que acumulan más gérmenes”
 • “Cleaning” artículo en la web Public Health and Safety Organization
 • “International Houselhold Germ Study”, estudio de la Public Health and Safety Organization

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.