Husholdning: Sådan kan du nem og hurtigt fjerne mug

Mug og skimmelsvamp. Der er ikke noget mere ubehageligt og usundt end det. Mug består af svampe, der vokser i de fugtige hjørner af vores hjem; i køkkenet, under fliser, i tæpper, og uventede steder, hvor vi pludselig kan finde de grimme pletter.
Husholdning: Sådan kan du nem og hurtigt fjerne mug

Sidste ændring: 04 oktober, 2018

Millioner af mennesker strømmer til sundhedscentre hvert år gå grund af astmaanfald og allergiske reaktioner, der kræver behandling. Og ikke nok med, at det kan skade vores egen sundhed – medmindre du handler hurtigt, kan mug permanent skade overflader, herunder gulve, tekstiler og træ. Derfor er det vigtigt at lære at fjerne mug inden det er for sent.

Derfor er det utroligt vigtigt at komme ind i en rutine med rengøring af disse fugtige områder samt at anvende de mest effektive metoder til at slippe af med denne irriterende, hverdagens fjende. Vil du lære hvordan?

Vi viser dig vejen!

Hvad er skimmelsvamp, og hvorfor opstår det?

Du kan nemt fjerne mug.

Mug og skimmelsvamp er svampe; de tilhører hverken dyre- eller planteriget. De vokser i kolonier af celler, forudsat at de rette betingelser er til stede:

 • Tilstrækkeligt med ilt.
 • Høj luftfugtighed.
 • Varme temperaturer.

Naturligvis kan vi ikke holde vores termostat i bund hele året rundt – det ville være umuligt. Det eneste, vi kan gøre, er, at kontrollere fugtigheden og periodisk rengøre de udsatte områder. Husk også, at der findes forskellige typer af mug og nogle af dem er virkelig giftige, for eksempel Aspergillus. Mennesker med luftvejsproblemer kan lide alvorlige reaktioner, når de kommer i kontakt med mug.

Hvordan kan jeg forhindre og fjerne mug?

Ofte giver de kemiske produkter, vi køber i butikkerne, os langt fra de resultater, vi håber på, og fører faktisk til flere ulemper end fordele. Der er derimod mange praktiske og økonomiske løsninger, der fjerner mug og skimmel effektivt i hjemmet. Se her:

1. Styr luftfugtigheden

Mug-3

Som vi nævnte ovenfor, kan vi ikke holde vores termostater i bund året rundt for at undgå tilstedeværelsen af ​​usunde svampe, men hvad vi derimod kan gøre, er at kontrollere luftfugtigheden. Her er hvordan:

 • Skimmelsvamp elsker dårligt ventilerede rum med høje temperaturer. Det er derfor, mug ofte opstår i rum som kældre, i hjørnerne af køkkenet, i skabe, lagerrum, osv… En simpel løsning er regelmæssigt at ventilere disse områder.
 • Åbn vinduerne og lad den friske luft rense ud i disse rum. Det er næsten det samme med vores senge. Det er ikke godt at rede sengen, så snart du står op; det er bedre at lade dynerne få lidt luft i vinduet for at forhindre mider. Det er det samme med mug og skimmelsvamp.
 • Hvis du har et alvorligt skimmelsvampeproblem i dit hjem, kan du altid bruge en lille luftrenser. Denne løsning vil koste penge, men hvis du har nogen i dit hjem med vejrtrækningsproblemer, anbefales det klart.

2. Tea Tree Olie

Mug-4

Vi har allerede nævnt ved mere end én lejlighed, at der er fantastiske fordele ved tea tree olie. Det er det bedste naturlige desinfektionsmiddel, der eksisterer, og vil give dig de bedste resultater. Du kan købe det i enhver naturprodukt butik eller specialkøbmand. Det er nyttigt til utallige forskellige formål og er virkelig praktisk til at fjerne mug. Sådan bruger du det:

Ingredienser

 • 2 spsk tea tree olie
 • 4 dl vand
 • En sprayflaske
 • Handsker

Forberedelse:

Før du begynder, så husk at tage handsker på for at beskytte dig selv. Mug kan forårsage uventede reaktioner, og det er bedst ikke at røre ved det med dine bare hænder. Når du er klar, så kom tea tree olie og vand i sprayflasken og ryst for at blande godt. Brug sprayflasken til at påføre blandingen på de ramte områder med mug og skimmel.

Lad blandingen virke i en halv time, og se, hvordan det forsvinder af sig selv.

3. Hvid eddike

Mug-5

Et enkelt og effektivt trick. Hvid eddike dræber 90% af alle former for mug, der findes i et hjem, hvilket gør det til en af ​​de mest økonomiske løsninger. Det er især fantastisk til de områder, der er svære at nå ind til, for eksempel på badeværelset (skabe, bag toilettet og døre) samt de andre steder, hvor svamp normalt opstår.

Hvordan bruger du eddike til at fjerne mug? Her er hvordan:

Ingredienser

 • 1 dl hvid eddike
 • En sprayflaske

Forberedelse:

Ideen er at fylde en lille plastik sprayflaske med hvid eddike, så den altid er klar til daglig rengøring. Når du har flasken klar, så spray godt på mugne områder. Gentag mindst to gange om ugen, og vær meget opmærksom på fugtige og dårligt ventilerede rum, hvor denne irriterende og potentielt farlige mikroorganisme elsker at vokse.

Er du klar til at begynde at leve skimmel-frit i dag?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • A brief guide to mold, moisture, and your home: Mold basics. (2012).
  epa.gov/mold/brief-guide-mold-moisture-and-your-home
 • Mold allergy. (2015).
  aafa.org/page/mold-allergy.aspx
 • Cháfer, M., Sánchez-González, L., González-Martínez, C., & Chiralt, A. (2012). Fungal Decay and Shelf Life of Oranges Coated With Chitosan and Bergamot, Thyme, and Tea Tree Essential Oils. Journal of Food Science, 77(8), E182–E187. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2012.02827.x
 • Shao, X., Cheng, S., Wang, H., Yu, D., & Mungai, C. (2013). The possible mechanism of antifungal action of tea tree oil onBotrytis cinerea. Journal of Applied Microbiology, 114(6), 1642–1649. https://doi.org/10.1111/jam.12193
 • Yildirim-Bicer, A. Z., Peker, I., Akca, G., & Celik, I. (2014). In Vitro Antifungal Evaluation of Seven Different Disinfectants on Acrylic Resins. BioMed Research International, 2014(519098). https://doi.org/10.1155/2014/519098

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.