5 tips og tricks til at lindre mental træthed

For at lindre mental træthed skal du være opmærksom på, at det kræver tid til dig selv. At gå en tur kan reducere bekymringer og hjælper dig med at se tingene fra et mere afslappet perspektiv.
5 tips og tricks til at lindre mental træthed

Sidste ændring: 15 december, 2018

Hvem har ikke været udsat for mental træthed fra tid til anden? Det kan føles som trykken for tindingerne, der kommer af alle de problemer, du føler, du skal løse. Din puls øges i takt med at du bliver mere og mere angst.

 Det er en daglig forbandelse, der kan være meget svær at løsrive sig fra. Hvad kan du gøre? Den første ting, du kan gøre, er at være bevidst om det. Forstå, at du ikke kan fortsætte med at leve med denne mentale træthed som en “sky” over dit hovede; det er ikke sundt. Derfor vil vi tilbyde dig fem simple tips, som du kan have stor gavn af. Er du klar til at lytte efter? Perfekt!

1. Simple akupressurøvelser mod mental træthed

Person der udfoerer akupunktur

Vi har tidligere i vores blog talt om fordelene ved akupressur. For eksempel hvordan man lindrer hovedpine. Men virker det egentlig? Ja det gør. Vi vil forklare, hvad du skal gøre for at lindre den mentale træthed, du har, når du er overvældet og overbelastet:

Kig på billedet ovenover. Dette er hvad man skal gøre: du skal bare bruge to fingre, pegefingeren og tommelfingeren, og trykke med lidt kraft på denne del af hånden. På dette sted er der nerveender, som giver lindring, når de stimuleres. Det er meget nemt og effektivt.

Der er et andet “magisk” punkt, der er meget velegnet til at lindre og samtidigt virker afslappende. Det findes i begyndelsen af næsebroen, i den lille fordybning mellem øjnene. Har du fundet det? Godt, masser nu med din pegefinger og tommefinger på området i omkring 30 sekunder. Du vil opdage, hvor afslappende det er.

2. Stop op og træk vejret

Kvinde der traekker vejret dybt

Du er lige blevet færdig med arbejdet, men bliver ved med at tænke over, hvad du skal nå i morgen. Dine tanker er fortsat lænket til bekymringer, fejl og samtaler fra arbejdet. Når du kommer hjem, er der mere arbejde, der skal gøres: børnene, ting der skal købes, aftensmad. Hvordan kan man lindre den mentale træthed?

  • Vær opmærksom på en ting: Du har brug for tid til dig selv, mindst to timer hver dag, hvor du kan være dig selv. Giv dig selv dit personlige rum. Det er ikke bare en fiks ide. Det er en meget grundlæggende nødvendighed for mental hygiejne, en “pause” fra den trættende hverdag.
  • Find et fredfyldt og afslappende sted. Her vil du få det bedre.
  • Tøm nu dit sind og bekymringer og tage en dyp indånding. Udånd herefter langsomt. Gentag dette fem gange, imens du koncentrerer dig om ikke at tænke på noget.
  • Efter denne simple, afslappende øvelse, gør noget tilfredsstillende for dig selv. Gå en tur, læs, tag et bad.

3. Find ly i dit “personlige tempel af tanker” og undgå mental træthed

Rimelig vild have

Som et eksempel, lad os sige at du er på arbejde. På dit kontor, din butik eller et andet sted, hvor du normalt lider under et stort pres. Hvordan kan du, på hvilket som helst tidspunkt, effektivt lindre din mentale træthed?

  • Du skal bare bruge 5 minutter. Gå et sted hen hvor der er roligt, eller du kan endda blive siddende på dit kontor, hvis der er roligt der.
  • Kig imod vinduet eller et sted der er beroligende. Kig ikke på din computerskærm.
  • Træk vejret ind og ud, roligt og bevidst.
  • Og hvad gør du nu? Brug din fantasi. Forestil dig noget rart, for eksempel et sted du gerne vil rejse hen. Tænk på stranden eller skoven, hvor du normalt går tur i fred. Forestil dig den varme, kærtegnende brise eller varmen fra sandet. Rejs til dette “personlige tempel” hvor alting er roligt, og der ikke er noget pres. Slap af her, “kobl fra” i et stykke tid fra alt den pres der er på dine skuldre.

4. Infusion af roser, lime og citronmelisse til bekæmpelse af mental træthed

Infusion af roser og citronmellise

En infusion af roser, lime og citronmelisse er den mest velegnede behandling til perioder med moderat stress og angst. Det er velsmagende, let og afslappende. Det er ideelt til at dulme vores mentale træthed.

Du skal bare bruge omkring 10 gram rosenblade, 10 gram citronmelisse og 5 gram lime. Tilsæt dette til et glas vand og bring det i kog. Når det har trukket, tilsæt en smule honning.

Drik infusionen langsomt i en afslappende atmosfære, alene, uden larm. Nyd øjeblikket uden at tænke på noget. Giv dig selv 20 minutters afslapning.

5. Fordelene ved at gå en tur

Person der gaar en tur

Få ting er mere afslappende og befriende end at gå en tur. Det kræver kun en halv time. Tag et par gode sko på, en snor på din hund, hvis du har lyst, og gå en tur. Et hurtigt tempo vil altid øge din blodcirkulation og få dit hjerte til at arbejde. Dette er en virkelig effektiv metode til at bekæmpe mental træthed.

På denne måde vil du ikke kun give ilt til din krop, men også frigøre dine tanker og puste nyt liv i mange ting. Du sænker dit blodtryk, reducerer bekymringer, og du ser tingene fra et mere afslappet perspektiv.

Lad brisen ruske i dit hår og genopfriske dine tanker. Den mentale træthed vil begynde at miste sin intensitet, og du vil bemærke en lindring. Måske er det i disse øjeblikke, du vil begynde at tænke over, om du skal foretage nogle ændringer i dit liv. Begynd at etablere prioriteter og tænk lidt mere på dig selv.

Du fortjener at være glad og befrie dig selv fra nogle af det byrder, der giver dig mental træthed. Hvorfor ikke starte i dag?


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.