Te og infusioner - en essentiel guide

Da grøn te kun indeholder små mængder koffein, er det bedst at brygge denne på varmt - ikke kogende - vand, så tebladene ikke afgiver en bitter smag. Denne te hjælper blandt andet med at bremse tegn på for tidlig aldring.
Te og infusioner - en essentiel guide

Sidste ændring: 24 april, 2019

Te og infusioner

Te og infusioner kommer i mange udgaver og varianter. Du drikker måske te hver dag, men er ikke helt klar over det store udbud af te, som er tilgængeligt, og alle deres forskellige sundhedsrelaterede egenskaber. I den følgende artikel giver vi dig en omfattende guide til de fleste slags te og infusioner som er tilgængelige i dag, og hvad hver af dem er godt for.

Mange tror te og infusioner er det samme, men der er faktisk en markant forskel. De har forskellige egenskaber og man tilbereder dem også på forskellige måder. Forskellen på te og infusioner er kort fortalt, at når man laver te hælder man kogende vand på tørrede blade. Når man laver en infusion, lader man planter, urter og blomster bløde op i vand – og ikke nødvendigvis kogende vand.

Typer af te

Grøn te

Grøn te bruges som et medicinsk kosttilskud over hele verden og anses for at være en af de sundeste og mest gavnlige teer, som findes (især når den er fermenteret). Når den brygges, beholder den alle de naturlige kvaliteter, som findes i den originale plante. Mellem de mange gode egenskaber ved grøn te, kan vi nævne, at det er en antioxidant, som bremser tegnene på tidlig aldring; det hjælper med at detoxe kroppen og fjerne overskydende væske; det hjælper også på fordøjelsen og med at tabe sig. Den har et højt indhold af vitaminer A, B og C, såvel som fluor, natrium og andre gavnlige mineraler. Det styrker immunforsvaret og beskytter kroppen mod infektioner og virus.

På grund af dets lave indhold af koffein, bør det tilberedes med varmt og ikke kogende vand (ca 80 grader er ideelt). Ellers vil tebladene bogstaveligt talt blive kogt, hvilket får dem til at afgive en bitter smag. Kineserne var de første til at opdage denne fantastiske drik, hvorimod Japan nu til dags er den største forbruger. Forskellen i tedrikning mellem de to kulturer, ligger i tilberedningen af teen.

2-japanese-tea

Sort te

Sort te er den mest populære i de vestlige kulturer og sælges både løst og i poser over hele verden. Både smagen og de sunde egenskaber, før det til en fantastisk drik. Det indeholder en god mængde antioxidanter, er mættende, godt for fordøjelsen og indeholder få kalorier. Det har ikke altid været brugt som drikkevare. Faktisk blev det ofte brugt i byttehandler, da det ikke mistede smag over tid, og dermed opretholdt sin værdi. Sort te opstår når bladene var camelia sinensis gennemgår en iltningsproces, hvorved de skifter farve fra grøn til sort. Koffeinindholdet i denne te er stimulerende. Ideelt bør den brygges ved omkring 95 grader, og intensiteten i smagen kommer an på, hvor længe man lader den trække.

Hvid te

Denne kaldes også for ungdommens eliksir, og det er der en god grund til! Det siges at være en af de fineste og lækreste former for te. I stedet for at samle teblade, samles de små, nye skud for at lave den. Det siges at den person, som drikker hvid te, absorberer ungdommen og de livgivende energier fra selve planten. Dens lyse farve skyldes den hvide belægning på de fine, nye skud, når de først kommer frem og håndplukkes i foråret. Den produceres i det høje bjerge i Fujian i Kina. Det har en lækker smag og en delikat aroma. Den forsyner os md vitamin C og E og er desuden antioxidant og vanddrivende. Den bør brygges ved en temperatur på omkring  75-80 grader.

3-tea

Rød te

Rød te kaldes også for “pu-erh,” og er kendt for at fremme effektiv fedtforbræning. Dette var “kejsernes te,” da det i lang tid var forbudt for almindelige mennesker at indtage teen. Den har en stærk, jordagtig smag og en dyb, rød farve, og modningsprocessen tager flere år. Tre kopper rød te om dagen, vil hjælpe med at reducere kolesteroltallet og mængden af kropsfedt. Tilbered ved ca. 95 grader.

Blå te

Denne te går også under navnet “oolong,” og er semi-fermenteret. Det har normalt en farve mellem grøn og sort. Fermentationsprocessen afbrydes hvorefter teen rulles og iltes. Det kommer fra to regioner: Fujian i Kina og Formosa i Taiwan. Blå te har en smag som en grøn grøntsag og farven kan være lysere eller mørkere, alt efter hvordan det behandles. Det er en kraftfuld antioxidant, styrker immunforsvaret, regulerer kolesteroltallet, reducerer blodtrykket og indeholder desuden gode vitaminer og mineraler. Det bør ideelt serveres ved 90 grader, men det er også “acceptabelt” at servere det køligt eller med is.

4-digestive-tea

Typer af infusioner

Nu ved du lidt mere om de primære teklasser, så vi vil gå over til at fortælle lidt om de forskellige urter pg planter, man kan bruge til at lave lækre infusioner.

Kamille

Kamille er almindeligt anvendt i behandlingen af milde fordøjelsesproblemer, såsom fordøjelsesbesvær, kramper, diarré og gastritis. Det reducerer også øjenirritationer og -betændelse og lindrer luftvejsproblemer såsom astma, hoste og forkølelse. Det kan endda bruges til at behandle akne og rense overfladiske sår og rifter.

Mynte

Mynte har bakteriehæmmende, antispasmodiske og fordøjelsesfremmende egenskaber. Det reducerer luft i maven, angriber insekter og fremmer god ånde. Den bruges ofte til at behandle forkølelse og hoste.

5-mint-tea

Lindeblomster

Den medicinske del af lindetræet findes i dens frugter og blomster. Den anvendes som et beroligende middel og får nervesystemet til at afslappes. Den forbedrer også fordøjelsen og hjælper med at forbedre søvnen. Teen fra lindeblomst kan bruges til at reducere problemer i blodårerne, kramper og menstruationssmerter.

Baldrian

Baldrian ligner lindetræsblomst med sine beroligende og afslappende egenskaber. Pas på med ikke at drikke for meget af denne te, da den kan få nervesystemet til at sløves for meget, sænke blodtrykket og reducere blodcirkulationen.

Grøn anis

Bladene fra denne plante opfrisker ånden, når de tygges, og en infusion lavet på grøn anis lan bruges som et slimløsende middel, en tonic til maven, for at regulere menstruationscyklussen, lette luft i maven og hjælpe på fordøjelsen.

Rosmarin

Rosmarin hjælper med at reparere skader på nervesystemet, samtidig med at det forbedrer hukommelsen og forbedrer blodcirkulationen.

6-rosemary

Vi håber du føler du ved an masse mere om te og infusioner end du gjorde da du startede med at læse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Osakabe, N., Yasuda, A., Natsume, M., Sanbongi, C., Kato, Y., Osawa, T., & Yoshikawa, T. (2002). Rosmarinic acid, a major polyphenolic component of Perilla frutescens, reduces lipopolysaccharide (LPS)-induced liver injury in D-galactosamine (D-GalN)-sensitized mice. Free Radical Biology and Medicine, 33(6), 798-806.
  • Ortiz, O. M., Sánchez-Mora, N., Herraez, D. F., & López, C. A. (2008). Valeriana en el tratamiento a largo plazo del insomnio. Revista colombiana de psiquiatría, 37(4), 614-626.
  • Singh, R., Shushni, M. A., & Belkheir, A. (2015). Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L. Arabian Journal of Chemistry, 8(3), 322-328.
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future. Molecular medicine reports, 3(6), 895-901.
  • Han, L. K., Takaku, T., Li, J., Kimura, Y., & Okuda, H. (1999). Anti-obesity action of oolong tea. International journal of obesity, 23(1), 98.
  • Espinosa, C., González-Silvera, D., Pérez-Llamas, F., López-Jiménez, J. Á., & Zamora, S. (2015). Effect of long term intake of white tea on acute oxidative stress in rats. Nutricion hospitalaria, 32(2), 749-756.
  • Valenzuela, B. (2004). El consumo té y la salud: Características y propiedades benéficas de esta bebida milenaria. Revista chilena de nutrición, 31(2), 72-82.
  • Diepvens, K., Westerterp, K. R., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2007). Obesity and thermogenesis related to the consumption of caffeine, ephedrine, capsaicin, and green tea. American journal of physiology-Regulatory, integrative and comparative physiology, 292(1), R77-R85.
  • Serafini, M., Ghiselli, A., & Ferro-Luzzi, A. (1996). In vivo antioxidant effect of green and black tea in man. European journal of clinical nutrition, 50(1), 28-32.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.