5 vaner, som ærlige mennesker har

Selvom der er personer, som måske ikke har samme mening som dig eller ser livet på samme måde, vil ærlige mennesker altid sige, hvad de tænker, og handle ud fra det.
5 vaner, som ærlige mennesker har

Sidste ændring: 10 marts, 2019

Ærlige mennesker nyder en bedre livskvalitet, er gladere og er stærkere, når de står overfor problemer.

Grunden til dette er simpel: Ærlige mennesker er ikke nødvendigvis de mest intelligente, de ved heller ikke altid alt. De er personer med en stærk forbindelse mellem det, de tænker, og det, de gør.

Så interessant som det end lyder, er denne type psykologi ikke nem at anvende.

Ærlighed i tanker og handlinger kræver en oprigtig personlig udvikling og at være ægte, autentisk og oprigtig med os selv og med andre.

Lad os dykke lidt dybere ned i de vaner, som ærlige mennesker har, og de kendetegn, som hører til denne værdifulde personlighed.

1. Ærlige mennesker er ikke bange for at fortælle sandheden

Ærlighed er ligegyldigt, hvis du ikke har mod til at forsvare og forlange sandheden i alle situationer, uanset sammenhængen.

 • Den person, som har et ærligt hjerte, opbakker ikke uretfærdighed, afpresning, halve sandheder eller løgne.
 • Derudover forventes denne ærlighed også fra andre.

På den anden side ved vi alle, at det ikke er nemt at forsvare og sprede denne form for personlige integritet.

Der er mange scenarier, hvor camoufleret uærlighed regerer, og vi skal konstant forsvare os selv mod hykleri.

2. De er klar over deres grænser og deres fejl

Kvinde sidder og ser solnedgang

Det gør os intet godt at kræve ærlighed fra andre, hvis vi ikke er i stand til at anvende det selv.

 • I vores daglige liv er der masser af mennesker, som praler med et hav af evner. Det er dog ofte blot snak, for de udøver ikke det, de siger.
 • Det er dog ikke tilfældet med ærlige mennesker. I deres tilfælde har de været igennem en indre rejse for at være bevidste om deres begrænsninger, deres fejl og deres mørke side.
 • De ved, hvad de bliver nødt til at forbedre, og hvilke svagheder de langsomt må overvinde.

Denne selvbevidsthed hjælper os med at skabe en situation, hvor handling og tanker er i harmoni med hinanden.  Der er ingen falskhed eller hykleri: blot balancen fra et ydmygt og respektfuldt hjerte.

3. De skjuler ikke noget: Du kan se præcis, hvem de er

Kvinde ved soe foran vindue

Ikke at skjule noget handler ikke om at lade andre se vores intime hemmeligheder eller at være sårbare.

Ærlighed er synonymt for ikke at skjule noget, fordi alt, man gør, siger og viser, er i balance med ens egen personlighed.

Der er ingen forudindtagethed eller dissonans. Derudover handler det om at være ærlig for at bevare den samme opførsel, samme behandling og samme måde at forholde sig til andre på.

Ikke at skjule noget på alle tidspunkter er heller ikke simpelt. Hvis der er en ting, som er typisk for mennesker, så er det trods alt, at vi er lunefulde fra naturens side, og altid forandrer os. Vi har også et konstant behov for at “passe ind” og blive accepteret af alle på alle tidspunkter.

Ærlige mennesker har ikke dette problem: Hvis de ikke kan lide noget, eller noget går imod deres principper, gør de det tydeligt.

4. De kæmper for det, de tror på

Nogle gange er de mest ærlige og ydmyg personer dem, der føler sig mest ensomme eller endda afvist af mange personer omkring dem.

 • Det sker af en meget simpel årsag: nogle gange er ærlighed aggressivt og er ikke bange for at sige, når en anden person er uretfærdig eller respektløs.
 • Uheldigvis kan næsten ingen lide den hårde sandhed.

Dette betyder ofte, at ærlighed gør personer utilpas. De vil foretrække en mere hyklerisk og føjelig person – de er nemmere at håndtere.

5. Ærlige mennesker inspirerer og vejleder ved at være et godt eksempel

Kvinde paa mark holder fugle

De er personer, som lever på en konsekvent måde, med en perfekt balance mellem værdier og handlinger. Dermed inspirerer de ofte dem, som virkelig værdsætter det.

 • Måske fornemmer du en form for fjendtlighed i deres frimodighed. Vise personer, som værdsætter godhed og integritet, vil dog værdsætte det enormt.
 • Derfor udgør de fantastiske venner, familiemedlemmer og kolleger, som gør vores liv nemmere og smukkere.

Hvis du har en eller flere personer i dit liv, som udviser en utrættelig ærlighed, så behold dem endelig tæt på. Lær fra dem og del gode tider med dem. De er en gave fra samfundet, personer som inspirerer os til at blive bedre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rakel, V. (2012). La Honestidad. Comunicados, Apoderados. Ministerio de Educacion, Gobierno de Chile.
 • Moreno, C. (2004). Claves para el liderazgo ético. Capital Humano.
 • Guenin, L. M. (2005). Intellectual honesty. Synthese. https://doi.org/10.1007/s11229-005-3746-3
 • WHAT IS HONESTY?. Cal State J Med. 1915;13(1):1.
 • Flores Mamani E, Garcia Tejada M, Calsina Ponce W, Yapuchura Sayco A. Las habilidades sociales y la comunicación interpersonal de los estudiantes de la universidad nacional del altiplano – puno. COMUNI@CCIÓN Rev Investig en Comun y Desarro. 2016;

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.