6 spisevaner der forårsager angst og depression

Vidste du, at ved at følge en sund kost kan man også holde sit sind sundt? Lær om forholdet mellem dårlige spisevaner og angst og depression.
6 spisevaner der forårsager angst og depression

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Vidste du, at depression måske er forårsaget og forværret af de fødevarer, som man spiser? Mange personer tror typisk, at en sund kost giver os en slank og sund krop. Dette er dog ikke den eneste fordel, som man får fra gode spisevaner. Mens nogle spisevaner der forårsager angst, kan det at følge en sund kost hjælpe dig til at have et sundt sind. 

Selvfølgelig er der mange faktorer, der påvirker, hvornår man virkelig har det godt. Nogle dage kan man dog føle sig langsom, træt, sørgmodig eller umotiveret uden nogen åbenlys årsag. På grund af det bør man kende til forholdet mellem ens spisevaner og både angst og depression.

1. Spisevaner der forårsager angst: Afhængighed af koffein

Nogle gange er kaffe det eneste, der holder os igang i løbet af dagen. Om morgenen drikker man en kop kaffe før arbejde. Derefter drikker man endnu en ved middagstid for at holde gejsten oppe og følge sin rutine.

Uheldigvis kan koffein have giftige effekter på ens hjerne.

Når man anvender det konstant, bliver det en daglig nødvendighed. Ens krop begynder at gøre det til en grundlæggende ting for at kunne fungere.

På grund af det falder ens niveau af serotonin, når man ikke får sin koffein. Dette forårsager angst, irritabilitet og en mangel på koncentrationsevne.

Det er en dårlig vane, som man bør stoppe så hurtigt som muligt.

2. Spisevaner der forårsager angst: En kost med for meget sukker

I dag indtager personer et gennemsnit på 16 spiseskefulde sukker om dagen. At spise fødevarer, som indeholder for meget sukker, er en af de værste vaner for ens helbred.

Den hovedsaglige ting, som sukker gør, er at påvirke ens niveau af serotonin. Serotonin er et hormon, der regulerer flere kropslige funktioner. Disse indebærer:

 • Søvnrytmer
 • Kontrol af smerte
 • Mangel på kulhydrater
 • Fordøjelse

Lave niveauer af dette hormon er forbundet med deprimerede tilstande. På den anden side stiger blodtrykket i pulsårerne samt produktionen af kortisol.

Dette kan også øge produktionen af hormoner i skjoldbruskkirtlen og forårsage problemer i ens fordøjelsessystem.

Disse problemer indebærer at løbe risikoen for at have problemer med frugtbarhed og ufrivllig abort.

3. Spisevaner der forårsager angst: At drikke alkohol

De fleste personer ved, at alkohol påvirker aktiviteten i ens hjerne og centralnervesystem.

Alligevel er vi alle fristet til at drikke nogle få glas mere uden at indse konsekvenserne. Og efter det er der de famøse tømmermænd dagen efter.

Alkohol er, udover at være beroligende, også et stimulant.

Det betyder, at det undertrykker ens glutamat neurotransmittere. Men på samme tid forøger det de neurotransmittere, som hæmmer ens immunforsvar.

På grund af det vil ens tanker, tale og bevægelser blive langsommere. Og jo mere man drikker, jo mere vil man føle virkningerne.

Dette er grunden til, at personer virker aggressive eller impulsive efter at have drukket en smule alkohol. Som man kan forestille sig, kan dette påvirke ens mentale helbred meget negativt.

4. Spisevaner der forårsager angst: At spise for meget fed mad

At spise meget fed mad er en af de spisevaner der forårsager angst

Alle har haft en dårlig dag på et eller andet tidspunkt. Det er normalt, at når man er såret, så vender man sig mod de ting, som får en til at få det bedre.

De mest almindelige madvarer i dette tilfælde er:

 • Pizza
 • Burgere
 • Pomfritter

Hvor mange gange har du spist disse ting og virkelig fået det bedre? Sandheden er, at fed mad ikke blot påvirker en i det øjeblik. Bagefter føler man næsten altid den negative effekt af det, man har spist.

Måske er man vant til disse dårlige spisevaner. Det kan være fordi, man ikke rigtig ved, hvad disse madvarer gør ved ens mentale helbred.

Fed mad er stegt i hydrogeneret olie. De indeholder også transfedt, hvilket skader ens krop og får en til at tage på i vægt.

På samme tid er de let forbundet med depression.

5. Spisevaner der forårsager angst: At spise store mængder salt

Nogle personer kan godt lide salt. Hvis du er en af dem, bør du vide, at spise for meget salt er meget dårligt for ens overordnede helbred.

Salt øger ens blodtryk. Det får ens hjerte til at arbejde hurtigere end normalt.

Derudover er det sandsynligt, at man vil udvikle problemer, hvis man spiser for meget salt. Disse kan være både fysiske og mentale.

De mest almindelige problemer er:

 • Depression
 • At føle sig frustreret
 • Træthed
 • Fjendtlighed
 • Vrede

Det er vigtigt, at man har en balanceret mængde af salt i sin kost.

Vi ved, at madvarer uden salt ikke smager særlig godt. Man bør dog vide, at det er meget nyttigt gradvist at ændre denne vane.

6. Spisevaner der forårsager angst: At springe morgenmaden over

Nogle personer bryder sig ikke rigtig om morgenmad. Men vidste du, at morgenmad virkelig er det vigtigste måltid i løbet af dagen?

Når man ikke spiser morgenmad, mindsker man hjernens funktioner. Dette skyldes, at man får den til at arbejde uden energi.

Hvis man har tendens til at lide af depression, har ens hjerne brug for al den energi, den kan få, for at holde ens humør oppe.

Hvis man springer morgenmaden over i lang tid, bliver ens krop vant til ikke at spise. Det er derfor, man ikke føler sult på dette tidspunkt af dagen.

Dette er en af de spisevaner, som helt sikkert kan resultere i sundhedsproblemer.

På grund af det er det altid bedre at spise morgenmad. Ens krop og sind vil takke en!

Det kan interessere dig ...
6 midler til at håndtere depression
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 midler til at håndtere depression

Depression er en følelsesmæssig lidelse, der kan have forskellige virkninger på din mentale og fysiske sundhed. Læs hvordan du kan håndtere depress...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.