7 ændringer du vil bemærke når du stopper med at spise sukker

22. april 2019
Ved du, hvor skadeligt sukker er for dit helbred? Læs denne artikel og find ud af det!

Sukker er vanedannende og skadeligt. Det kan være lige så slemt for bugspytkirtlen som alkohol er for leveren, og mange mennesker forsøger derfor også at holde op med at spise sukker.


Blandt de problemer, som det at spise sukker kan forårsage er:

 • Fedme
 • Diabetes
 • Hovedpine
 • Hjerteproblemer
 • Krommangel
 • Tand problemer
 • Immunsystemundertrykkelse

På trods af at vi kender til alle disse bivirkninger, kan en reduktion eller elimineringen af vores sukkerforbrug være lige så vanskeligt som at afstå afhængigheden af tobak eller alkohol. Af den grund er det bedst at gøre det gradvist, lidt efter lidt.

I denne uge kan du, for eksempel, fjerne sodavand fra din daglige kost. Om to uger kunne du så også holde op med at bruge kommercielle smagsstoffer. I denne artikel deler vi fordelene ved at gøre denne indsats.

Derfor skal du skære ned på at spise sukker

1. Din hjertesundhed forbedres

Et hjerte et aeble og et stetoskop

Problemet med at forbruge overskydende sukker er, at det kan føre til problemer som hypertension og arytmi, for blot at nævne nogle konkrete eksempler. Ved at reducere eller eliminere dette stof er din kardiovaskulære sundhed ikke længere truet. At spise mindre sukker forhindrer også underernæring.

Anbefalet læsning efter “7 ændringer du vil bemærke når du stopper med at spise sukker”:

9 fødevarer du ikke troede indeholdte så meget sukker

2. Din sandsynlighed for at lide af diabetes reduceres

Ved at eliminere sukkerforbruget reduceres risikoen for diabetes kraftigt.

Det er vigtigt for dig at vide, at kost eller sukkerfri sodavand ikke repræsenterer nogen forbedring. Dette skyldes, at udtrykket “sukkerfri” kun betyder, at de er fri for sucralose. Det betyder, at de er rige på andre sødestoffer og kemikalier.

Den sundeste mulighed er at drikke vand og vælge at spise frisk frugt.

3. Dit humør forbedres

Glad kvinde

En anden fordel ved at stoppe med at spise sukker er, at du vil føle dig meget bedre tilpas. At inkludere en sodavand i din daglige kost kan endda fremme eller uddybe depressive eller ængstelige tilstande.

Andre produkter som slik, sukkerholdige drikkevarer, forarbejdet kød og raffinerede kulhydrater har de samme virkninger som sodavand. Dette skyldes, at sukker forårsager et sammenbrud i forbindelsen mellem din mave og hjernen, hvilket kan forårsage angst.

Over tid vil det konstante forbrug af fødevarer med sukkerindhold føre til en ond cirkel af depression og angst. I den forstand er det vigtigt at søge sunde substitutter og om nødvendigt konsultere en ernæringsekspert.

4. Din søvnkvalitet forbedres

Det at sove nok og få hvilet godt ud er afgørende for at genvinde din energi, forbedre teksturen i din hud og derved også regenerere dine celler. Husk at du skal sove mellem 8 og 9 timer om natten for at din krop kan regenerere sig tilstrækkeligt.

Når du spiser for meget sukker, kan du opleve perioder med søvnløshed, som ændrer dit glukoseindhold. Derfor vil det reducere dit sukkerforbrug til gavn for både dig selv med hensyn til søvnkvalitet, men også som et led i genopfyldningen af din energi.

Når din krop ikke kan udføre sin komplette søvncyklus, påvirkes dit helbred. Med andre ord, hvis du vågner op tidligt eller sover mindre, er konsekvenserne at du:

 • Får poser under dine øjne.
 • Ikke helt har genvundet al din energi.
 • Akkumulerer for meget kropsfedt.
 • Oplever træthed som bliver mere tydelig, og at du oplever for tidlig aldring.

Læs også denne artikel efter “7 ændringer du vil bemærke når du stopper med at spise sukker”:

5 urtemidler til stabilisering af blodsukkeret

5. Din hukommelse vil blive bedre

Eftertaenksom kvinde

Glemmer du ting hurtigt? Kæmper du med at huske alt hvad du behøver at gøre? Hvis svarene er ja, skal du måske reducere eller eliminere dit sukkerforbrug.

Sukker ændrer dine kognitive evner og forårsager problemer for dit stofskifte. Sidstnævnte forårsager ikke kun fedme, men påvirker også hjernens kapacitet.

Et alternativ til at bekæmpe virkningerne på din hukommelse er at udøve motion regelmæssigt. På denne måde brænder du den energi, sukkeret giver dig, og din hjerne vil være klar til at fungere korrekt. Du vil snart se, hvordan din hukommelse forbedres.

6. Du vil se yngre ud

Sukker har en dehydrerende virkning, fordi det øger produktionen af olier i huden. I denne forstand vil det at stoppe med at spise sukker få dig til at genvinde din ungdommelighed. Efter blot en uge uden sukker i din kost vil du bemærke følgende:

 • Tonen i din hud forbedres.
 • Plus, den olie, der produceres af din hud, reduceres eller forsvinder endda.
 • Din hud ser mere hydreret og blødere ud.
 • Rynker blødgøres.

Hvis du beslutter dig for at bytte sukker ud med honning, bliver din hud meget bedre hydreret. Husk at du kan vælge ansigt eller kropsmasker med honning for at få samme effekt uden kalorierne.

7. Du vil føle dig mere energisk

Kvinde i naturen - spise sukker

Sukker forårsager energitoppe efterfulgt af perioder med træthed og lav energi. Når du spiser sukker dagligt, oplever din krop problemer med metaboliserende mad og dermed med at få den energi optaget som de ellers ville give dig.

Det er nødvendigt at reducere dette stof eller fjerne det helt fra din kost, hvis du vil efterlade følelserne af lav energi og træthed bag dig. Vi forsikrer dig om, at du efter en uge med dette vil have en større styrke dagligt, og at din generelle præstation bliver bedre.

 • Karanja, N. M., Obarzanek, E., Lin, P. H., McCullough, M. L., Phillips, K. M., Swain, J. F., … Hoben, K. P. (1999). Descriptive characteristics of the dietary patterns used in the Dietary Approaches to Stop Hypertension trial. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(99)00412-5
 • Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a
 • Grimes, C. A., Riddell, L. J., Campbell, K. J., & Nowson, C. A. (2014). Dietary salt intake, sugar-sweetened beverage consumption, and obesity risk. World Review of Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1159/000356352