6 ting du bør vide om osteoporose

Et af problemerne ved osteoporose er, at det ikke har nogle tydelige symptomer, før det når til mere fremskredne stadier. Det vil sige, når der opstår brud der gør os opmærksomme på dets tilstedeværelse.
6 ting du bør vide om osteoporose
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Osteoporose er en sygdom i knoglesystemet, som kan skyldes knogleredeklaration, vitamin D-mangel eller genetiske faktorer. Det sker, når knoglerne undergår slid på deres interne mikrostruktur, hvilket reducerer deres tæthed og støttekapacitet. Læs denne artikel for alt du bør vide om osteoporose.

Når osteoporose opstår, øges risikoen for knoglebrud, og der opstår inflammatoriske reaktioner og alvorlige smerter.

Selvom osteoporose er en almindelig tilstand hos ældre, kan nogle lide af det tidligt på grund af skader eller vaner, som forværrer knoglerne.

Kvinde med rygsmerter

Den mest foruroligende kendsgerning er, at mange stadig ikke ved, hvor alvorligt det kan være, og på grund af manglende symptomer, er de uvidende om deres tilstand.

På grund af dette er det vigtigt at vide, hvordan osteoporose udvikler sig. Hvis du har nogle af de nedenfor nævnte risikofaktorer, bør du konsultere din læge.

1. Risikofaktorer

Knogle

Svaghed af knogler opstår normalt på grund af lav calcium og D-absorption, især når personer begynder at nå en vis alder.

 • Mangel på disse næringsstoffer reducerer knogletætheden og kan forårsager brud og irreversibel skade i forbindelse med andre skader eller sygdomme.
 • Denne situation kan opstå på grund af genetiske faktorer, selv om den også er forbundet med de hormonelle ændringer, der rammer os i løbet af voksenalderen.
 • Et overdrevent forbrug af tobak og alkohol påvirker også udviklingen af osteoporose.
 • Faldet i østrogenniveauer under og efter overgangsalderen er en anden beslægtet årsag.
 • Du er mere tilbøjelige til at udvikle denne sygdom, hvis du lider af anoreksi eller bulimi.

Anbefalet læsning efter “6 ting du bør vide om osteoporose”:

Yoga mod rygsmerter

2. Symptomer og andet du skal vide om osteoporose

Desværre er denne sygdom det, der er kendt som en “tavs fjende” – den manifesterer sig ikke med tydelige symptomer, før den bliver et mere alvorligt problem.

 • Ofte forekommer retaliationens først, når en person har et brud, da man typisk her lærer at man lider af sygdommen.
 • Denne skade kan opstå uden væsentlige traumer eller skader har fundet sted.
 • Det er muligt at mistænke at man er begyndt at udvikle osteoporose, når en person taber omkring 6-7 centimeter eller mere i højden.
 • Nogle mennesker udvikler, hvad der er kendt som “Enkens Pukkel”, hvilket er en tilstand præget af en pukkel på ens ryg eller generelt kraftigt forringet kropsholdning.

3. Opdagelse

Dame der er hos laegen

For at opdage sygdommen skal man gennemgå en medicinsk undersøgelse kaldet BMD, som består af målinger af ens knoglemineraltæthed.

 • Det er en røntgenstråle med lav stråling, der ikke tager meget tid at udføre, og det giver heller ikke smerter.
 • Forsøg på rygsøjlen og hofterne kan indikere om der brud.
 • Typisk er røntgenstråler af andre knogler ikke så normale, da de ofte ikke ligeså præcist kan fortælle hvorvidt der er tale om at den givne tilstand eksisterer.

4. Forebyggelse

Selvom der er mange faktorer, der kan føre til denne udvikling, er den fortsatte praksis med sunde vaner af afgørende betydning for at minimere risiciene.

 • Det er således vigtigt at sikre optimal absorption af calcium og D-vitamin ved at inkludere fødevarer, der indeholder disse vitaminer i din kost.
 • National Osteoporosis Foundation (NOF) anbefaler indtagelse af 1000 mg calcium pr. dag for voksne og 1200 mg dagligt for kvinder over 50 år og mænd over 70 år.
 • Du bør begrænse dit forbrug af natrium og mættet fedt, da det forhindrer calciumabsorption.
 • Det er vigtigt at øge absorptionen af magnesium, da det også hjælper med at bevare knogletætheden.
 • Daglig motion er meget gavnligt, da det hjælper dig til at styrke knoglerne og forbedre din koordination og balance.

5. Medicin til at stoppe eller vende problemet

Person der tager piller - vide om osteoporose

I øjeblikket er der stoffer til bekæmpelse af knogletæthedstab, som hjælper dig med at undgå alvorlige problemer så som brud.

 • Blandt disse er bisphosphonater, som forhindrer knoglespild ved at deaktivere celler kendt som osteoklaster, som absorberer knoglevæv.
 • Kalk og vitamin D-tilskud anbefales også, især når fødeabsorption er vanskeligt.
 • Østrogenbehandlinger hjælper med at forebygge og bekæmpe sygdommen i tilfælde af menopausale kvinder.

Læs også denne artikel efter “6 ting du bør vide om osteoporose”:

Sådan slipper du af med rygsmerter

6. Bivirkninger af behandling

Selvom medicin til behandling af denne sygdom kan være effektivt, er det vigtigt at vide, at i de fleste tilfælde vil fortsat brug af dem kunne forårsage bivirkninger.

Blandt bivirkningerne er:

 • Led og muskelsmerter
 • Esophageal skade
 • Halsbrand
 • Arytmier og hjertebanken

På den anden side skal vi nævne, at selv om man effektivt kan behandle osteoporose, har de ovennævnte stoffer en “deadline” for at få virkning. Det betyder, at efter ca. 3 år er det nødvendigt at analysere, hvor meget disse lægemidler har hjulpet, og hvilke negative virkninger de måtte have haft.

I visse tilfælde er det nødvendigt at stoppe forbruget af medicin for en tid, siden fortsat brug kan blive farligt.

Denne artikel handlede om det du skal vide om osteoporose. Vi håber du fik noget ud af det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.