7 advarselstegn på fibromer du bør kende til

Selvom fibromer ikke nødvendigvis er farlige, er det en god idé at gå til gynækologen, hvis du har nogle af disse symptomer for at få en detaljeret undersøgelse.
7 advarselstegn på fibromer du bør kende til

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Fibromer er vækst, der udvikler sig i livmoderen, selv om de også kan eksistere udenfor den. De er normalt godartede og er typisk ikke forbundet med en stigning i sandsynligheden for at udvikle kræft. Men man skal alligevel holde øje med 7 advarselstegn på fibromer.

Hvis de vokser meget hurtigt, bør de overvåges af en gynækolog. Der er nogle advarselstegn på fibromer, der vil indikere, at noget er galt.

Hvad er fibromer?

Fibromer udvikler sig, når cellerne i livmoderen begynder at vokse ukontrollerbart og til sidst danner en fast masse. De kan være så små, at du ikke engang kan se dem med det blotte øje, og de forårsager måske ikke engang ubehag.

Problemet opstår, når de vokser sig store nok til at presse sig mod livmoderen eller endda ribbenene. Dette medfører ubehag, der stiger som tiden går.

Advarselstegnene på fibromer vises normalt, når følgende er sket:

  • Flere fibromer allerede har udviklet sig
  • De er placeret i meget følsomme områder

Derfor jo større de er, jo mere intense vil dine symptomer være.

Her er nogle advarselstegn til fibromer, som du bør være opmærksom på:

1. Problemer med din blære kan være advarselstegn på fibromer

Problemer med din blære kan være advarselstegn på fibromer

Det første advarselstegn på fibromer er ikke altid forbundet med dette problem.

Når fibromer vises på ydersiden af ​​livmoderen nær blæren, kan den imidlertid trykke på dette organ og forårsage tab af volumen i urinen.

Det mest almindelige symptom vil være et ønske om at urinere oftere end normalt. Fibromer kan endda forhindre vandladning, selv når blæren er fuld, hvilket både er ubehageligt og farligt.

Hvis du bemærker at du går på toilettet oftere end normalt, men du har ikke lyst til at tømme din blære, så skal du få lavet en undersøgelse.

2. Tryk på endetarmen

Ligesom fibromer kan trykke mod din blære, kan dette også ske med endetarmen. I dette tilfælde vil trykket få dig til at føle, at du har en fuld mave.

Det vil også gøre tarmbevægelser vanskelige og vil sandsynligvis få hæmorider til at udvikle sig.

Selv om andre forhold kan forårsage lignende symptomer, er det altid en god ide at besøge din gynækolog, hvis du har en familiehistorie med fibromer.

3. Bækken ubehag eller smerte

Kvinde har mavesmerter

Det er meget almindeligt, at større fibromer forårsager følelser af ubehag og smerter i bækkenområdet.

For nogle kvinder er dette meget mærkbart og ubehageligt, især når de bøjer sig eller ligger sig ned.

I andre tilfælde er symptomerne dog mere som følelsen af tyngde eller fylde.

Et par kvinder kan opleve akut og alvorlig smerte i bækkenområdet. Dette skyldes, at fibromet går i stykker, hvilket kan tage mellem to uger til en måned om at hele.

Derudover kan fibromkomponenterne inficere din blodbane og det omgivende væv, hvilket forårsager feber.

4. Rygsmerter

Smerter i nedre ryg er et andet advarselstegn på fibromer.

Når fibromet er placeret på livmoderens ydervæg, kan den presse mod nerverne i rygsøjlen eller rygmusklene.

Dette kan medføre alvorlige rygsmerter, der begrænser dine daglige aktiviteter. På grund af dets placering kan rygsmerterne også ses sammen med andre symptomer, der er nævnt ovenfor.

5. Smerte under samleje

Par har problemer

Dette symptom kan forekomme hos nogle kvinder og vil afhænge af størrelsen og placeringen af ​​fibromet.

Du kan opleve ubehag eller smerte under samleje, der intensiveres i bestemte stillinger eller tidspunkter på måneden.

Den vigtige ting at huske på er at opretholde god kommunikation med din partner, så de ved, at de ikke er årsagen til problemet.

6. Tung menstruationsblødning

Et af de mest kendte advarselstegn på fibromer er tung menstruationsblødning. Dette kan forårsage en betydelig mængde ubehag, fordi strømmen vil være stor i en meget kort periode.

Problemet er, at disse episoder, udover at være skræmmende, også er smertefulde. De kan forårsage store kramper eller smerter, der er svære at fjerne.

Hvis din menstruationsstrøm pludselig stiger i mængde eller ledsages af alvorlig smerte, skal du straks kontakte din læge.

Dette skyldes, at kvinder med tunge menstruationsperioder er mere tilbøjelige til at udvikle anæmi, hvilket kan få dem til at føle sig trætte, svage og have hovedpine.

7. lange menstruationsperioder eller perioder imellem dem

Ligesom med tung menstruationsstrøm kan fibromer ikke blot forstyrre udledningen, men også med timingen.

De kan føre til perioder, der varer længere end syv dage eller længe perioder mellem dem. Dette kan også ledsages af kramper og alvorlige smerter.

Alle de ovennævnte symptomer er mulige advarselstegn på fibromer, og du bør være opmærksom på dem. Ideelt set bør du besøge din gynækolog en gang om året. Hvis du har nogen af ​​disse symptomer, skal du dog se din læge tidligere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.