7 tips til reduktion af mider i hjemmet

Mider kan overleve i lang tid, så det er bedst at vaske og skifte tøj sæsonmæssigt såvel som at vaske sengetøj, før du bruger det.
7 tips til reduktion af mider i hjemmet
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Mider er mikroskopiske organismer, der lever på stoffer eller lignende overflader. I denne artikel får du 7 tips til reduktion af mider i hjemmet.

De akkumulerer hovedsagelig i soveværelset (madrasser og puder er deres yndlingssteder), og de kan forårsage allergier og sygdomme.

Derfor giver vi dig, 7 tips til reduktion af mider i hjemmet i denne artikel.

Hvad er mider?

Kvinde der pudser naese

Mider er en underklasse af arachnids og måler ikke mere end nogle få millimeter i længden. De har forskellige habitater og har koloniseret jord- og havmiljøer, og endda ekstreme steder som ørkener, høje bjerge og varme kilder.

Mange mider spiser mos, blade, bregner, stilke og blomster, mens andre lever på afgrøder (skadedyr).

Nogle forårsager allergier hos mennesker og andre er dyreparasitter. Allergier skyldes midernes udskæring og døde prøver (som vi ikke ser, men som ophobes i hjemmet).

Støvmider kan findes i ethvert miljø og kan indåndes uden at lægge mærke til det, hvilket udløser vedvarende allergier eller astma.

Denne type mide findes oftest i madrasser, tæpper, lagner, puder og sofaer og kan leve op til 3 måneder. I den periode kan de lægge op til 100 æg.

Deres foretrukne tid til reproduktion er efterår og forår.

Blandt støvmide allergi symptomer kan vi finde:

 • Løbende næse
 • Nysen (især om morgenen)
 • Næsestop
 • Vandige og kløende øjne
 • Rødmen af ​​huden
 • Fløjten når du trækker vejret

Anbefalet læsning efter “7 tips til reduktion af mider i hjemmet”:

12 unikke måder at bruge staniol på i hjemmet

Tips til reduktion af mider i hjemmet

På grund af deres lille størrelse og det faktum, at de kan findes på ethvert sted, som vi normalt bruger, såsom seng eller sofa, opdager vi ofte ikke, at de har overtaget vores værelse eller soveværelse, indtil de første symptomer begynder.

Derfor er rengøring afgørende for forebyggelse af allergier eller astma forårsaget af mider derhjemme.

Her er nogle nyttige tips til at reducere dem:

1. Skift sengetøj regelmæssigt

Mider næres primært på støv og død hud. Når vi sover, kommer vi af med partikler og mikroorganismerne kan nære sig heraf.

Prøv derfor at ændre lagen og tæpper hver en eller to uger.

2. Vask ved høje temperaturer

Person der kommer vaskepulver i vaskemaskine

Al sengetøj skal vaskes med vand så varmt som muligt (55°C, ca.). Du kan programmere din vaskemaskine til den temperatur.

Tøv ikke med at bruge et kraftfuldt og godt rengøringsmiddel. Vi anbefaler produkter, der indeholder eucalyptus, te træ olie eller cedarolie for at øge effektiviteten.

 • Hvis du bruger koldt eller varmt vand, bør du også bruge en slags blegemiddel, der er egnet til tøj.
 • Bland ikke dit sengetøj med andet tøj for at forhindre, at miderne går fra det ene objekt til det andet.
 • Efter vask kan du skylle vaskemaskinen med varmt vand for at slippe af med parasitterne helt.
 • For at tørre dit tøj skal du lade det stå i solen hele dagen efter at det er blevet tørretumblet.

3. Støvsug ugentligt

Din støvsuger er ikke kun god til tæpper, men kan også bruges til sofaen, gardiner, stole (afhængigt af polstring), sengen mv.

Med andre ord, alle møbler eller steder, hvor folk ligger og kan efterlade døde hudceller.

 • For at støvsugeren skal kunne udføre sit arbejde effektivt, skal det have en dobbeltlags mikrofilterpose, der vil fælde støvpartikler og mider på samme tid.
 • Husk at støvsugningsoverflader ikke garanterer at disse patogener og deres allergener vil forsvinde.
 • Det gode er, at støvet og de partikler, de får fat på, vil blive reduceret betydeligt. Glem ikke at opretholde din støvsuger, så den fungerer korrekt.

4. Gør rent med damp

Person der stoevsuger

Dette er især vigtigt, hvis du har tæpper på gulvet. Denne mulighed opløser snavs og dræber også bakterier og mider på både overfladen og i de dybere dele af stoffet.

Efter rengøring skal du bruge en tørretumbler eller luftfugter, da luftfugtigheden kan skabe det ideelle miljø for bakterier til at akkumulere og kalde opmærksomheden på disse mikroorganismer.

Desuden anbefaler vi at du ikke bruger en afstøver eller tørre klude, fordi de spredte allergener i luften. I stedet er det bedre at bruge en fugtig klud eller en moppe til tørre overflader.

5. Vask dit tøj på hylden

Det er ret almindeligt at opbevare tæpper og varmt tøj, når sommeren begynder og derefter få dem ud, så snart vinteren begynder.

 • Før vi lægger dem på sengen eller tager dem på, anbefaler vi dig at vaske dem først.
 • I løbet af den tid, de har været pakket i skabet eller under sengen, vil miderne have ganget op og overlevet deres indeslutning.

Læs også denne artikel efter “7 tips til reduktion af mider i hjemmet”:

5 måder at fjerne lugten af fugt i hjemmet

6. Dæk med plastiksengetøj

Person der reder seng - reduktion af mider

Støvsikker anti-allergi sengetøj er tilgængelige i butikker og er lavet af velvævet stof for at forhindre mider i at bosætte sig.

Puder er bedst, hvis de er lavet med syntetisk polstring. De mest egnede madrasser indeholder også viskoelastisk skum.

7. Farvel til bamser og tæpper

For at forhindre mider i at ødelægge dit helbred, er det bedst at reducere de områder, hvor de kan trives, såsom bamser og tæppebelagte gulve.

Vi anbefaler også, at du ikke sover på sofaen for at forhindre dem i at akkumulere sig der, og at du har så få objekter som muligt, der kan tiltrække støv.

En minimalistisk indretning kan være nøglen. Derudover må du ikke glemme at lufte ud i dine værelser mindst en gang om ugen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.