8 fødevarer der er sundere når de spises rå

8 fødevarer der er sundere når de spises rå
Eliana Delgado Villanueva

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 25 august, 2022

I denne artikel vil vi snakke om 8 fødevarer der er sundere når de spises rå! Alle de forskellige madlavnings- og forberedelsesmetoder udviklet gennem århundrederne har givet os mulighed for at nyde et bredt udvalg af fødevarer, der er fulde af den ernæring, som vores krop har brug for.

Bagning, dampning og grillning er nogle af de sunde metoder, som vi skal benytte for at maksimere næringsstofferne i visse fødevarer, der skal tilberedes.

Men nogle fødevarer kan faktisk være meget mere nærende, hvis de spises i deres 100% naturlige tilstand.

Mens madlavning kan forbedre smagen af nogle af dem, har det vist sig at visse fødevarer giver flere vitaminer og mineraler, hvis de spises rå.

Det skyldes, at varmen og de ting, vi tilføjer til maden, når vi laver mad, nedbryder nogle vigtige næringsstoffer og gør dem mindre gavnlige for dit helbred.

Her har vi lavet en liste over 8 fødevarer der er sundere når de spises rå.

Find ud af, hvad de er!

1. Rødbeder

Roedbedesaft

Rødbeder er kendt for at være en grøntsag med en af ​​de højeste mængder af naturligt sukker og essentielle næringsstoffer.

De indeholder høje niveauer af:

 • Vitaminer (A, B og C)
 • Mineraler (kalium, magnesium, jern)
 • Fiber

Derudover understøtter dets regelmæssige forbrug dit immunsystem, blodcirkulation og andre vigtige dele af dit fysiske og mentale helbred.

Grunden til at vi anbefaler ikke at tilberede dem er, at denne proces sænker deres folinsyre indhold med op til 25%, og dette er en forbindelse din hjerne har brug for.

Vil du lære mere? Efter ” 8 fødevarer der er sundere når de spises rå” læs:

Tag hånd om din hjerne med rødbedesaft. Det er fantastisk!

2. Broccoli

Broccoli indeholder mere C-vitamin, calcium, kalium og andre næringsstoffer end næsten alle andre grøntsager. Det er vidunderligt for din krop.

Den indeholder også signifikante niveauer af sulforaphane, en forbindelse forbundet med en lavere risiko for at få kræft samt kardiovaskulære og autoimmune sygdomme.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journal of Agricultural and Food Chemistry, så kan dem, der spiser det råt absorbere dette stof og dets andre vitaminer og mineraler lettere.

3. Løg

Loeg

Løg indeholder en aktiv forbindelse kaldet allicin, som bliver absorberet i din krop og forhindrer kræft, hjælper med angst og forbedrer dit kardiovaskulære helbred.

Men når de undergår madlavningsprocessen, falder niveauerne af denne phytonutrient ned, og det bliver sværere at absorbere.

Ideelt set bør du tilføje dem til salater og saft for at drage fordel af alt, hvad de har at tilbyde, når de spises rå.

4. Røde peberfrugter

Denne grøntsag indeholder op til tre gange den daglige anbefalede mængde af vitamin C. Det er også en god kilde til vitamin B6, E-vitamin og magnesium.

Tilberedning af dem i en kort periode giver dig mulighed for at holde deres sødme og mange af deres næringsstoffer. Men tilberedning af dem ved høje temperaturer vil få dem til at miste både deres C-vitamin og deres andre næringsstoffer.

5. Nødder

Skaal med blandede noedder

Selv om de er en af de højere kalorieindholdende fødevare derude, er nødder en vigtig kilde til sunde fedtstoffer, proteiner og antioxidanter.

Disse næringsstoffer reducerer dårligt kolesterol og hjælper med cirkulationsproblemer og andre lidelser i det kardiovaskulære system.

Men de er bedst at spise rå, fordi de giver flere vitaminer og mineraler på den måde. Derudover indeholder de ikke genetisk modificerede olier.

Nogle lækre valg er:

 • Mandler
 • Cashewnødder
 • Hasselnødder
 • Valnødder

6. Bær

Tilføjelse af tørrede bær til kornprodukter og indtagelse af dem i blandinger med nødder er blevet en tendens i sund kost på det seneste, især til morgenmad og snacks.

Desværre har tørrede bær ikke samme næringsværdi. Plus, nogle gange går deres sukker- og kalorieindhold op, helt op til tre gange, når de bliver tilberedt.

Da de er helt dehydreret, mister de de vandopløselige vitaminer og mineraler, de indeholder i deres naturlige tilstand.

7. Kokosnødder

Kokosnoedder

Denne velsmagende frugt er meget mere nærende, når den spises rå, i modsætning til at tilføje den til barer, slik og kager.

Berømt for dets olie og sunde vand, så indeholder kokosnødder også et vigtigt mediumkædet fedtstof, der styrker dit hjerte og hjernes sundhed.

Forarbejdning af det gør, at det mister en stor del af dets næringsstoffer og dermed gør det mindre gavnligt for din krop.

Se denne artikel efter “8 fødevarer der er sundere når de spises rå”:

Dette er, hvad kokosolie kan gøre for dit hår

8. Hvidløg

Fundet i alle mulige slags retter, er hvidløg rigt på allicin og antioxidanter. Det er vidunderligt for din krop.

En undersøgelse opdagede, at indtagelse af det råt nedsætter risikoen for lungekræft.

Enhver madlavningsproces kan dog ødelægge op til 90% af dets vitaminer og mineraler.

Er du vant til at lave mad med disse fødevarer der er sundere når de spises rå? 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fundación Española de la Nutrición. Broccoli Brassica oleracea var. cymosa.  fen.org.es/mercadoFen/pdfs/brecol.pdf
 • Garlic and cancer prevention. (2008, January 22). Retrieved from
  cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/garlic-fact-sheet
 • Milner JA. Mechanisms by which garlic and allyl sulfur compounds suppress carcinogen bioactivation. Garlic and carcinogenesis. Advances in Experimental Medicine and Biology 2001; 492:69–81.
 • Piscitelli SC, Burstein AH, Welden N, Gallicano KD, Falloon J. The effect of garlic supplements on the pharmacokinetics of saquinavir. Clinical Infectious Diseases 2002; 34(2):234–238.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.