WHO erklærer alarmtilstand på grund af Zika-virus

Zika-virus udgør en risiko for gravide kvinder og kan forårsage misdannelser såsom for små hjerner hos fostre.
WHO erklærer alarmtilstand på grund af Zika-virus

Sidste ændring: 26 august, 2022

WHO erklærer alarmtilstand på grund af Zika-virus. Infektionen spredes af myggen Aedes aegypti og mistænkes for at forårsage neurologiske sygdomme hos nyfødte.

Alarmtilstanden blev vedtaget af et udvalg af uafhængige eksperter fra FN for at fremskynde flere forebyggende foranstaltninger og støtte relevant forskning.

Efter et møde om nødsituationen erklærede komiteen fra WHO. At der måske er en forbindelse mellem Zika-virus og det stignende antal af babyer født med for små hjerner.

Den neurologiske misdannelse fører til en deformitet i hovedet og hjernen, hvilket gør begge unormalt små.

Margaret Chan, organisationens generaldirektør, rettede en appel til offentligheden og advarede om at, selvom det ikke var videnskabeligt bevist, udgør Zika-virus en stor trussel mod verdenssundheden.

Tilfælde af mikrocefali og andre neurologiske lidelser og alvoren af deres indvirkning på familier, udgør en tilstrækkelig stor trussel til jeg har accepteret komiteens anbefaling,”   sagde hun.

Hun bad en særlig bøn til gravide kvinder, og bad dem om at undgå at rejse til lande med høj risiko.

På trods af den kritik, hun modtog for at tage så lang tid at nå frem til deres beslutning. Så forsikrer WHO, at det var et vanskeligt spørgsmål at beskæftige sig med, da Zika ikke i sig selv betragtes som en alvorlig sygdom. Men at dens tætte forbindelse til mikrocefali og andre sygdomme som Guillain Barre syndrom skaber bekymring.

Uheldigvis  blev det bekræftet, at virussen spredes hurtigt og forventes at inficere 4 millioner amerikanere.

Du bør læse denne artikel efter “WHO erklærer alarmtilstand på grund af Zika-virus”:

Graviola stimulerer immunforsvaret og beskytter leveren

Den største prioritet er at kontrollere antallet af myg

Mand der sproejter mod insekter

Erklæringen om en verdensomspændende nødsituation indebærer større investeringer i forskning og metoder til at kontrollere epidemien så hurtigt som muligt.

Om dette sagde Chan at den nuværende prioritet er at kontrollere myggen   Aedes aegyptider. Det er den myg der er ansvarlig for at sprede virussen.

Igen blev der udsendt en stærk opfordring til de berørte lande om at øge den offentlige bevidsthed og foranstaltninger for at reducere forekomsten af myg.

WHO anser ikke i øjeblikket sygdommen for at være grund nok til at holde sig helt væk fra de ramte lande.

Dog bør gravide og nyfødte ikke rejse til de områder, der har været ramt af Zika. 

Brasilien, landet med flest rapporterede tilfælde

Indtil nu f ortsætter Brasilien med at stå på toppen af listen med flest rapporterede tilfælde, ikke kun af infektion men også spædbørn med mikrocefali, der muligvis er forbundet med sygdommen.

Der var 270 bekræftede tilfælde og andre 3449 under undersøgelse, sammenlignet med 147 i 2014.

Det er anslået at omkring 1,5 millioner mennesker er blevet smittet med virusen i landet siden april. Dette tal er efterfulgt af Colombia, med 20.000 bekræftede tilfælde i sidste rapport. 2000 af dem er gravide.

Den har spredt sig til 24 lande

Myg der stikker

South American Health Organization advarede om at 24 lande allerede er blevet ramt af den hurtige spredning af Zika-virus: 22 i Amerika, en i Afrika og en anden i Stillehavet.

Så indtil nu er det kendt at virussen er overført gennem bid fra myggen Aedes aegypti. Yderligere undersøgelser er nødvendige for at bestemme, om sygdommen kan overføres på andre måder, for eksempel ved seksuel overførsel.

Der findes ingen aktuel behandling til at bekæmpe virussen. Det vil kunne tage et år eller endda længere at udvikle en vaccine.

Se også denne artikel efter “WHO erklærer alarmtilstand på grund af Zika-virus”:

De bedste hjemmelavede myggemidler

Men lige nu anbefaler berørte lande som Colombia, Brasilien, Honduras og Den Dominikanske Republik kvinder at undgå graviditet i de kommende måneder, eller i det mindste indtil der foreligger mere viden om Zika-virus og dens forbindelse til neurologiske problemer i udviklingslandene fostre.

De anbefaler at man holder sig borte fra stillestående vand, bruger insektmidler og dækker udsat hud med tøj.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.