Sådan gendanner du din tarmflora naturligt

Sund tarmflora er grundlaget for et godt helbred. Visse vaner kan nedbryde den, så det kan være en god idé at indtage en kost, der vil hjælpe med at genopbygge den.
Sådan gendanner du din tarmflora naturligt
Sofía Quintana Alonso

Bedømt og godkendt af fysioterapeut Sofía Quintana Alonso.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Din tarmflora spiller en rigtig vigtig rolle for din tarm og for dit helbred, da det har indflydelse på stofskiftet, hvor godt du optager vitaminer og mineraler, immunforsvaret, og hvor meget energi du har at gøre med.

Imidlertid beskadiger fejlernæring og antibiotika blandt andre faktorer konstant tarmfloraen.

I denne artikel vil vi vise dig, hvordan du kan genskabe dine tarmflora for at få en naturligt sund tarm.

Hvad er tarmfloraen?

Din tarmflora er vigtig, hvis du vil have en sund krop og et godt immunforsvar

Tarmfloraen er en gruppe af mikroorganismer, der dannes i det menneskelige legeme efter fødslen. Som et resultat af kontakt med vores miljø vokser floraen gradvist i fordøjelseskanalen.

Det er sammensat af flere hundrede milliarder af bakterier fra hundredvis af forskellige arter.

Den bakterielle flora skaber en vis grad af surhed i tarmene, der forhindrer andre mikroorganismer i at dannes.

Hvad kan ændre din tarmflora?

Der er mange faktorer, der kan ændre eller ødelægge tarmfloraen:

 • Forsurende og forarbejdede fødevarer, sukker, raffineret mel, stegte fødevarer og mættede fedtstoffer.
 • Perioder med stress. Stress har altid en negativ indflydelse på dit helbred. Ændringer i din tarmflora svækker kroppens naturlige immunforsvar og gør den mere sårbar over for sygdom.
 • Visse typer af medicin såsom antibiotika.
 • Kroniske sygdomme i tarmen.

Nedenfor vil vi vise dig, hvilke fødevarer der hjælpe med at genopbygge tarmfloraen.

Kefir

kefir

Hvis du ønsker at forbedre bakteriefloraen i dine tarme er kefir en af de bedste fødevarer, du kan spise. Kefir er en type fermenteret mælk, som du nemt kan lave derhjemme.

Kefir er også navnet på den type svamp, der findes i den fermenterede mælk. Alt du behøver er denne svamp og helt normalt mælk.

 • Kefir ligner kogt ris og dannes på lactosen i mælk, der får det til at gære.
 • Du kan købe det i færdig form, eller du kan få svampen til at gro derhjemme, så du altid har det ved hånden.
 • Det bedste tidspunkt på dagen at spise kefir er om morgenen. Det er også en fremragende snack.

Hvis du er lactoseintolerant kan du drikke kefirvand i stedet.

Sauerkraut

Sauerkraut er en traditionel opskrift af fermenteret kål med salt, der går godt med kød- og fiskeretter og hjælper på fordøjelsen.

Fordi det er en fermenteret fødevare er det en glimrende kilde til probiotika. Probiotika er noget af det, der aktivt hjælper med at gendanne dine tarmflora.

Sauerkraut fremstilles ved, at hakket råt kål gæres med salt i en glasbeholder. Nogle gange tilsættes krydderier såsom enebær for at forbedre smagen.

Vi er nødt til at påpege forskellen mellem nogle typer af sauerkraut, der er tilgængelig i butikkerne i dag. Nogle er ikke fermenteret, men er i stedet for konserveret med alkohol, eddike, salt, sukker og andre tilsætningsstoffer.

Medmindre sauerkraut fermenteres vil det ikke have den samme gavnlige effekt på dine tarmflora.

Krydder med havvand

Havvand er et stadigt mere populært supplement takket være sine overraskende medicinske egenskaber.

I modsætning til raffineret salt, som kun indeholder natriumklorid, indeholder havsalt 118 mineraler i den mængde, som vores krop har brug for.

Disse næringsstoffer bliver absorberet i tarmen. De regulerer pH-værdien i fordøjelseskanalen og hele kroppen og optimerer også tarmpassagen.

Hvis du lider af forstoppelse, så prøv at drikke noget havvand blandet med 2,5 dele ferskvand. Du kan også bruge det i opskrifter i stedet for salt.

Hvis du ønsker at bevare dets medicinske egenskaber, skal du bruge det ubehandlet. Det er fremragende i Gazpacho og grøntsagssaft, supper, saucer og salater.

Kosttilskud

Hvis du ønsker at gendanne dine tarmflora på blot et par dage efter at have været syg eller taget medicin, så anbefaler vi at tage kosttilskud designet til at genopbygge dine bakterieflora.

Den vigtigste ting at huske på. er at tage dem mindst en time før et måltid. Du kan tage dem lige før sengetid eller om morgenen før morgenmaden.

Der er mange kosttilskud derude til at genopbygge din naturlige flora. Sørg for, at det du tager indeholder så mange fordele som overhovedet muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Guarner F., Papel de la flora intestinal en la salud y en la enfermedad. Nutr Hosp, 2002. 2:14-19.
 • Peña AS., Intestinal flora, probiotics, prebiotics, synbiotics and novel foods. Rev Esp Enf Dig, 2007.
 • Abraham BP., Quigley EMM., Probiotics in inflammatory bowel disease. Gastroenterol Clin North AM, 2017. 46 (4): 769-782.
 • World Gastroenterology Organisation (WGO) (2011). Probióticos y

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.