8 ting du bør vide om grå stær

fordi grå stær ikke er relateret til din alder, er det vigtigt at tage sig af dine øjne og få foretaget årlige eftersyn hos din øjenlæge for hurtigt at kunne opdage eventuelle problemer. Lær mere i denne artikel!
8 ting du bør vide om grå stær
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Når folk taler om grå stær, tænker du sandsynligvis på ting som “synsproblemer” og “gamle mennesker”. Det er ikke overraskende, fordi det anslås, at halvdelen af ​​de mennesker, der når 80 år, vil udvikle grå stær.

Men det er ikke slutningen på ​​historien.

Vidste du at allerede ved 40 års alderen, så kan du begynde at lægge mærke til de første symptomer? Ved 60 års alderen er det her, at dit syn er mest berørt. Hvis du nærmer dig 40 eller er nået forbi denne milepæl, så skal du læse dagens artikel og lære lidt mere om grå stær.

1. Grå stær dannes ikke over øjet

Det første du skal vide om grå stær er, at de ikke dannes over dit øje. De fleste mennesker forbinder dette problem med et tyndt lag oven på øjets linse.

Virkeligheden er, at de dannes inde i øjet, og det forvrængede syn opstår, når proteinerne, der normalt komprimerer linsen bliver brudt. 

Denne proces er helt smertefri, og du vil ikke lægge mærke til det, før der er gået måneder eller år, hvor du allerede har haft brug for kirurgi.

Vi anbefaler at læse: Hvorfor er dit syn sløret?

2. Alder er ikke en risikofaktor

En baby med klap for det ene oeje

En anden ting du bør vide om grå stær er, at din alder ikke er afgørende for dets fremtoning. Selvom det er rigtigt, at de oftest forekommer blandt ældre, kan alle udvikle dette problem.

De mest udsatte er dem, der:

 • Har haft øjenoperationer
 • Har problemer med grøn stær
 • Er udsat for sollys uden brug af beskyttende linser

Der er også tilfælde med medfødt grå stær eller babyer, der er født med dem. Dette kan ske på grund af infektions- eller udviklingsproblemer i forbindelse med mangel på næringsstoffer under graviditeten.

3. Symptomer på grå stær

Selv om grå stær udvikler sig meget langsomt, så kan du genkende nogle af deres symptomer i de mindre avancerede stadier, hvis du er opmærksom på det.

Disse symptomer er:

 • Uklart eller sløret syn
 • Et tab af perifert syn – det betyder, at det er sværere at se ting, der ikke er lige foran dig
 • Problemer med at skelne mellem farver
 • Problemer med at se ordentligt om natten
 • Dobbelt syn
 • Pludselige ændringer i din brilleregulering

4. Grå stær kan kun påvirke et øje

En ting du også bør huske på ved grå stær er, at de måske forekommer i kun ét øje. Det er mere almindeligt at udvikle “bilaterale grå stær”, men nogle mennesker er kun påvirket på den ene side.

Dette kan ske, når du lider af et traume til et øje. Derfor er det altid en god idé at se en øjenlæge, når du har lidt nogen form for hændelse eller uheld omkring dine øjne.

Oddsene er at du ikke føler ubehag i hændelses øjeblikket. Det kan desuden tage et par år før du indser, at du pludselig ikke kan se så godt.

5. Din vision påvirkes på forskellige måder

Det er generelt antaget, at eksistensen af ​​grå stær indebærer en manglende evne til at se godt. Der er patienter, som udvikler denne sygdom og ser helt fint, men den eneste forskel er, at lys påvirker dem mere end andre mennesker.

Andre kan have svært ved at se, når der er lidt lys eller om natten, men i naturligt lys ser de fint.

En ting du bør vide om grå stær er, at de ikke alle er ens.

6. Kirurgi er ikke altid nødvendig

Close up af en kvindes oejne

De, der begynder at have problemer med grå stær, kan klare mindre påtrængende behandlinger. Du kan tilbringe år uden at have brug for kirurgi og uden at risikere flere problemer forbundet med det.

Det er vigtigt at tale det igennem med din læge og vurdere, om skaden du ser nu på grund af grå stær påvirker dit daglige liv.

På denne baggrund kan du træffe den bedste beslutning. Du kan finde ud af, at alt hvad du behøver, er noget medicin og regelmæssige besøg hos øjenlægen.

7. Grå stær kirurgi er almindeligt og sikkert

Det er normalt at føle panik eller frygt, når din læge fortæller dig, at du har grå stær, og den bedste procedure er kirurgi. Hvis dette er tilfældet hos dig, og du er i tvivl, så skal du vide, at det er en af ​​de mest almindelige og sikre procedurer, der findes.

Der er i øjeblikket en 96% chance for succes med denne procedure, en statistik, der gør den til en af ​​de sikreste medicinske indgreb. Operationen kræver kun lokalbedøvelse og et lille snit. Der kræves ingen sting.

Kirurgen fjerner den naturlige linse fra øjet, renser den opbyggede snavs og implanterer en ny linse. Proceduren varer 15 til 20 minutter, og i løbet af et par timer vil du være hjemme igen.

Efter operationen skal du bære øjenbeskyttelse, og du vil ikke kunne løbe eller udføre meget fysisk aktivitet i et par uger.

Du vil opdage, at dit syn er klarere dagen efter operationen, og i løbet af de næste fire uger vil du helt gendanne dit normale syn. Du kan se bedre end nogensinde før!

8. Den bedste måde at forhindre grå stær på er ved at besøge en øjenlæge

Kvinde der faar undersoegt sine oejne

Du skal gå til øjenlægen mindst en gang om året for at forhindre forekomst af grå stær og andre øjenlidelser.

Under dit besøg kan du nævne om du har bemærket nogen af symptomerne ovenfor. De vil fortælle dig, om du har et bestemt problem, eller hvis det rent faktisk er tegn på grå stær, og hvad man skal gøre for at bremse dets progression.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rodriguez Rivero, Darlen, Martín Perera, Yoanner, Pérez Candelaria, Eneida de la Caridad, Veitía Rovirosa, Zucell Ana, Méndez Duque de Estrada, Ana María, & Vidal Castillo, Malvys. (2013). Nuevas tecnologías en cirugía de catarata por facoemulsificación. Revista Cubana de Oftalmología26(1), 157-169.
 • Apple DJ, Ram J, Foster A, Peng Q. Elimination of cataract blindness: a global perspective entering the new millenium. Survey Ophthalmology. 2000;45 (Suppl 1):51-196.
 • Agarwal A, Agarwal S, Agarwal AM. Transición de facoemulsificación estándar a faco bimanual. En: Boyd BF, editor. Nuevas técnicas en cirugía de catarata. Panamá: Highlights of Ophthalmology; 2005. p. 85-96.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.