9 fordele ved at spise æbler

Æbler er mættende, hjælper med at kontrollere din appetit og sult og forbedrer også din forføjelse. Og det er blot nogle få af deres fantastiske egenskaber!
9 fordele ved at spise æbler
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Æbler er en af de mest spiste frugter i verden, ikke blot fordi de er tilgængelige hele året rundt, men også fordi de er så alsidige og fulde af næringsstoffer. Der er faktisk mange fordele ved at spise æbler.

Æbler giver antioksidanter og masser af naturlige fibre. De fremmer en god fordøjelse og hjælper med at udskille toksiner.

Den mest bemærkelsesværdige ting af dem alle er, at æbler faktisk kan hjælpe med at fremme vægttab, eftersom de er mættende og hjælper med at mindske trangen til mad.

Eftersom mange personer stadig ikke er klar over, hvor fantastiske æbler er, vil vi gerne fortælle dig om dem i detaljer.

Ønsker du at lære mere?

1. De forbedrer hjertekarsystemets helbred

Hjertekarsystem

Blot en enkelt portion æbler giver en betydelig mængde fytokemikalier. Det er naturlige stoffer, som har en antioksidant effekt og beskytter ens krop mod den skade, som frie radikaler forårsager.

Dette holder cellerne sunde, hvilket er nøglen til at sænke ens risiko for hjertekarsygdomme og kræft.

Æbler giver også opløselige fibre, sænker niveauet af dårligt kolesterol (LDL) i ens blod og forebygger dannelsen af plak i ens pulsårer.

2. De har en vanddrivende effekt

Denne frugt skiller sig ud på grund af dens store indhold af kalium. Det er et vigtigt mineral, som har en vanddrivende effekt på ens krop.

Det betyder, at når man spiser æbler, fremmer man udskillelsen af ophobede væsker og oppustethed.

De er anbefalet til personer med sygdomme forbundet med hævelse og for højt blodtryk.

3. Æbler hjælper med at holde ens tænder sunde

Kvinde der smiler

At spise denne frugt regelmæssigt har bemærkelsesværdige fordele for ens mundhygiejne.

At tygge på denne frugt producerer spyt. Derfor kontrollerer indtagelsen af dem bakterievækst, som kan føre til huller i tænderne.

Mens et æble i sig selv ikke kan erstatte god mundhygiejne, er det meget nyttigt, når man ikke har en tandbørste til rådighed.

4. De mindsker ens risiko for Alzheimers

Det store indhold af antioksidanter i æbler er blevet forbundet med en mindre risiko for kognitive sygdomme, såsom Alzheimers.

Derudover er deres evne til at stoppe frie radikaler fra at skade vores celler lig med beskyttelse af tidlig cerebral aldring.

5. De vil hjælpe dig med at nå en sund vægt

Person der stiller sig op paa en badevaegt

Personer, som gør denne frugt til en del af deres kost, kan se betydelige fordele i forhold til at opnå vægttab.

Selvom det ikke er en mirakuløs “fedt-forbrændende” fødevare, anser ernæringseksperter æbler som en stor hjælp til at tabe sig.

Som et resultat sænker regelmæssig indtagelse af æble med tiden ens appetit og hjælper med at kontrollere ens daglige indtag af kalorier.

Derudover nærer æbler den gode bakterie i vores tarme og fremmer et hurtigt stofskifte.

6. Æbler optimerer leveres udrensning

Problemer med leveren er resultater af usunde spisevaner og konstant udsættelse for toksiner fra miljøet.

Selvom dette organ er i stand til at rense sig selv, har det svært ved at gøre det, hvis det bliver overbebyrdet og fyldt med toksiner.

Heldigvis kan et glas æblejuice give din levers udrensningsproces det “skub”, som det har brug for for at kunne fungere uden problemer.

7. Fordele ved at spise æbler: De styrker vores immunforsvar

Roede blodlegemer og en bakterie

Vitaminerne og de essentielle mineraler i æbler er vores immunforsvars bedste ven.

Det betyder, at et æble om dagen vil sænke ens risiko for:

  • Sygdomme forbundet med vejrtrækningen
  • Infektioner
  • Andre sygdomme forbundet med spredningen af virus, bakterier og svamp.

8. Fordele ved at spise æbler: De sikrer en sund og ung hud

Alle former for æbler indeholder antioksidanter, vitaminer og mineraler, som forbedrer vores huds udseende.

Både dets udvordes anvendelse som en maske samt dets indtagelse hjælper med at mindske cellulær skade fra iltning. Det er den hovedsaglige faktor for tidlig aldring.

Mineralerne forbedrer iltning af blodet, hvilket er nøglen til at rense og forny huden.

9. Æbler fremmer en god fordøjelse

Kvinde der holder sine haender omkring maven

Æbler og skrællen derfra indeholder en type fibre, der hedder pektin. Den hjælper vores fordøjelse.

Den nærer slimhinden i tarmene og kontrollerer en ubalanceret pH i maven for at hjælpe med at mindske risikoen for at udvikle forskellige former for sygdomme.

Derudover spiller de en beskyttende rolle mod flere former for kræft og kroniske sygdomme såsom forstoppelse.

Som du lige har lært, er der mange grunde til at begynde at spise denne frugt mere regelmæssigt.

Gør det til en del af din kost og mærk selv forskellen!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Chen Y., Xu C., Huang R., Song J., et al., Butyrate from pectin fermentation inhibits intestinal cholesterol absortion and attenuates ahterosclerosis in apolipoprotein E deficient mice. J Nutr Biochem, 2018. 56: 175-182.
  • Tonnies E., Trushina E., Oxidative stress, synaptic dysfunction and alzheimer’s disease. J Alzheimers Dis, 2017. 57 (4): 1105-1121.
  • Bianchi F., Larsen N., Tieghi TM., Adorno MA., et al., Modulation of gut microbiota from obese individuals by in vitro fermentation of citrus pectin in combination with bifidobacterium longum BB 46. Appl Microbiol Biotechnol, 2018. 102 (20): 8827-8840.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.