9 naturlige måder til at bekæmpe forstoppelse

Forstoppelse er en ubehagelig situation, der rammer mange. Lær om 9 naturlige måder at hjælpe med at bekæmpe og forhindre forstoppelse på, der starter ved roden af problemet.
9 naturlige måder til at bekæmpe forstoppelse

Sidste ændring: 22 juli, 2019

At holde sig aktiv er afgørende for korrekt fordøjelse og bekæmpelse af forstoppelse. Hvis du er nødt til at sidde ned i længere tid, så vær opmærksom på at komme op og stå jævnligt for at undgå problemer.  Her får du 9 naturlige måder til at bekæmpe forstoppelse.

Kvinde der holder sig for maven

De fleste læger anbefaler at følge en kost rig på fibre og herunder fødevarer som frugt og grøntsager, bønner, fuldkorn og nødder for at bekæmpe forstoppelse.

Imidlertid lider mange mennesker af denne tilstand på trods af, at de opretholder en afbalanceret kost.

I denne artikel vil vi snakke om 9 tips til at stoppe forstoppelse naturligt og give dig nogle tips til at få tarmene til at fungere korrekt, som du måske ikke har hørt om før.

Bekæmp forstoppelse ved dets rod

For at fjerne en tilstand naturligt, skal vi først tænke over, hvad der udløste det. Det handler ikke kun om hvile og lejlighedsvis skjulning eller lindring af symptomer.

Derfor bliver bekæmpelse af kronisk eller kompliceret forstoppelse ofte et komplekst problem, der er forskelligt for hver enkelt person.

Lad os tage et kig på nogle faktorer, der kan udløse eller forværre denne tarmlidelse, så du endeligt kan komme problemet til livs.

1. Drik vand

Kvinde der drak vand

Hvis du øger dit fiberindtag efter råd fra alle de forskellige ernæringseksperter, bør du også øge dit vandindtag. Ellers ville du rent faktisk gøre problemet værre.

Drikning af vand hjælper med at fordøje fiber for at forhindre oppustethed og støtte tarmbevægelsen. Dette gælder især for folk, der regelmæssigt forbruger fødevarer, der er rige på fiber.

Du skal drikke mindst 8 kopper vand om dagen foruden det, du drikker under måltiderne.

Anbefalet læsning efter “9 naturlige måder til at bekæmpe forstoppelse”:

8 tegn på, at du ikke drikker nok vand

2. Bekæmp nerver

Mange uregerlige tilfælde af forstoppelse skyldes tilstande af nervøsitet, der påvirker tarmaktiviteten.

I dette tilfælde skal du håndtere forstoppelse ved at berolige dit nervesystem med motion, bevidst vejrtrækning og naturlige kosttilskud som passionfrugt, citronmelisse og lavendel.

3. Tjek dine skjoldbruskkirtler

Kvinde der tager sig til halsen

Det er altid en god ide at undersøge dit generelle helbred, når du oplever et tilbagevendende eller kronisk problem.

Når det kommer til forstoppelse, er en af de faktorer, der kan gøre det værre for tilsyneladende ingen grund en dårlig skjoldbruskkirtel virken.

Hvis din undersøgelse bekræfter dette, bør din behandling fokusere på at regulere denne kirtels aktivitet for at indirekte forbedre tarmens aktivitet.

4. Stop med at sidde for meget ned

En stor procentdel af befolkningen er stillesiddende. Vi taler ikke kun folk, der ikke dyrker sport, men også dem, der har tendens til at tilbringe en stor del af deres dag med at sidde og som sjældent står op.

Manglende bevægelse og motion holder din mave inaktivt. Den har brug for bevægelse for at lette tarmaktiviteten.

Denne aktivitet er afgørende for at skubbe affald ud af din krop.

5. Forsigtig med afføringsmidler

Ung kvinde der holder sig for maven

Folk, der forsøger at bekæmpe forstoppelse med kemiske afføringsmidler eller endog naturlige, der forårsager irritation (som f.eks. Senna blade) kan ende med at opleve kroniske tarmsygdomme.

Afføringsmidler bør ikke bruges mere end lejlighedsvis til akutte forstoppelseskriser.

Hvis du har taget afføringsmidler, bør du tage bakterielle flora kosttilskud for at genbefolke din tarmflora og spise fødevarer rig på planteslim, såsom:

6. Hjælp til leveren

I nogle tilfælde kan svækket lever- og galdeblære funktion gøre tarmtømning vanskeligt. Hvis du har slemme fordøjelses- eller synsproblemer, er det muligt, at dette er, hvad der sker i dit tilfælde.

For at forbedre lever og galdeblæreaktiviteten bør du indtage bitter mad og kosttilskud. Vælg dem, der er baseret i mælkskum, mælkebøtte eller artiskok blade.

Læs også denne artikel efter “9 naturlige måder til at bekæmpe forstoppelse”:

Fire typer morgenmad med chiafrø, som du vil elske

7. Overalt er godt

Kvinde der tager sig til maven - at bekaempe forstoppelse

Mange mennesker kan ikke afføre, hvis de ikke er der hjemme. Denne dårlige vane er skadelig for tarmens funktion på lang sigt.

Derfor skal du altid finde vej til badeværelset, hver gang din krop fortæller dig det, uanset hvor du er.

8. Nøgle ingredienser i din kost

Nogle fødevarer har afførende egenskaber, der er gode til forsigtigt og naturligt at hjælpe med at forbedre tarmfunktionen. Disse omfatter:

  • Abrikoser
  • Moden kiwi
  • Ristede æbler, med skræl på
  • Chia frø og hørfrø
  • Bagt havre
  • Physillium

9. Vær opmærksom på din mave

Vores sidste tip er at være opmærksom på din mave og virkelig lytte til den, så du kan give den, hvad den har brug for.

Nogle gange kan det være så enkelt som en selvmassage med olie, et par lette gnidninger eller påføring af lidt varme før sengetid.

Vi håber du har lært et par ting, og at dette råd kan hjælpe dig med at leve et godt og sundt forstoppelsesløst liv!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Andrews, C. N., & Storr, M. (2011). The pathophysiology of chronic constipation. Canadian Journal of Gastroenterology.
  • Attaluri, A., Donahoe, R., Valestin, J., Brown, K., & Rao, S. S. C. (2011). Randomised clinical trial: Dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2011.04594.x
  • Bae, S. H. (2015). Diets for Constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. https://doi.org/10.5223/pghn.2014.17.4.203

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.