9 overraskende anvendelser af citron

Udover at have et væld af anvendelser i hjemmet, kan citronsaft også afvikle dårlig mave og fjerne kvalme. Det indeholder også mineraler, der kan formindske ømhed efter træning.
9 overraskende anvendelser af citron

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Citroner er blandt de mest nyttige frugter, du kan finde. Du kan tilføje citronsaft til din salad dressing, bruge det til at give fisk smag, eller forberede en lækker drik pakket med utallige fordele. Her er 9 overraskende anvendelser af citron!

Men dens nytte ender ikke her. Faktisk har vi fundet ud af, at citroner endda har flere anvendelser i hjemmet. Pres dine citroner, og udnyt alle de skønne fordele, der vil hjælpe dig med at leve et sundere liv!

Her er de 9 overraskende anvendelser af citron:

1. Fjerne kvalme

Kvinde med kvalme

Hvadend du døjer med morgenkvalme på grund af graviditet, eller at en køretur eller flyvetur er årsagen, er kvalme altid ubehageligt. Men kun to dråber iskold citronolie på en sukkerknald kan hjælpe.

Når du har forberedt sukkerknalden med citronolien, skal du lade det opløses fuldstændig i din mund. Indenfor sekunder vil kvalmen forsvinde uden nogen anden indsats.

2. Gøre dit sølvtøj skinnende

Det er almindeligt at finde en samling sølvtøj i de fleste hjem, især når det er arvet fra andre familiemedlemmer. Det er vigtigt at bevare sølvtøj i en god stand, til når du skal bruge det, ligesom med dine smykker.

Det, du skal gøre, er at putte 10 citroner i en plastikbøtte. Læg dit sølvtøj eller andet plettet sølv derned og lad det ligge lidt.

Derefter skyl med varmt vand og tør sølvtøjet med en læder vaskeskind klud. Dette er en meget mere sikker metode end at bruge kommercielle, kemiske rengøringsmidler til sølv.

3. Dræbe bakterier på din badesvamp

Har du nogensinde tænkt på, hvad der er på din badesvamp efter nogle ugers brug? Tro det eller ej, fugten fra dit badeværelse kombineret med bakterierne fra din krop kan få bakterierne til at formere sig.

Dette gør svampene til en kilde til dårlig lugt og kan endda forårsage infektioner. Heldigvis behøver du ikke at rengøre din svamp hver uge. Det er tilstrækkeligt at desinficere den en gang om måned.

For at gøre dette, skal du blande saften fra 15 citroner med varmt vand. Lad din svamp ligge i blød i dette i 24 timer, og derefter vil den være så god som ny.

4. Bekæmpe myrer

Myre der baerer et blad

Har myrer indtaget dit køkken? Du vil helt sikkert ikke have dem til at kravle rundt i din eller dine børns frugtskål. Og højst sandsynligt virker tanken om at bruge gift ikke særlig tiltalende for dig.

I så fald kan du prøve at bruge citronskal i de områder, hvor du ofte ser myrer. Vær sikker på, at læg små stykker citronskal de steder, hvor myrerne trænger ind i hjemmet.

Der er chance for, at der allerede er bygget nogle myrebo inde i hjemmet. Hvis dette er tilfældet, kan du sprøjte området direkte med citronsaft. Dette vil bekæmpe myrernes feromone rute, og forebygge at andre myrer trænger ind.

Anbefalet læsning efter “9 overraskende anvendelser af citron”: Løg, hvidløg og citroner: Tre superfødevarer

5. Rengøre din mikroovn

De fleste mennesker vælger at varme suppe og madrester op i mikroovnen. Problemet ved at gøre dette jævnligt er, at mikroovnen hurtigt begynder at lugte dårligt og bliver dækket af madrester. En nem og naturlig løsning på dette er citronsaft.

Kom noget citronsaft, og noget sæbe, på den svamp eller håndklæde, du bruger til at rengøre mikroovnen. Et andet alternativ er, at sætte en kop vand med noget citronsaft i mikroovnen.

Tænd for den i et minut eller to, indtil vandet begynder at dampe. Tør derefter mikroovnen indvendigt med en blød svamp.

6. En naturlig selvbruner

Kvinde med solcreme paa skulderen

Har du nogensinde ønsket dig at blive brun, men du har ikke haft mulighed for at gå på stranden eller ligge ved poolen? Det behøver ikke længere være et problem. Det eneste, du behøver, er at lave noget te.

Ingredienser

  • 1/2 liter vand
  • 3 grønne tebreve
  • Saften fra en halv citron

Forberedelse

  • Kog vandet og tilføj tebrevene.
  • Lad det trække i 10 minutter før citronsaften tilføjes.
  • Lad det køle, og smør derefter væsken på din hud. Lad det sidde natten over. Den følgende dag vil du have en brunere kulør uden overhovedet at have forladt huset.

Selvom dette er en naturlig behandling, er det bedst ikke at anvende den for ofte. Det skyldes, at citron kan være lokalirriterende, og langvarig anvendelse kan forårsage hudproblemer.

7. Desinficere dit badeværelse

Plak opbygges ofte på badeværelser, og som tiden går, bliver det sværere og sværere at fjerne. Når du ser, at dette problem er ved at opstå, anvend da noget æterisk citronolie.

Et sprøjt med æterisk citronolie blandet med en teskefuld tandsten pulver og to spiseskefulde vodka vil bekæmpe dit problem. Bland alle ingredienserne og sprøjt dem på de påvirkede områder. Lad det sidde og arbejde mellem 10 minutter og en halv time.

Skyld derefter som sædvanlig og voila: Du har nu et rent badeværelse med minimal indsats.

8. Fjerne rødvinspletter

Roedvin

Den største frygt hos alle, der drikker rødvin, er de forfærdelige pletter, rødvin kan efterlade på tøjet. Det er meget besværligt at fjerne rødvinspletter ved brug af almindeligt sæbe. Et hurtigt og nemt alternativ til at overkomme problemet er citronsaft.

Før du vasker tøjet, sprøjt da lidt citronsaft på pletten. Tilføj derefter lidt sæbe ovenpå citronsaften. Lad det trække i 10 minutter, før du skyller med brandvarmt vand.

Til sidst vask da dit tøj som sædvanligt, og du vil blive overrasket over, at pletten nu er forsvundet.

“Vi anbefaler, at du læser denne artikel efter “ 9 overraskende anvendelser af citron” :  10 fantastiske fordele ved at drikke rødvin

9. Eliminer muskelsmerter

Skal du til at opstarte en ny træningsrutine efter nogle måneders pause? Afprøve en ny sportsgren? Uden tvivl frygter du de plagende muskelsmerter. For at undgå disse, skal du bare drikke et glas mineralvand med saften fra en citron.

Efter et par ubehagelige timer, vil du opdage, at dine smerter er forsvundet, og du kan bevæge dig med lethed.

Følg tipsene i denne artikel, og pludselig vil du indse, at der er mange anvendelser af citron til langt mere end blot en ingrediens i en opskrift!

Kender du til andre anvendelser af citron som ikke er på listen?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Eguilaz Yanguas, L. de (1974). Glosario etimológico de las palabras españolas de origen oriental. Madrid: Atlas.
  • Gran Enciclopedia Larousse. Barcelona: Planeta, 1990.
  • Cheun, L. K., et al. (2002). El camino del té. Sevilla: Gaia.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.