Undgå sygdomme ved at passe på din mave

Udover at være et æstetisk problem, så er en flad mave faktisk godt for dit helbred. Og hvis du holder din mave i god form, vil du også føle dig bedre tilpas.
Undgå sygdomme ved at passe på din mave

Sidste ændring: 04 december, 2018

Din mave er placeret i midten af kroppen, hvor mange af dine vitale funktioner finder sted. Den forarbejder maden, du spiser og kan sågar påvirke dit humør, dit energiniveau og din glæde. Vil du vide mere om, hvordan kan passe på din mave og forebygger maverelaterede sygdomme? Så læs dagens artikel.

Udover at være et æstetisk problem, så er en flad mave faktisk godt for dit helbred. Og hvis du holder din mave i god form, vil du også føle dig bedre tilpas. Som man siger “et godt helbred starter i maven”. På den anden side, hvis din mave ikke fungerer som den skal, vil du opleve humørsvingninger, føle dig træt med en kedelig hud, og du vil højst sandsynligt også starte med at tage på i vægt. Alt dette fordi din krop har alvorlige problemer med at fjerne giftstofferne og affaldet, der er ophobet i blodbanen.

Hvordan ved du, om din mave fungerer som den skal?

Mave

Som antydet ovenfor kan din hud være et advarselstegn på, at der er noget galt med din mave. Den ser måske kedelig ud, er fedtet eller uren.

Andre tegn på at du skal passe på din mave bedre:

 • Dårlig ånde (halitotis)
 • Grov fornemmelse i munden
 • Hvid tunge
 • Mavepine
 • Oppustet mave
 • Gas i maven
 • Ingen appetit
 • Kvalme
 • Bøvser
 • Forstoppelse
 • Diarre
 • Fordøjelsesbesvær

Alle disse tegn kan indikere, at du har problemer et sted i dit fordøjelsessystem. Hvis du lider af en (eller flere) af disse symptomer, er det vigtigt, du starter på en passede behandling, så du kan hjælpe din mave med at komme sig bedst muligt.

Hvad påvirker fordøjelsessystemets helbred?

Mavepine

Hvis du, efter at have kigget på listen af symptomer ovenover, opdager at der er noget i vejen med din mave, så er det næste skridt, at passe på med hvad du spiser.

Nogle gange er du måske ikke klar over, at du er i gang med at spise noget, der er skadeligt for dit helbred, og du spiser det derfor uden større eftertanke. I de fleste tilfælde er dette årsagen til maveproblemer herindunder smerte, hævelse og oppustethed, gas og forstoppelse.

At spise mejeriprodukter

De største syndere er sødmælk eller upasteuriseret mælk og stærke oste. Men alle mejeriprodukter sætter sig “tungt” i din mave. Nogle mennesker mener, det skyldes de kunstige ingredienser, der tilsættes til dem, imens andre hævder at årsagen skyldes, at vi som pattedyr bliver laktose intolerante, efter vi har ammet. Uanset hvad, så er faktum, at de fleste mennesker ikke føler sig godt tilpas efter at have spist mejeriprodukter. Det skyldes vores krop mangler et enzym, der er nødvendigt for at fordøje laktosen, og fordi det “klæber” sig fast til tarmvæggene. Dette forårsager inflammation i maven, samt gas, fordøjelsesbesvær og akkumulering af toksiner og fedt.

Dårlige spisevaner

Måltider

Hvad mener vi med dette? Hvis du kun kan klare dig en time eller to uden at spise, snacker hele tiden eller altid har slik eller tyggegummi i munden. Dette betyder, din mave hele tiden skal arbejde og ikke får tid til at slappe af, hvilket skaber ubehag, fordøjelsesbesvær, dårlig optagelse af næringsstoffer, smerter m.m.

Du kombinerer mad, der ikke passer sammen

Vi siger ikke, at du ikke kan spise forskellige fødevarer på samme tid, men der er visse kombinationer, man skal passe på. Ernæringseksperter siger, det afhænger af personen, men generelt anbefales det ikke at spise kulhydrater og proteiner i det samme måltid, hvis du har maveproblemer. Til at fordøje kulhydrater skal din mave have en basisk pH, imens fordøjelsen af protein kræver en mere sur pH. Dette betyder, din mave skal arbejde ekstremt hårdt, og derfor er det bedst, hvis de indtages separat –  for eksempel en type under frokosten og den anden til aftensmaden.

Du drikker ikke nok vand

Vand

Du har helt sikker læst, at man skal drikke mindst to liter vand om dagen. Dette er ikke en tilfældig mængde. Hvis du ikke indtager nok vand, giver det en tungere fordøjelse og besvær med at gå på toilettet (forstoppelse). Men prøv stadig at holde dig til et enkelt glas vand under måltider, så du ikke fortynder mavens pH og gør fordøjelsen mere vanskelig.

Du overtilbereder din mad

Selvfølgelig er der nogle fødevarer, der ikke kan spises rå, men nogle gange overtilbereder man sin mad. Dette fjerner næringsstofferne fra maden og kan faktisk volde skade på din mave. Prøv at spise flere rå fødevarer (frugter og grøntsager, tak), uanset om det er sommer eller vinter. Juicer og smoothies kan hjælpe med at tilfredsstille din appetit, give dig næringsstoffer, og samtidig undgår du at overtilberede maden.

Du spiser for meget rødt kød

Rødt kød

Rødt kød mangler de fibre, der er nødvendige for en god afføring. Derfor har mennesker, der indtager for meget rødt kød, tendens til at opleve colitis, hæmorider, forstoppelse og diverticulosis. Husk, din mave har en aflang form og en meget lang tarmkanal, hvilket betyder, at maden er i kroppen i lang tid, før den nedbrydes. Dette øger mængden af toksiner, som ophobes i blodbanen. Hvis du absolut skal spise rødt kød, gør det med en frisk salat, der er fyldt med grøntsager og prøv på ikke at spise det mere end to gange om ugen.

Tips til at passe på din mave

Mavesmerte 3
 • Drik te lavet af lægeurter såsom kamille, anis og mynte
 • Dyrk mere motion for at stimulere dine tarme
 • Spise flere fibre fra fuldkornsprodukter
 • Undgå forstyrrende produkter som alkohol, kaffe og eddike
 • Tyg langsomt og nyd hver bid af din mad. Spis ikke hurtigt eller skær din mad i små stykker.
 • Undgå at spise imens du er vred, nervøs eller bekymret

Husk at passe på din mave – du kan holde dig sund og rask og undgå mange sygdomme!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Thorning, T. K., Raben, A., Tholstrup, T., Soedamah-Muthu, S. S., Givens, I., & Astrup, A. (2016). Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food & nutrition research, 60, 32527. doi:10.3402/fnr.v60.32527
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5122229/
 • Heterocyclic amines: Mutagens/carcinogens produced during cooking of meat and fish. Sugimura T, Wakabayashi K, Nakagama H, Nagao M.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15072585
 • Genotoxicity of heat-processed foods. Jägerstad M, Skog K.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15914214
 • Work performance after dehydration: effects of physical conditioning and heat acclimatization (1958). Buskirk ER, Iampietro PF, Bass DE.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11055570
 • Hydration and physical performance. Murray B.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17921463
 • Mattson, M. P., Allison, D. B., Fontana, L., Harvie, M., Longo, V. D., Malaisse, W. J., Mosley, M., Notterpek, L., Ravussin, E., Scheer, F. A., Seyfried, T. N., Varady, K. A., … Panda, S. (2014). Meal frequency and timing in health and disease. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 111(47), 16647-53.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4250148/
 • Uscanga-Domínguez, L. F., Orozco-García, I. J., Vázquez-Frias, R., Aceves-Tavares, G. R., Albrecht-Junnghans, R. E., Amieva-Balmori, M. et al. (2019). Posición técnica sobre la leche y derivados lácteos en la salud y en la enfermedad del adulto de la Asociación Mexicana de Gastroenterología y la Asociación Mexicana de Gerontología y Geriatría. Revista de Gastroenterología de México, 84(3), 357-371. https://doi.org/10.1016/j.rgmx.2019.03.002

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.