Årsager og karaktertræk for kuldechok-respons

Kuldechok-respons er en typisk proces om sommeren. Det kan føre til mildt ubehag, men også til døden.
Årsager og karaktertræk for kuldechok-respons
Iván Losada

Skrevet og kontrolleret af kiropraktor Iván Losada.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kuldechok-respons er et hjerte-respiratorisk respons, der også er relateret til fordøjelsessystemet. Dagens artikel vil forklare, hvorfor det sker.

Denne tilstand er ofte forbundet med fordøjelsesprocessen, selvom dens hovedårsag er en mangel i hjernens perfusion. Faktisk er det en konsekvens af nedsænkningsrefleksen, betinget af temperaturforskellen mellem kroppen og det vand, en person går i.

Denne proces er hyppigere om sommeren og er direkte relateret til den pludselige temperaturændring, der produceres, når du går i vandet. Blodkarrene udvides som en konsekvens af varmen og solen ved hjælp af en mekanisme, der forsøger at holde kropstemperaturen inden for de normale grænser.

Vasodilatation forsvinder kropsvarmen og holder sammen med sveden temperaturen inden for sit normale interval. Således fører den pludselige vasokonstriktion til kuldechok-respons, når du pludselig kommer ned i vand, der er koldere end din krop.

En illustration af et fordøjelsessystem

Hvad forårsager præcist et kuldechok-respons?

Maden, vi spiser, blandes med mavesaft gennem peristaltiske bevægelser under fordøjelsesprocessen. Denne proces kræver en stor forsyning blod. Således tvinger det omfordeling af blodgennemstrømningen og favoriserer fordøjelsessektionen – til skade for andre organer eller systemer.

Bemærk, at fordøjelsesprocessen ikke er det vigtigste element i forekomsten af kuldechok-respons, men snarere “nedsænkningsrefleksen”.

Kvinde oplever hedeslag, som er en årsag til kuldechok-respons

Du kan være interesseret i: 7 tips til et sundt hjerte

Nedsænkningsrefleksen

Nedsænkningsrefleksen opstår, når kroppen, især hovedet, når ned i vandet. Det afhænger af forskellen mellem kroppens temperatur og vandet og af nedsænkningens brathed.

Det sker normalt, fordi der er et fald i hjertefrekvensen og omfordeling af blod ved sammentrækning af blodkarrene, især dem i huden. Dette sker for at sikre en tilstrækkelig tilførsel af blod og ilt til hjernen og for at undgå en pludselig ændring i kropstemperaturen.

Nedsænkningsrefleksen er ganske tydelig hos børn. Folk, der er særligt følsomme over for det, bliver svimmel. Desuden kan dette føre til besvimelse og endda pludselig død ved hjertestop.

Vores krop styrer forsyningen af blod og ilt til hjernen og mindsker dermed forsyningen til andre organer og væv. Hjertestop kan forekomme og fører til pludselig død eller drukning, når faldet i blod- og iltforsyningen til hjertet er pludseligt og betydeligt.

Kuldechok-respons og fordøjelsesprocessen

Fordøjelse er en proces, der opdeler fødevarekomponenter i mindre, fordøjelige molekyler. Disse molekyler overføres til tyndtarmen til reabsorption af næringsstoffer i første omgang.

Den tid, det tager for fordøjelsen at blive fuldført, varierer fra person til person og har at gøre med mængden og typen af indtaget mad. For eksempel:

 • Store måltider med et højt fedtindhold øger fordøjelsestiden.
 • Indtag af grøntsager, frugt og enkle kulhydrater fremskynder processen.

Den tid, vores mad forbliver i maven, forårsager omfordeling af blodgennemstrømningen og kan variere fra et par minutter til flere timer. Dette er ansvarligt for følelsen af døsighed, som vi nogle gange oplever efter at have spist. Dette skyldes faldet i mængden af ilt, der når hjernen.

Vi kan sige, at et kuldechok-respons opstår, når en person ikke har afsluttet fordøjelsesprocessen og dykker ned i vand, hvor temperaturen er markant anderledes fra kroppens. Denne nedsænkningsrefleks kan forårsage alt fra mildt ubehag til død ved hjertestop.

Symptomer på kuldechok-respons

 • Ringen for ørerne.
 • Sløret syn.
 • Kuldegysninger.
 • Kvalme.
 • Opkast.
 • Tab af bevidsthed.
Perspektivet for en svimmel person

Forebyggelse

 • Respektér fordøjelsestiderne, inden du går i vandet. Bemærk, at denne tid varierer afhængigt af mængden og sammensætningen af mad. Dette skyldes, at det forudsætter den nødvendige tid.
 • Undgå den slags intense fysiske aktivitet, der øger din kropstemperatur. Dette er hovedsageligt for at holde det så tæt på vandets temperatur som muligt.
 • Undgå pludselige dyk. Prøv at gøre dine underarme, skuldre, ansigt, hals og mave vådt først med en lille mængde vand. Dette er for at afbalancere din kropstemperatur med vandets, inden du dykker ned i det.
 • Undgå at indtage kolde drikke efter intens fysisk aktivitet, da disse kan føre til kuldechok-respons.

Behandling af kuldechok-respons

En illustration af hjertelungeredning

Som sædvanlig er viden og forebyggelse nøglen, når det kommer til kuldechok-respons. Således skal du undgå alle de ovennævnte risikofaktorer.

Træk personen ud af vandet og tør dem for at forsøge at bringe deres normale kropstemperatur tilbage, hvis kuldechok-respons finder sted. Foretag hjertelungeredning, indtil hjælpen kommer, hvis der er besvimelse, eller personen ikke trækker vejret.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Boland M. Human digestion–a processing perspective. J Sci Food Agric. 2016 May;96(7):2275-83. doi: 10.1002/jsfa.7601. Epub 2016 Feb 5. PMID: 26711173.
 • Shattock MJ, Tipton MJ. ‘Autonomic conflict’: a different way to die during cold water immersion? J Physiol. 2012 Jul 15;590(14):3219-30. doi: 10.1113/jphysiol.2012.229864. Epub 2012 Apr 30. PMID: 22547634; PMCID: PMC3459038.
 • Giezenaar C, Lange K, Hausken T, Jones KL, Horowitz M, Chapman I, Soenen S. Acute Effects of Substitution, and Addition, of Carbohydrates and Fat to Protein on Gastric Emptying, Blood Glucose, Gut Hormones, Appetite, and Energy Intake. Nutrients. 2018 Oct 7;10(10):1451. doi: 10.3390/nu10101451. PMID: 30301241; PMCID: PMC6213197.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.