7 tips til et sundt hjerte

Dit hjerte er din krops vigtigste organ, og det er på tide at begynde at tage sig bedre af det. Lær hvordan i denne artikel. Det er lettere, end du tror!
7 tips til et sundt hjerte
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Dit hjerte er det vigtigste organ i din krop. Dog tager folk sig normalt ikke af det, som de burde, før det ikke fungerer korrekt. Hvorfor skal du gøre en indsats for at bevare et sundt hjerte?

Hjertesygdomme er en af de vigtigste dødsårsager i hele verden. For at undgå sådanne forhold anbefaler vi, at du gør alt, hvad du kan, for at holde dit hjerte sundt.

I denne artikel giver vi dig nogle tips, der hjælper dig med dette.

Tips til et sundt hjerte

Sunde vaner er afgørende for både at leve længere og bedre. Det er enkelt at reducere risikoen for at lide af hjertesygdomme. Dette afhænger dog af, hvor meget du vil ændre dine daglige vaner.

De små ting i din hverdag kan gøre forskellen mellem at have et sundt hjerte eller lide af en hjertesygdom.

Der er aspekter, som vi ikke kan ændre (køn, alder, gener osv.). Men uden for dem er det det værd at gøre en indsats. At have et stærkt hjerte er afgørende for at leve et sundere liv.

Vær opmærksom på følgende råd:

1. Begynd at spise en afbalanceret kost

Vi siger ikke, at du er nødt til at opgive mel, stegt mad og sukker for evigt. Vi taler heller ikke om at skifte til en vegetarisk diæt. Du skal dog ændre de fødevarer, du spiser regelmæssigt, for at få et sundt hjerte.

Du bør undgå at spise store mængder af mættet fedt og forarbejdede fødevarer. Disse er direkte proportionale med risikoen for at lide af hjerteproblemer.

Det er vigtigt at være forsigtig med mængden af salt, rødt kød og pålæg.

På den anden side er det altid godt at tilføje flere frugter og grøntsager til din kost. De hjælper ikke kun dit hjerte med at forblive sundt, men de hjælper også resten af dine organer til at arbejde perfekt.

Bælgfrugter, nødder og fuldkorn skal også være i dine retter.

2. Motion

Kvinde motionerer for at opretholde et sundt hjerte

At være stillesiddende er en af de vigtigste risikofaktorer for hjertesygdomme.

På den anden side giver sport og motion mange fordele. Blandt disse fordele er der vægttab, forebyggelse af åreforkalkning og en reduktion i kolesterol eller blodsukker.

For voksne anbefales det at få mindst 150 minutters moderat fysisk aktivitet om ugen. Du kan også lave 75 minutters intens træning.

De ideelle aktiviteter er aerobe: Rask gang, cykle, svømme eller løbe.

3. Spis sunde snacks

Dette kan være hjemme eller på kontoret. Prøv at ændre den vane, der får dig til at vælge usunde fødevarer mellem måltiderne.

Om formiddagen skal du ikke tage en kop kaffe med fløde eller wienerbrød. Spis i stedet en yoghurt med nødder eller en frugt.

Når du kommer hjem fra arbejde, skal du ikke bare sidde i sofaen med en pose kartoffelchips. Vælg solsikkefrø eller mandler i stedet.

Sunde snacks behøver ikke at være kedelige eller smagsløse.

Hvad med gulerodsstave med hummus eller auberginecreme? Eller en fuldkornssandwich med avocado og mager kylling?

Der er tusindvis af muligheder lige ved hånden!

4. Reducer stress

Mand mediterer ved hav for at opretholde et sundt hjerte

Selvfølgelig er der et tæt forhold mellem nerver, angst og hjerteproblemer.

Nogle mennesker er mere tilbøjelige til at lide af stress. Mange mennesker lader sig rive med af negative tanker. Hvis du befinder dig i denne gruppe, skal du finde en afslapningsteknik.

Du kan prøve yoga, meditation eller endda psykologisk terapi.

Andre idéer er:

  • Rejser gennem landet.
  • En tur i badekarret derhjemme.
  • Læsning, mens du strækker dig ud i sofaen.
  • At lytte til afslappende musik, før du går i seng.

5. Ryg ikke og drik ikke alkohol for at få et sundt hjerte

Tobak har mange farlige stoffer. De kan forårsage forskellige typer kræft. Derudover har tobak en toksisk virkning på dit hjerte, vener og arterier.

Cigaretrøg øger mulighederne for at lide af trombose og reducerer din blodgennemstrømning. Desværre skal du være forsigtig, hvis du ikke ryger. Du kan lide under de samme virkninger, hvis nogen tæt på dig har denne vane.

Når vi taler om at drikke alkohol, er der en kommentar, der skal fremhæves: At drikke et glas rødvin om dagen er ikke dårligt. Faktisk er det det modsatte.

Men at drikke for meget kan forårsage alvorlige hjerteproblemer. Forekomsten af hjertesygdomme er ofte relateret til at drikke for meget alkohol.

6. Hold din vægt inden for et sundt interval

Person vejer sig for at bevare et sundt hjerte

Fedme og overvægt er bundet til flere hjerteproblemer.

Din BMI er en test, der kan hjælpe dig. Det fortæller dig nøjagtigt, hvor mange kilo du skal veje for at være på din ideelle vægt. Det er dog ikke den eneste tilgængelige metode.

For dem af os med lidt ekstra vægt, kan det hjælpe med at regulere vores blodtryk, og vores arterier bliver sundere, hvis vi taber os lidt.

Det betyder ikke, at du skal være besat af tallene på vægten. Du beslutter dig for at tabe dig for at blive sundere, hvis du er overvægtig.

Det er sundt for os med ekstra vægt at tabe lidt ad gangen. Det er sundere end en “mirakelkur”, der lover at hjælpe dig med at tabe 10 kg på mindre end en uge.

Som det sidste må du ikke stoppe med at spise for at nå dit mål: Dette kan bare gøre situationen værre.

7. Få nok søvn for at bevare et sundt hjerte

Kvinde i seng

Hvor meget er nok? Det afhænger af hver person. Det anslås imidlertid, at du skal få mellem 7 og 9 timers søvn som voksen.

Det er gavnligt for dit hjerte at have gode søvnvaner. Dette skyldes, at det reducerer din risiko for takykardi eller hjerteanfald.

Hvis du kun sover et par timer, producerer din krop ikke den mængde serotonin, den har brug for. Dette hormon har ansvaret for, at du er tilpas.

Hvis du ikke finder dette hormon i normale doser, kan det få dig til at ønske at spise og drikke mere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.