Årsager og naturlægemidler til gråt hår

Mange forskellige faktorer kan påvirke, at dit gråner - lige fra stress og genetiske faktorer til følelsesmæssige problemer.
Årsager og naturlægemidler til gråt hår

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Hvis du begynder at finde nogle grå hår på dit hoved, så fortvivl ikke! Selvom gråt hår normalt forbindes med alderdom, så ved man nu, at det ikke nødvendigvis er tilfældet.

I dag ved vi, at andre faktorer har indflydelse på ændringen af hårfarve. Find ud af mere om dette irriterende problem i dagens artikel, hvor vi vil forklare årsagerne og anbefale nogle naturlige hjælpemidler til grå hår.

Hvorfor bliver håret gråt?

Lad det ikke påvirke dig så meget, hvad du ser i spejlet – kast dig nu ikke ud i at fortælle folk, at nu er du blevet gammel og grå, at folk skal begynde at kalde dig “bedstemor”, eller at du er har overskredet din “sidste salgsdato”. Du kan vælge at være en “grey fox” ligesom mange Hollywood-berømtheder, der ikke ønsker at farve deres hår, eller du kan vælge et hjemmelavet naturlægemiddel til at slippe af med de grå hår.

Men hvorfor bliver vores hår overhovedet gråt? De grå hår opstår, når der sker en ophobning af hydrogenperoxid. Det er dog ikke nok at kende navnet på årsagen til gråt hår; vi nødt til at forstå, at dette oversættes til, at hårsækkene udløber, og dermed eliminerer kilden til nye hår. Når hydrogenperoxid akkumuleres, blokerer det syntesen af ​​melanin; det stof, som er ansvarligt for at give håret sin farve.

Hvis du er kvinde, og bleger håret (der er selvfølgelig også mænd, der gør det), ved du sikkert allerede, at hydrogenperoxid er en af ​​de vigtigste ingredienser i hårfarve til afblegning. Men din krop producerer også hydrogenperoxid… selvom det godt nok er i meget små mængder.

Når vi kommer op i alderen, stiger kroppens indhold af hydrogenperoxid, fordi den ikke længere kan danne den nødvendige koncentration af det enzym, der nedbryder og omdanner hydrogenperoxid til sine enkelte bestanddele; hydrogen og vand.

Gråt-hår-2

Hertil kommer, at dit hår ikke kan reparere de skader, som denne stigning i hydrogenperoxid forsager, fordi din produktion af enzymet tyrosinase, der producerer melanin, også falder. Imens alderdom er en væsentlig årsag til denne proces, er det ikke den eneste faktor. Genetik kan også have en masse at gøre med det.

Flere årsager til gråt hår

Der opdages stadig flere årsager til ophobning af hydrogenperoxid og enzym svigt, for eksempel:

 • Hormoner
 • Klima
 • Genetiske defekter
 • Forurenende stoffer
 • Toksiner
 • Eksponering for visse stoffer

Og hvad med forholdet mellem stress og forekomsten af ​​grå hår? Dine forældre plejede sikkert at sige, at dine narrestreger ville “give dem grå hår” da du var barn (eller måske har du sagt netop dette til dine egne børn). Det har altid været antaget at pres, for mange forpligtelser, og selvfølgelig stress kan forårsage grå hår.

Har du nogensinde spekuleret over, hvorfor nogle præsidenter (tag Barack Obama, for eksempel) starter deres valgperiode med deres normale hårfarve og træder tilbage med helt gråt hår? Selvom denne teori ikke er videnskabeligt bevist, er det værd at tænke over.

Gråt-hår-3

Stress kan forårsage mange problemer i kroppen, både indeni og udenpå. Det producerer for eksempel neurotransmittere, der kan beskadige dit DNA. Dette kan potentielt ændre din hårfarve. Men man kan ikke udelukkende skyde skylden på stress, for der er andre faktorer, der også har en finger med i spillet, når det kommer til gråt hår:

Genetiske faktorer

Prøv at tænke over, hvornår dine forældre begyndte at få gråt hår. Det skete sandsynligvis omkring samme alder, som da du selv begyndte at blive gråhåret. Timingen for, hvornår håret begynder at blive gråt, er i høj grad bestemt af genetik. Hvis dine forfædre fik gråt hår i en tidlig alder, er det mere end sandsynligt, at du også vil.

En ensidig kost

Din kost er også vigtig, ikke kun for dit hår, men for hele din krop. Det er vigtigt, at du får tilstrækkelige mængder vitamin B12 for at undgå at blive helt gråhåret, inden du når de 50.

Fødevarer, der indeholder vitamin B12 er for eksempel: æg, laks, sardiner og tun. At spise for meget stegt mad eller at indtage høje mængder kaffe og krydderier kan faktisk også gøre dig gråhåret hurtigere.

Usunde vaner og følelsesmæssige problemer

Gråt hår kan også skyldes dårlige vaner såsom rygning, for meget alkohol og mangel på motion. Depression og ekstrem stress kan også medvirke til, at dit hår bliver gråt tidligere. I nogle tilfælde kan hår endda få sin “normale” farve tilbage så snart en stressende situation er overstået.

gråt hår

To naturlige hjælpemidler imod grå hår

Hvis du har gråt hår, kan du prøve følgende to hjælpemidler i hjemmet:

Løg

Du kan massere din hovedbund med en smule saft fra løg for at bremse udviklingen af ​​gråt hår, ifølge en undersøgelse foretaget på University of Bradford. Et af enzymerne, som findes i saften fra løg, kan nedbryde hydrogenperoxid og forhindre akkumulering af stoffet i dine hårsække. Hak dit løg så fint som muligt, og lav det til en pasta, eller gnid et overskåret halvt løg rundt i din hovedbund.

Avocado

Gråt-hår-5
Avocado har medicinske egenskaber takket være deres høje indhold af fedtsyrer. De indeholder også mineraler og E-vitaminer. E-Vitamin er en fantastisk fugtighedscreme og en antioxidant, der hjælper med at forhindre udviklingen af grå hår.

Disse fund er baseret på forskning fra University of Los Angeles, Californien. Skær en avocado i halve og skrab kødet ud i en skål. Mos det, påfør det direkte på hovedbunden, lad det sidde i 20 minutter. Vask derefter dit hår som normalt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • alderdom

 • hårfarve

 • bleger håret

 • hydrogenperoxid

 • stress

 • kaffe

 • løg

 • avocado


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.