Hælspore: Årsager og behandling

De rigtige sko kan hjælpe med at lindre smerten. Der findes også en række øvelser, der kan aflaste området omkring hælsporen og få hælen til at slappe af.
Hælspore: Årsager og behandling

Sidste ændring: 25 januar, 2019

Hælspore skyldes forkalkede områder på hælen. Det er et problem, der kan forårsage en masse smerter og problemer, når du går eller står på foden.

Disse hælsporer kan være forårsaget af dårlige arbejdsstillinger, upassende eller ubehageligt fodtøj, eller noget andet, der ændrer hælen. I dagens artikel vil vi fortælle dig mere om hælspore, hvad der forårsager dem, og hvilke behandlinger er tilgængelige for dig.

Alt du behøver at vide om hælspore

Rene fødder

Det mest åbenlyse symptom på hælspore er stærke smerter. Nogle gange gør det kun ondt lige omkring hælsporen, men smerten kan sprede sig, hvis tilstanden får lov til at udvikle sig.

Hælspore kan diagnosticeres ved hjælp af en simpel røntgenundersøgelse.

Man kan nogle gange se hælsporen med det blotte øje, da knoglevæksten kan skabe en lille forhøjning på hælen.

Det kan skyldes for meget stress på hælen, enten på grund af overvægt, en flad eller høj svang eller en svag akillessene. Det kan også opstå, hvis plantar fascia (vævet, der udgør musklerne i din fod) strækkes for meget.

Hælspore gør det umuligt at blive stående i længere tid ad gangen, og gør det smertefuldt at støtte på hælen.

Ifølge spanske Podiatric Sports kan hælspore skyldes gamle skader. Når ekstra calcium transporteres til området for at hele skaden, ophobes det og forårsager hælspore.

S poren selv har ingen symptomer. Det, der forårsager smerten er plantar fasciitis på indersiden af din hæl. Det kan også være til stede i en af dine tæer.

Det føles lidt som små stiksår, der forsvinder, når du ikke står oprejst.

Se også Fodsvamp: Forebyggelse og behandling

Sådan forebygger og behandler du hælspore

Knogler i fod

Du kan forebygge hælspore ved at undgå sko, der gnaver og høje hæle, især hvis du har et arbejde, hvor du skal stå meget op. Gå til lægen, med det samme du kan mærke smerter i hælen. Det er nemmere at behandle hælspore, mens de endnu er små.

Hvis du er i tvivl, skader det ikke at gå til lægen. En læge kan udføre en detaljeret analyse af din fod ved hjælp af en tilpasset skabelon.Han vil evaluere enhver overbelastning eller ubalance, når du går, for  at neutralisere og optimere den måde du støtter din krop på. På den måde kan du imødekomme problemet, før det opstår.

Det er vigtigt at huske, at hælspore ikke kan helbredes natten over. Processen tager tid, og du skal yde en konstant indsats. Nogle af de mere effektive behandlinger til at reducere dine smerter og betændelse er imidlertidigt:

Is

Kom is på området omkring din hæl i mindst 15 minutter mindst 2 gange dagligt. Du kan bruge et par isterninger direkte eller en frysepose.

Du kan også bruge en kold dåse eller frossen flaske.

Hvil dine fødder

Det er vigtigt, at dine fødder får lidt hvile. Prøv at løfte dem jævnligt i løbet af dagen og sov med en pude under din hæl om natten. Dette hjælper med at mindske presset på hælen, så du kan hvile bedre.

Du kan også være nødt til at ændre nogle af dine daglige aktiviteter. Undgå for eksempel motion, der er for hård mod dine hæle eller fødder.

Du kan vælge aktiviteter såsom svømning eller cykling.

Benskinner om natten

Denne ordinerede skinne anbefales undertiden af en ortopæd. Det hjælper til at strække din plantar fascia imens du sover. Fordi det er en “L”-form, tillader den foden at forblive i den ideelle position.

Hvis din tilstand er yderst smertefuldt kan du også bruge skinnen i løbet af dagen.

Dyrk motion

Kvinder dyrker motion

Selv om det er rigtigt, at nogle former for fysisk aktivitet faktisk kan forværre en hælspore, er der visse teknikker, der kan reducere de smertefulde symptomer og styrke området.

  • Stræk underbenet. Stå mod væggen og støt dig selv med dine hænder. Placer den ene fod bag den anden. Bøj dit forreste knæ lidt. Skub dine hofter mod væggen og hold denne stilling i 10 sekunder.

Du vil føle et stræk i din akillessene, men det er helt normalt. Gentag 20 gange på hver side.

  • Stræk fascia direkte. Gør det hver morgen, før du står ud af sengen.

Kryds den ene fod over knæet til dit modsatte ben. Brug dine fingre til forsigtigt at skubbe foden mod dig. Hold stillingen i 10 sekunder. Hold en kort pause. Gentag 20 gange på hver side.

Vi anbefaler, at du læser: Afslappende øvelser for en bedre nattesøvn

Fodtøj

Høje hæle

Først og fremmest er det vigtigt at være sikker på at du bruger den rigtige størrelse sko. Et godt tidspunkt at købe dem er sidst på eftermiddagen eller efter arbejde, fordi det er når dine fødder har tendens til at være mere hævede.

Prøv dem på med den slags sokker, som du normalt bruger hver dag. Gå rundt i butikken med skoene på, og sørg for, at du kan flytte dine tæer normalt, og at de ikke føles for løse eller stramme.

Undgå høje hæle, medmindre det er absolut nødvendigt. Du kan eventuelt tage dem med i tasken og tage dem på, når du ankommer til kontoret. Hvis du går ud et eller andet sted til frokost, kan du skifte til sko, der er mere komfortable.

Hvis du allerede har hælsporer, er det en god ide også at købe et par indlæg, der passer særligt til dine fødder, og som vil hjælpe med at aflaste dem.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.