Fodsvamp: Forebyggelse og behandling

Der er meget effektive naturlige måder at skille sig af med fodsvamp, men du er nødt til at være konsekvent og meget forsigtig med deres anvendelse.
Fodsvamp: Forebyggelse og behandling

Sidste ændring: 26 august, 2022

Atlets fod eller tinea pedis er en svampeinfektion, der påvirker fødderne imellem tæerne, på sålen og siderne af fødderne. Navnet kan få dig til at tro, at det er noget, som kun atleter får, men alle der er udsat for varme og fugtige forhold er modtagelige. Som med enhver anden form for fodsvamp, kan den spredes ved hudkontakt eller ved at dele personlige genstande. Selv udsættelse for forurenede overflader som svømmepøle og offentlige brusere kan overføre denne svamp.

Det menes, at omkring 98 % af tilfældene er forårsaget af svampen dermatofyt, og de andre 2 % forekommer, når gær, såsom candida eller en anden bakterie, begynder at blomstre.

Uanset årsagen kan folk, der lider af fodsvamp, alle blive enige om, at de har brug for en hurtig løsning, fordi symptomerne er meget ubehagelige og kan påvirke sundheden for dine fødder.

Har du dette problem?

Naturlige behandlinger mod fodsvamp

At finde ud af, om du har fodsvamp, er forholdsvis ligetil, og de mest almindelige symptomer er normalt:

 • Alvorlig kløe
 • Stærk lugt
 • Vabler
 • Fugtige læsioner
 • Smerte og rødme i området

Desværre er behandling ikke lige så nem som diagnosen, fordi det kræver vedholdenhed og tålmodighed, for helt at fjerne svampen og gendanne dine fødders gode helbred.

Stadigvæk, desto tidligere du begynder at behandle dette problem, desto før kan du lægge det bag dig.

Æblecidereddike

2-æblecidereddike

Dette naturlige produkt indeholder særlige syrer og næringsstoffer, som regulerer hudens pH til at bremse udviklingen af svamp og bekæmpe fodsvamp.

At anvende det på dine fødder kan bidrage til at afhjælpe den irriterende kløende fornemmelse, fjerne lugt og reducere rødme.

Hvordan skal du bruge det?

 • Bland lige dele æblecidereddike og vand i en skål, og læg dine fødder i blød i 20 til 30 minutter, mens det virker.
 • Tør fødderne godt efter denne behandling, og for de bedste resultater bør du gentage dette hver dag.

Tea tree oil

Dette naturlige produkt bekæmper svamp og bakterier, og er et kraftfuldt antibiotikum.

Hvordan skal du bruge det?

 • Til behandling af fodsvamp, bland lige dele tea tree oil og olivenolie, og anvend det til de berørte områder ved hjælp af et stykke vat.

Kanel

3-kanel

Kanel er et krydderi, der har antibiotiske egenskaber til at forbedre sundheden og bekæmpe topiske bakterier og svamp.

Hvordan skal du bruge det?

 • Lav en te ved at koge seks kanelstænger i seks kopper vand (3 liter). Blødgør dine fødder i væsken i 20 minutter, mens det køler.
 • Tør fødderne godt, og gentag dette hver dag.

Aloe vera

Aloe veras fugtgivende og genopbyggende egenskaber, gør det til en glimrende mulighed til at bekæmpe symptomerne på fodsvamp og beskytte den sarte hud i denne region.

Hvordan skal du bruge det?

 • Skrab gelen fra et friskt aloe blad, og anvend det til de berørte områder to gange om dagen.
 • Suppler denne behandling med et antisvampemiddel til at dræbe svampen.

Hvordan kan du undgå fodsvamp?

Fodsvamp

Enhver der udsætter deres fødder for varme og våde forhold, løber en højere risiko for at udvikle fodsvamp.

At komme af med det kan være svært, så vi anbefaler, at du prøver at forhindre det i at ske til at starte med.

Gå med ordentlige sko

Ideelt set bør du være iført sko, der tillader dine fødder at ånde og forhindrer opbygning af fugtige og varme forhold, der er afgørende for svampevækst.

Undgå at dele sko og strømper

Ligegyldigt hvor tæt du kan være med en person, så prøv ikke at dele genstande der kommer i kontakt med dine fødder, fordi det er en fremragende måde at sprede svamp.

Gå ikke barfodet i fugtige rum

Nogle mennesker har ikke noget problem med at gå barfodet rundt på steder som svømmehaller, omklædningsrum og offentlige brusere – og det er sådan de fleste udvikler dette problem i det hele taget. Det er en god idé altid at bære sandaler, og at desinficere dem når du kommer hjem.

Tør fødderne grundigt

Hvis du ikke tørrer dine fødder grundigt, vil områderne mellem tæerne forblive fugtige, hvilket skaber et miljø for svamp kan blomstre. Det er en god idé at sørge for, at du er helt tør, inden du tager strømper på.

Vælg et pulver

Pulver svampemiddel er bedre end spray eller cremer, fordi de hjælper med at holde dine fødder endnu mere tørre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.