Fem årsager til pigmentpletter i ansigtet

Pigmentpletter i ansigtet kan have flere forskellige årsager. Hvis du ved, hvad de er, kan det hjælpe dig med at behandle dem rigtigt. Vi vil nu fortælle dig mere om dem i denne artikel.
Fem årsager til pigmentpletter i ansigtet

Skrevet af Óscar Dorado

Sidste ændring: 26 august, 2022

Pigmentpletter skyldes en overproduktion af melanin, en kemisk komponent, der er ansvarlig for farven på vores hud. Når kroppen producerer for meget af det, er det overflødige produkt dog tilbøjelige til at koncentrere sig i specifikke områder af kroppen.

Derudover kan denne overpigmentering også være resultatet af eksponering til solen eller hormonel ubalance blandt andre faktorer.

Mens uregelmæssige pigmentpletter normalt er forbundet med alder, kan pigmentpletter i ansigtet også opstå ved enhver hudtype i slutningen af ​​ungdomsårene.

Generelt er hudpigmentforstyrrelser meget almindelige. De har dog ikke alvorlige konsekvenser bortset fra de æstetiske ulemper, så der er ingen grund til at bekymre sig for meget om dem. I denne artikel skal vi se på nogle mulige vaner, der kan forårsage pigmentpletter i ansigtet.

Fem ting, der fremmer pigmentpletter i ansigtet

Vi vil nu se på nogle af de ting, der forårsager pigmentpletter i ansigtet. Vær opmærksom og husk på disse ting, hvis du prøver at holde disse plamager i skak.

1. Hormoner

Hormonelle ændringer er den hyppigste årsag til pigmentpletter i ansigtet. Derudover kan p-piller og anden medicin, der ændrer din hormonelle balance, forårsage pigmentpletter, når huden udsættes for sollys.

Hormonaktivitet kan måske også afsløre melasma, en form for uregelmæssig pigmentering, der påvirker nogle gravide kvinder.

2. Soleksponering

En kvinde med en solhat

En af de andre ting, der øger pigmentpletter i ansigtet, er ujævn udsættelse for sollys, der forårsager en uregelmæssig produktion af melanin. Når alt kommer til alt, spiller overdreven soleksponering en kritisk rolle i dannelsen af ​​alle typer for hudpletter.

Daglig påføring af solcreme eller en dagcreme med en høj UV-indeks beskyttelsesskala anbefales stærkt, især hvis du bor i et solrigt klima. Du skal også anvende en fugtighedscreme med en middel beskyttelsesfaktor hver morgen, også i de mindre lyse vinterdage.

3. Acne-ar og pigmentpletter

Acne-ar er pigmenterede mørke pletter eller mærker, der viser sig, efter at sår fra urenheder er helet. Deres tekniske navn er post-inflammatorisk hyperpigmentering, og de ser typisk solbrune eller mørkebrune ud i farven.

Uden behandling kan mørke pletter og mærker være måneder eller år om at forsvinde. Heldigvis er der dog mere end én behandlingsmulighed til at slippe af med dem. Disse inkluderer cremer i håndkøb, receptpligtig medicin, medicinske procedurer og visse naturlige midler.

4. Mangelfuld kost

Diæt er nøglen til det meste i vores liv, da vi er det, vi spiser. Desuden skal du vide, at en dårlig kost, sammen med et underskud af næringsstoffer, vil føre til pigmentpletter i ansigtet.

Tænk over, hvad du putter i din krop. Nogle undersøgelser antyder, at en person kan reducere eller forhindre acneudbrud ved at indtage flere omega-3-fedtsyrer, færre mejeriprodukter og færre fødevarer med et højt sukkerindhold.

Desuden, hvis din nuværende diæt indeholder en masse forarbejdet junkfood, skal du begynde at foretage små ændringer, der inkluderer naturlige, uforarbejdede fødevarer af alle typer. Du vil bemærke forskellen i dit ansigt på ingen tid.

5. Kunstigt lys

Vidste du, at kunstigt lys også kan lede til fremkomsten af pigmentpletter i dit ansigt? Det gør det dog i mindre grad end naturligt sollys.

En undersøgelse offentliggjort i Journal of Investigative Dermatology indikerer, at skadelig stråling fra tv-skærme, computerskærme og afdækkede lysstofrør kan forårsage mørke pletter på din hud, når du udsætter din hud for denne stråling regelmæssigt i lange perioder.

Synligt kunstigt lys stimulerer også pigmentproduktion på samme måde som UV-sollys. For at klare denne faktor, prøv da at reducere eksponeringstiden eller i det mindste at sørge for at tage hyppige pauser.

Behandlinger for at reducere pigmentpletter i ansigtet

En kvinde med pigmentpletter

De fleste pigmentpletter i ansigtet udgør ingen sundhedsmæssige risici. Selvom nogle måske finder dem søde, udgør de imidlertid et æstetisk problem for mange mennesker, der ønsker ren, fejlfri hud.

Så hvis du gerne vil reducere dine pigmentpletter i ansigtet, kan du prøve nogle effektive naturlige ingredienser til det. De kan anvendes som forebyggende eller helbredende behandlinger om natten. Disse inkluderer:

  • Hvid ler
  • Citron og kalk
  • Selleri æterisk olie
  • Aloe Vera
  • Havre
  • Ananas
  • Persille
  • Løg
  • Argan-olie

Bemærk: Undgå at udsætte din hud for solen efter at have anvendt de ovennævnte ingredienser på din hud, da dette kan forværre situationen.

Derudover kan du også bruge nogle cremer, der reducerer dannelsen af ​​melanin og spredt pigmentering. Husk dog, at disse produkter ikke bør anvendes i en længere periode.

Du vil måske også gerne vide, at der findes laserbehandlinger, der kan reducere pletterne i dit ansigt. Der er imidlertid mange tilfælde, hvor disse procedurer kan føre til bivirkninger, der vil forværre din hud i stedet for at hjælpe den.

Til sidst, hvis du finder mørke pletter i ansigtet, er det en god ide at kontakte en hudlæge så hurtigt som muligt, så de kan udføre de nødvendige og relevante tests og udlukke hudkræft. At forstå årsagen til problemet og gribe ind med en diagnose og en specifik terapi er vigtigt for at mindske eller slippe af med disse pletter i dit ansigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.