ABCDE-testen for hudkræft

ABCDE-testen er en diagnostisk test, der anvendes til at finde ud af, om et modermærke eller en plet på din hud er melanom. Hvis du er i tvivl, skal du kontakte din læge.
ABCDE-testen for hudkræft
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

ABCDE-testen for hudkræft er en metode, der anvendes af hudlæger til at analysere modermærker og hudlæsioner, der kan være kræft.

Ifølge en undersøgelse fra National Cancer Institute er hudkræft den tredje mest almindelige kræftform. Den samme undersøgelse viser, at denne sygdom hovedsageligt rammer mennesker med lys hud og hævder, at i mere end 90% af tilfældene er direkte ultraviolet stråling direkte ansvarlig for sygdommen.

Når det er sagt, spiller forebyggende vaner som selvvurdering og årlig kontrol en meget vigtig rolle i kampen mod denne type kræft. Undersøgelsen indikerer også, at 90% af de tidligt opdagede tilfælde af hudkræft kan helbredes.

Derfor er ABCDE-testen for hudkræft et vigtigt diagnostisk værktøj. Ordene Asymmetri, Border, Colour, Diameter og Elevation bruges til de forskellige trin i denne test. Med dette system kan læger differentiere modermærker fra ufarlige pletter og forsøge at forhindre, hvad der er en af ​​de mest aggressive og farlige typer hudkræft: Melanom.

ABCDE-testen for hudkræft: Hvad skal du kigge efter i et modermærke?

Læge anvender ABCDE-testen for hudkræft

Visse modermærker er mere tilbøjelige til at udvikle kræft. Dette kan ske med de modermærker, du altid har haft, samt med nydannede. Sidstnævnte er dog mere tilbøjelige til at blive melanome.

Læs også: WHOs konklusioner om kød og kræft

Hvis du ikke kan afgøre, hvilke modermærker der er normale, og hvilke der kan være kræft, kan du få en idé ved at lære ABCDE-testen:

A for asymmetri (anomali)

Det første bogstav fortæller os, at vi er nødt til at se på formen på modermærkerne. De, der er ufarlige, er normalt runde og symmetriske. Det vil sige, hvis du skulle folde dem, ville begge halvdele overlappe hinanden.

Derimod har melanomer en tendens til at være asymmetriske og har ingen specifik form.

B for border (kanter)

Uregelmæssige former eller farveændringer kan være tegn på hudkræft

Den anden ting at kigge efter er, hvor regelmæssige kanterne på et modermærke er. Denne funktion er en anden ledetråd for at afgøre, om det kan være melanom.

Når kanterne på et modermærke er uregelmæssige eller har takkede, skarpe, bølgede, dårligt definerede grænser, er det sandsynligt, at der er kræft i modermærket.

C for colour (farve)

Ufarlige modermærker har den samme farvetone i hele deres pigmenterede område.

Hvis du finder en plet, der har en række farver fra et område til et andet (brun eller sort og undertiden endda hvid, rød eller blå), er det dog muligt, at dit modermærke er melanomt.

D for diameter i ABCDE-testen for hudkræft

En anden vigtig ting at huske på, er modermærkets størrelse. Hvis dets diameter (afstanden fra den ene side af modermærket til den modsatte side) er ½ cm eller mere, kan modermærket være melanom. Godartede eller ufarlige modermærker er normalt små.

Læs også: 6 hudkræftsymptomer du ikke bør ignorere

En god måleenhed til måling af modermærker er de viskelædere, som mange blyanter har på enden. Det giver dig et godt visuelt parameter, da længden på viskelæderet er cirka ½ cm.

E for elevation

Endelig skal udviklingen af ​​et bestemt modermærke overvejes. Hvis det viser progressive ændringer i farve og størrelse eller har andre pletter omkring sig, er det et klart tegn på, at det kan være et melanom.

ABCDE-testen for hudkræft: Konklusion

Du kan udføre denne hurtige test på egen hånd, ud over din årlige hudkontrol for at forhindre enhver form for problem. Hvis du finder en anomali, skal du ikke tøve med at konsultere din læge, før året er omme.

Som et supplement til ABCDE-testen for hudkræft og til at vide, om der er alvorlige sundhedsmæssige risici, er der andre ændringer i pletter eller modermærker, der kan være begyndelsen på melanom.

Nogle af disse ændringer er:

  • Hævelse
  • Kløe
  • Blødning

Forebyggelse af hudkræft

Kvinde kommer solcreme på

Den vigtigste forebyggende foranstaltning er at undgå soleksponering og kunstige kilder til UVA-stråler. Det er vigtigt at fremhæve vigtigheden af ​​at undgå solarier samt at bruge en passende mængde solcreme hver dag.

Her er nogle trin, du skal tage for at forsøge at forhindre hudkræft:

  • Udsæt dig ikke for solen uden beskyttelse. Solcreme skal indeholde mindst 30 SPF (solbeskyttelsesfaktor), selvom 50 SPF i dette tilfælde er mere effektiv.
  • Undgå solbadning mellem 12.00 og 17.00, især om sommeren, som har en tendens til at være den varmeste tid på året.
  • Udsæt ikke børn under tre år for solen. Hvis de skal være udenfor, skal du beskytte dem med hatte og solcreme i overensstemmelse med deres hudtype.
Det kan interessere dig ...
7 ting du ikke vidste om hudkræft
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 ting du ikke vidste om hudkræft

I denne artikel snakker vi om 7 ting du ikke vidste om hudkræft! Hudkræft rammer hovedsageligt folk, der er over 50 års alderen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Schadendorf, D., van Akkooi, A. C. J., Berking, C., Griewank, K. G., Gutzmer, R., Hauschild, A., … Ugurel, S. (2018). Melanoma. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31559-9
  • Castañeda, Paola Eljure, J. (2016). El cáncer de piel, un problema actual. Revista de La Facultad de Medicina de La UNAM.
  • Merino, M. (2005). Prevención del cáncer de piel y consejo de protección solar. Revista Pediatría de Atención Primaria. https://doi.org/10.1504/IJADS.2017.084312

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.