Find omega 3 i flere fødevarer end bare olieholdige fisk

Fedtsyrer har mange fordele for dit helbred, men du skal spise specifikke typer af fødevarer for at få dem. Hørfrø, chiafrø og soja er kilder til omega 3.
Find omega 3 i flere fødevarer end bare olieholdige fisk

Sidste ændring: 21 november, 2020

Du ved måske allerede, at dit helbred og sundhed drager fordele af omega 3. Disse fedtsyrer er specielle. Men din krop kan ikke danne dem selv. Af den grund må mennesker få dem fra fødevarer. Find omega 3 i hørfrø, chiafrø og soja og i mange andre kilder som vi skriver om her.

Den mest velkendte kilde til omega 3 er olieholdige fisk, inklusive laks, sardiner og tun. Men de er ikke de eneste kilder, som folk har til at få mere omega 3. Der er en lang række af fødevarer, der kan give den rigtige mængde af fedtsyrer.

Omega 3 har mange funktioner

  • Omega 3-fedtsyrer spiller en vigtig rolle i udviklingen og funktionaliteten af hjernen. Af denne grund har mange også haft mistanke om, at de også har en indvirkning på og spiller en rolle i ens læreproces. Det er blevet bekræftet af et studie, der omhandler børn, der oplevede mangel på omega 3 under graviditeten. Disse børn havde tendens til at have problemer med synet samt nerveskader.
  • Disse næringsstoffer hjælper med at reducere chancen for et hjerteanfald.
  • Omega 3-fedtsyrer er ideelle for at mindske betændelsestilstande.
  • De er effektive, når det kommer til at reducere chancen for kroniske sygdomme.

Sundhedsfordele ved omega 3

Regulering af kolesterol

Kolesterol i blodet

Først skal det siges, at der en form for kolesterol, der ikke er dårligt. Faktisk kan det være godt for hjertet. For eksempel kan man i eskimobefolkningen, der spiser meget fisk, se en reducering af triglycerider (fedt) i blodet.

Se også denne artikel efter “Find omega 3 i flere fødevarer end bare olieholdige fisk”:

3 avocado smoothies til at reducere kolesterol

Regulering af blodtryk

Der er mange kliniske studier, der viser et forhold mellem indtaget af omega 3 og en reducering af blodtryk. I alle tilfælde er det dog vigtigt at huske, at kun en læge kan give indikatorerne for behandling. En god kost er et supplement, der hjælper med at hele alle sygdomme.

Find omega 3 i mange forskellige fødevarer

Hørfrø

Hørfrø indeholder en høj koncentration af omega 3. Det menes, at for hver 100 gr. hørfrø, indeholder der cirka 20 gram omega 3. Denne fantastiske mængde af fedtsyrer hjælper dig over den nødvendige minimumsmængde.

Chiafrø

Chiafroe

Disse frø indeholder en ret stor koncentration af omega 3. Det er tæt på den samme koncentrerede mængde som i hørfrø (20 %). Med chiafrø kan du lave lækre desserter.

Soja

Soja er en meget speciel bælgfrugt, fordi den giver os sunde fedtsyrer. Den indeholder omkring 11 gram omega 3 for hver 100 gram. Det er en stor mængde retter, hvor du kan bruge det i.

Valnødolie

Dette er en fantastisk ingrediens at bruge til en salatdressing eller til at lave desserter. Dens koncentration af omega 3 er også høj, tæt på 10 gram for hver 100 gram olie. Valnødolie er også antiinflammatorisk.

Jordnøddesmør

Jordnoeddesmoer

Jordnøddesmør har tendens til at være sundere end mælkebaseret butter og kan erstatte det. Det kan bruges på mange forskellige måder; du kan nyde det for sig selv eller i mange kombinationer. Da det giver 10 gram omega 3 per 100 gram, udgør det en rigtig værdifuld kilde.

Rapsolie

Det er en olie, der kan rigtig meget i et køkken. Den virker godt, når du bager eller frituresteger. Det har en koncentration på 9 gram omega 3 per 100 gram.

Oliveolie

Olivenolie passer godt samme med næsten alle typer af fødevarer. Det er ikke anbefalet at stege med det, men det er godt til alt andet. Hvis du bruger det rigtigt, så kan det dække den rigtige kvotemængde.

Vi anbefaler, at du læser denne artikel efter “Find omega 3 i flere fødevarer end bare olieholdige fisk”:

5 ansigtsmasker med olivenolie

Kaviar

Kaviar - find omega 3

Selvom det måske ikke er det, som folk spiser mest af, så er det vigtigt at nævne, da det er en god kilde til omega 3-fedtsyrer . Det indeholder også andre ting som fosfor og sodium.

Find omega 3 i kål

Kål er en fabelagtig ingrediens at lave salat med. Det indeholder en forholdsvis stor mængde omega 3 samt vitaminer og mineraler, der gør det til en rigtig god fødevare.

Sheasmør (karité)

Denne ingrediens kommer fra en nøddetræ i Afrika. De har en betydelig koncentration af fedtsyrer, der gavner din krop, inklusive omega 3.

Hvis du konsulterer en ekspert på området, så kan du få mere detaljeret og personlig information. Det vigtige er, at du spiser en bred vifte af forskellige ernæringskilder, så du ikke kun er afhængig af en specifik fødevare.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Villalobos ME., Sánchez Muniz FJ., Acín MT., Vaquero MP., et al., Similitudes, diferencias y agonismos en los efectos pleiotrópicos de las estatinas y los ácidos grasos omega 3. Nutr Hosp, 2010. Nutr Hosp, 2010.
  • Jimenez P., Masson L., Quitral V., Composición química de semillas de chía, linaza y rosa mosqueta y su aporte en ácidos grasos omega 3. Rev Chil Nutr, 2013.
  • Sanz París A., Sanchís M., Malpartida KG., García Gómez M., Propuesta de perfil de ácidos grasos omega 3 en nutrición enteral. Nutr Hosp, 2012.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.