7 årsager til smerter bag knæet

Smerter bag knæet skyldes normalt overbelastning af musklerne eller overanstrengelse. Her er 7 årsager, der kræver lægelig vurdering.
7 årsager til smerter bag knæet
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Smerter bag knæet har en række forskellige årsager, og alle kræver en medicinsk vurdering for at få en korrekt diagnose og behandling. Anatomisk set kaldes bagsiden af knæet for poplitealhulen. Den indeholder poplitea-arterien, poplitea-venen og forskellige sener og muskler.

De fleste årsager til smerter her har deres oprindelse i problemer i bevægeapparatet. Det er derfor op til den ortopædkirurgiske og traumatologiske læge at vurdere det.

Tilgangen afhænger af årsagen. Den består næsten altid af ordination af antiinflammatoriske smertestillende midler, planlægning af fysioterapi og anvendelse af lokale metoder til at reducere ubehaget.

Årsager til smerter bag knæet

Her er nogle almindelige årsager til smerter bag knæet. Lad os se på 7 mulige årsager til denne tilstand.

1. Åreknuder

Udtrykket åreknuder henviser til udvidelse af venerne. I de nedre lemmer er det mere almindeligt i benene og i de overfladiske venekanaler.

Det skyldes inkompetence i de ventiler, der letter den venøse tilbagevenden til hjertet, hvilket forårsager blodophobning. Når de er til stede i poplitearegionen, kan de forårsage smerter bag knæet. Desuden kan de være ledsaget af en følelse af tunge ben eller forårsage kløe.

Behandlingen sker ved operation eller infiltration. Men åreknuder har en tendens til at vende tilbage.

Åreknuder fører til smerter bag knæet

2. Slidgigt

Slidgigt skyldes, at brusk, der polstrer knoglernes ender, slides væk. Det kan ramme alle led, men forekommer oftest i hænder, knæ, hofter og rygsøjle.

Når det rammer knæleddet, er det bagsiden af knæet, der er mest beskadiget. Så det er en almindelig årsag til smerter bag knæet.

Det er forbundet med følgende faktorer:

  • Fremskreden alder.
  • Tidligere ledskader.
  • Gentagne belastninger af leddet.
  • Overvægt.

Der findes ingen endelig behandling. Symptomerne kan kontrolleres, men skaden kan ikke omgøres. Fysisk genoptræning, opretholdelse af en sund vægt og smertekontrol med medicin eller fysiske teknikker anbefales.

3. Bakers cyste

Cyster er væskefyldte volumenforstørrelser. Bakers cysten kaldes også popliteacysten på grund af dens anatomiske placering.

Bakers cysten indeholder synovialvæske og er forbundet med andre patologier i knæet, såsom gigt, meniskskade eller brusknedslidning. For at løse den er det nødvendigt at behandle den underliggende patologi.

Den viser sig ved smerter bag knæet med tilstedeværelsen af en palpabel og mobil masse. Desuden er der ofte begrænsning af knæets smidighed, stramhed, hævelse og øget ømhed.

4. Senebetændelse eller bursitis i lægmusklerne

Senebetændelse er betændelse i senerne, mens bursitis er betændelse i synovialsækken i et led. Læg-senerne er placeret på bagsiden af låret og knæet. Derfor er man ved intens fysisk aktivitet mere tilbøjelig til at få overbelastning af senerne og efterfølgende betændelse, når man udøver intens fysisk aktivitet.

Derfor bør du varme op før enhver form for fysisk aktivitet.

5. Meniskskade

Meniskerne er C-formet brusk, der polstrer mellemrummet mellem skinnebenet, knæskallen og lårbenet. Pludselige bevægelser, især laterale eller roterende bevægelser, kan få disse væv til at blive overrevet eller briste.

Afhængigt af skadens område opstår der smerter. De kan opstå bag knæet, i siderne, foran og ved gang, op og ned ad trapper.

Desuden er der stivhed ved mobilisering af leddet, hævelse, følelse af et ustabilt knæ og manglende evne til at mobilisere benet.

Du vil måske finde dette interessant: Når knæskallen går af led: Alt, du skal vide

6. Skade på det laterale bånd og korsbånd

Der er fire ledbånd, som er ansvarlige for at fastgøre lårbenet til skinnebenet:

Skader på disse strukturer kan opstå som følge af slag mod knæet, overstrækning af leddet eller ved at ændre retning ved løb eller drejning. Det er forbundet med fodbold, skiløb og basket.

Det viser sig ved en følelse af ustabilitet, smerter bag knæet og hævelse.

7. Senebetændelse i popliteusmusklen

Popliteusmusklen er kort, fladtrykt og trekantet. Ved overanstrengelse eller muskeloverbelastning kan der opstå betændelse i senen, hvilket forårsager popliteus-senebetændelse.

Den er forbundet med løb, især ned ad bakke eller med benet meget strakt. Også når man drejer knæet kraftigt.

Mand spiller fodbold

Hvordan stilles diagnosen, når der er smerter bag knæet?

Den endelige diagnose bør stilles af lægen. Valget af specialist vil afhænge af den tilknyttede årsag.

Åreknuder vurderes af en specialist i hjertekarsystemet eller blodårer. Mens bevægeapparatet er traumatologens og ortopædkirurgens område.

Knæets morfologi, tilstedeværelsen af tegn på betændelse (varme, rødme, smerte eller hævelse), bevægelighed og de forskellige manøvrer, der gør det muligt at kende skadens oprindelse, bør vurderes. I nogle tilfælde er det ofte nødvendigt med billeddannende undersøgelser, især en MR-scanning.

Behandling af smerter bag knæet

Behandlingen afhænger af årsagen. Den omfatter normalt antiinflammatoriske lægemidler, cremer eller geler til at reducere den lokale inflammation og, hvis smerterne ikke forbedres, administrering af kortikosteroider. Desuden ledsages den af fysisk genoptræning og endog kortvarig immobilisering.

Smerter bag knæet er normalt af muskulær eller senemæssig oprindelse og er forbundet med intens fysisk anstrengelse. Der bør konsulteres en læge, når symptomet ikke forbedres eller er så intenst, at det forhindrer daglige aktiviteter.

Det kan interessere dig ...
Knæsmerter: Årsager og midler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Knæsmerter: Årsager og midler

Lider du af knæsmerter og ved ikke hvorfor? Det kan nogle gange være et advarselstegn på visse sygdomme. Læs mere om det her.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.