Hvad er årsagen til lændesmerter i højre side af ryggen?

Lændesmerter i højre side af ryggen kan opstå af mange årsager. Muskelproblemer er dog en af de mest almindelige. Få mere at vide i denne artikel.
Hvad er årsagen til lændesmerter i højre side af ryggen?
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Smerter i visse områder af kroppen er et af de vigtigste symptomer på flere forskellige sygdomme. Derfor er lændesmerter i højre side ofte en årsag til bekymring for mange mennesker.

De eneste organer, der er placeret i lænden, er nyrerne, så smerter i dette område kan være forbundet med nyresygdomme. Andre væv og kønsorganer deler dog også sansefibre med lænden.

Årsager til lændesmerter i højre side af ryggen

Dette er et af de mest almindelige symptomer forbundet med ryggen. Undersøgelser viser faktisk, at op til 80% af alle mennesker på et tidspunkt vil lide af smerter i lænden.

I mellemtiden er smerter i højre side af lænden ofte forbundet med muskel- eller nyresygdomme. Det kan dog også forekomme i forbindelse med alvorlige tilstande, der kræver øjeblikkelig lægehjælp. Lad os se nærmere på det.

1. Muskel- eller rygproblemer

Muskel- eller rygproblemer er en af hovedårsagerne til lændesmerter. I de fleste tilfælde skyldes de mekaniske lidelser, f.eks. muskelspændinger som følge af forkert kropsholdning.

Løft af tunge genstande på forkert vis kan også forårsage denne type smerter. Musklerne i lænden kan strække eller rive sig ud eller rives over, når de bliver belastet for meget. Som det sidste er slid på de mellemliggende båndskiver en anden almindelig årsag på grund af friktion mellem knoglefladerne.

Heldigvis giver konservativ behandling ofte gode resultater ved denne type rygsmerter. Særlige øvelser, fysioterapi og brug af smertestillende midler i håndkøb er allierede. Kirurgi er forbeholdt meget alvorlige tilfælde.

Kvinde med lændesmerter i højre side

Du vil måske kunne lide: Skoliose forårsager rygsmerter

2. Lændesmerter i højre side af ryggen: Nyresygdomme

En anden almindelig årsag til smerter i højre side af lænden er nyresygdomme, især når de påvirker den højre nyre.
De tilstande, der almindeligvis forårsager denne type smerter, er infektioner og nyresten.

Nyresten er faste aflejringer af mineralsalte, der dannes i nyrerne og bevæger sig gennem urinvejene. De forårsager store smerter i lænden, når de bevæger sig, fordi de har en tendens til at skade urinlederens vægge. Ud over smerter kan folk have trang til at tisse, oliguri eller hæmaturi.

Behandlingen af denne tilstand varierer afhængigt af stenens størrelse. Specialister kan ordinere medicin for at gøre det lettere at få dem ud. De kan også pulverisere dem med en chokbølgeteknik eller fjerne dem ved operation.

Urinvejsinfektioner kan også bevæge sig op og påvirke nyren, hvilket forårsager smerter i højre side af lænden. Ifølge flere undersøgelser er et af de hyppigste ætiologiske substanser Escherichia coli. Mange forskellige bakterier i mave-tarmkanalen kan dog forårsage denne tilstand.

Personer med disse infektioner kan også opleve feber, svie ved vandladning, ildelugtende urin, kvalme og opkastning. Heldigvis kan antibiotikabehandling afhjælpe tilstanden. Infektionen kan dog føre til permanent nyreskade.

3. Blindtarmsbetændelse

Blindtarmen er en del af tyktarmen, der er placeret i den nederste højre side af maven. Denne del af tarmen kan blive betændt og forårsage en meget smertefuld tilstand kaldet blindtarmsbetændelse.

Smerten ved blindtarmsbetændelse starter normalt i den øvre del af maven. Efterhånden som tilstanden udvikler sig, bliver smerten lokaliseret til den nederste højre side af maven. Den kan også stråle ud til lænden. Udstrålingen skyldes, at de to områder deler nogle nervefibre.

Blindtarmsbetændelse kan vise sig med andre symptomer som f.eks. generel utilpashed, kvalme, opkastninger og endda feber. Desuden har smerten en tendens til at forværres ved bevægelse eller efter tryk på bestemte områder.

Den eneste behandling af blindtarmsbetændelse er kirurgisk fjernelse af blindtarmen. Indgrebet bør foretages så hurtigt som muligt på grund af risikoen for at sprænge organet og sprede afføringsmateriale i maven.

4. Lændesmerter i højre side af ryggen: Endometriose

Livmoderslimhinden er livmoderens indre slimhinde. Det er et hurtigt fornyeligt epithelvæv, der afstødes ved menstruation og konstant fornyes som forberedelse til en eventuel graviditet.

Endometriose er en gynækologisk tilstand, hvor endometriet vokser uden for livmoderen og kan være på æggelederne og æggestokkene. Udvidelsen af dette væv mod andre strukturer forårsager irritation og smerter, undertiden i højre side af lænden.

Nogle undersøgelser anslår, at denne sygdom kan ramme mellem 2 og 10% af kvinderne på verdensplan. Den hormonelle tilgang med p-piller kan forhindre vækst af endometrium i tilstødende strukturer. Det er også muligt at fjerne overskydende væv ved hjælp af kirurgi.

5. Graviditet

Lændesmerter er en af de mest almindelige gener under graviditet og kan være til stede fra første trimester. Smerterne i lænden forekommer på grund af øgede niveauer af relaxin i kroppen. Dette hormon er ansvarlig for at forberede bækkenet til fødslen og øger ligamenternes elasticitet.

Stigningen i livmoderens og barnets størrelse i graviditetens andet og tredje trimester forårsager også ubehag i lænden. Faktisk kan smerterne være placeret i højre side af lænden, afhængigt af barnets position.

Desuden sker der en omjustering af tyngdepunktet, så mødrene ændrer deres kropsholdning og gangart, hvilket øger smerterne.

Disse ubehageligheder er milde og kan lindres med følgende foranstaltninger:

 • Gå ikke med høje hæle.
 • Stræk dig ofte.
 • Tag varme bade.
 • Få massage.
Gravid kvinde med lændemserter

6. Lændesmerter i højre side af ryggen: Testikelvridning

Testikelvridning er en tilstand, der oftest rammer drenge og ikke mænd. Den opstår, når testiklen vender sig ind i sig selv, hvilket medfører, at blodgennemstrømningen til organet reduceres. Det er en reel medicinsk nødsituation, da den kan forårsage uoprettelige skader.

Det vigtigste symptom på testikelvridning er smerter i pungen, som kan stråle ud til lænden. Hævelse i pungen, kvalme og opkastning er også almindelige.

Behandling af testikelvridning kan enten være medicinsk eller kirurgisk. Specialister kan forsøge at vende vridningen manuelt inden for 6 timer efter hændelsen. Efter dette tidspunkt vil det være nødvendigt med en operation.

Hvornår skal man gå til lægen for smerter i lænden?

Smerter i højre side af lænden er sjældent en medicinsk nødsituation. Det er dog altid nødvendigt at konsultere en specialist, når der opstår nye smerter, især hvis andre symptomer ledsager dem.

Det er vigtigt at overvåge smerternes karakteristika nøje og se, om de ændrer sig i løbet af dagen. I denne forstand er det nødvendigt at gå til lægen, hvis følgende manifestationer opstår:

 • Smerten er så alvorlig, at den forhindrer udførelsen af daglige aktiviteter.
 • Pludseligt indsættende smerter, der ikke aftager ved brug af smertestillende eller antiinflammatoriske lægemidler.
 • Vedvarende symptomer i mere end tre dage.
 • Begyndende symptomer som f.eks. feber, kvalme, opkastning og utilpashed.

Det er muligt at forebygge lændesmerter i højre side

Den hyppigste årsag til smerter i lænden er som regel muskelproblemer på grund af strækninger eller rifter. Disse tilstande skyldes langvarige akavede stillinger eller ukorrekt løft af tunge genstande. Heldigvis er det muligt at forebygge dette ubehag.

Denne type smerter lindres normalt med enkle foranstaltninger, f.eks. ved at tage smertestillende medicin eller komme is på området. Lændesmerter kan dog også skyldes medicinske nødsituationer såsom blindtarmsbetændelse eller testikelvridning. I den forstand er det altid tilrådeligt at opsøge en læge.

Det kan interessere dig ...
Er øvelser for kernemusklerne effektive mod lændesmerter?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er øvelser for kernemusklerne effektive mod lændesmerter?

Øvelser for kernemusklerne er blevet populære som et terapeutisk middel mod lændesmerter. Få svaret på, om de er effektive til dette problem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Will JS, Bury DC, Miller JA. Mechanical Low Back Pain. Am Fam Physician. 2018 Oct 1;98(7):421-428.
 • Hartvigsen J, Hancock MJ, Kongsted A, Louw Q et al. What low back pain is and why we need to pay attention. Lancet. 2018 Jun 9;391(10137):2356-2367.
 • Delitto A, George SZ, Van Dillen L, Whitman JM et al. Low back pain. J Orthop Sports Phys Ther. 2012 Apr;42(4):A1-57.
 • Seguí Díaz M, Gérvas J. El dolor lumbar. Medicina de familia. SEMERGEN. 2002; 28(1): 21-41.
 • Delgado Mallen P. Nefrología al día. Infecciones Urinarias. Disponible en: https://www.nefrologiaaldia.org/255.
 • Ulett N. Actualización en los puntos clave de la endometriosis. Revista Médica Sinergia. 2019;4(5):35-43.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.