Årsager, symptomer og behandling af Buergers sygdom

Buergers sygdom kan forårsage smerter i ekstremiteterne. Her vil vi fortælle om årsager, symptomer og behandling af Buergers sygdom.
Årsager, symptomer og behandling af Buergers sygdom
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 22 maj, 2023

Buergers sygdom er en sjælden sygdom, der også kaldes obliterativ tromboangitis. Den forårsager betændelse i visse blodkar, som arterier samt mellemstore og små vener. Derfor er det vigtigt at lære om mulige behandlinger for Buergers sygdom.

I langt de fleste tilfælde er folk, der lider af denne sygdom, rygere. Og selv om vi ikke ved meget om dens direkte årsag, er den hyppigere i visse geografiske områder. For eksempel ser vi den oftere i Middelhavsområdet og i sydøstasiatiske lande.

Problemet er, at Buergers sygdom kan have meget alvorlige konsekvenser. En af dem er, at man kan blive nødt til at få amputeret et lem. I dagens artikel vil vi tale om årsagerne, symptomerne og behandlingen af Buergers sygdom.

Hvad er Buergers sygdom?

Buergers sygdom er en tilstand, der påvirker blodkarrene. Den kaldes også obliterativ tromboangiitis. Det skyldes, at den forårsager betændelse i blodkarrene. Derefter bliver de tilstoppet på grund af tromberne.

Ifølge en undersøgelse fra Actas Dermo-Sifiliográfiica er de fleste mennesker med denne sygdom unge mænd, der ryger. Det ser ud til at være resultatet af en autoimmun mekanisme, som tobakken udløser.

Selv om det er en sjælden sygdom, har vi set, at de fleste tilfælde forekommer i Middelhavslandene eller i Asien. Efter at der sker en blokering i blodkarrene, holder vævene op med at modtage iltet blod.

Derfor beskadiger denne tilstand vævene og forårsager nekrose. Normalt vil denne sygdom påvirke dine hænder og fødder mest. Efterhånden som sygdommen udvikler sig, kan den dog også sprede sig til arme og ben. Når dine væv dør, er der meget stor risiko for, at du skal amputeres.

Symptomer på Buergers sygdom

Symptomerne i forbindelse med denne sygdom er resultatet af de skader, som sygdommen forårsager på dine blodkar. Da den skader både mellemstore og små vener og arterier, er det almindeligt at se problemer i dine ekstremiteter først.

Specialister fra Mayo Clinic forklarede, at et af disse symptomer er claudicatio. Det forårsager smerter i fødder, hænder, arme eller ben, der opstår, efter at du har brugt disse ekstremiteter i en periode. For eksempel er det almindeligt at føle, når du går. Normalt vil følelsen forsvinde i hvile.

Derefter ender den manglende blodforsyning med at forårsage hudskader. Desuden kan der opstå sår eller nekrotiske områder. Det kan også skyldes kulde eller stress ud over rygning.

Et andet typisk symptom er Raynaud-fænomenet. Ved denne tilstand bliver dine fingre eller tæer blege, fordi visse udløsende faktorer afbryder blodgennemstrømningen. De mest overfladiske vener vil lide af episoder med betændelse, hvilket kaldes overfladisk tromboflebitis.

Tobak: Hovedårsagen til denne sygdom

Mand ryger

Buergers sygdom er, som vi allerede har forklaret, forbundet med tobaksforbrug. Rygning eller tygning af tobak kan forårsage den, men vi kender ikke den præcise årsag. Det ser ud til at være en reaktion fra immunsystemet mod selve tobakken.

Det spanske akademi for dermatologi og venerologi har gennemført en undersøgelse, der forklarer, hvordan der kan være en vis genetisk disposition til denne tilstand. Det ville forklare, hvorfor kun en lille procentdel af rygerne udvikler denne sygdom.

Denne teori understøttes også af, at vi ser en højere forekomst af denne sygdom i visse lande (Asien og Middelhavsområdet). Buergers sygdom er mere almindelig hos personer med HLA-A9 haplotypen.

Risikofaktorer

Som du har set, er den vigtigste risikofaktor tobak. Og du behøver ikke at ryge det. Desuden er sandsynligheden for, at du udvikler denne sygdom, større, jo mere du forbruger.

Køn kan også spille en rolle, da det er mere almindeligt hos mænd end hos kvinder. Det kan dog også skyldes, at mænd indtil for ganske nylig røg mere end kvinder. Vi ser de fleste tilfælde af denne sygdom hos unge mennesker, der er under 45 år.

Diagnose af Buergers sygdom

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Integral Medicine er diagnosen af Buergers sygdom klinisk. Hvis en ung patient begynder at opleve de nævnte symptomer, og de er rygere uden andre risikofaktorer, bør de gå til lægen.

Det er også vigtigt at udelukke andre autoimmune sygdomme eller muligheden for et slagtilfælde. Flere prøver kan hjælpe med at bekræfte denne diagnose, og blodprøven er en grundlæggende prøve. Denne blodprøve kan hjælpe med at udelukke nogle andre tilstande, som f.eks. sklerodermi eller blødningsforstyrrelser.

Angiografi er en anden nyttig test. Den giver dig mulighed for at kontrollere tilstanden af dine vener og arterier, hvis de kan være blevet beskadiget. Desuden giver Allen-testen din læge mulighed for at observere din arterielle blodgennemstrømning i hånden.

Behandling af Buergers sygdom

Da vi ikke kender den nøjagtige årsag til denne sygdom, har eksperterne heller ikke været i stand til at bestemme en ideel behandling af Buergers sygdom. Det eneste, vi ved med sikkerhed, er, at det er vigtigt at holde op med at ryge.

Derudover vil lægen ofte ordinere antikoagulerende behandlinger. De kan f.eks. give patienten aspirin, heparin og acenocoumarol. De to sidstnævnte ordineres normalt, når der er tale om en venøs eller arteriel trombose.

Også calciumantagonistmedicin kan være nyttig, eller nogle læger kan anbefale en sympatektomi. Denne operation består i at fjerne visse nerver fra det sympatiske nervesystem for at undgå vasokonstriktion.

Hvis denne sygdom imidlertid har påvirket patientens blodgennemstrømning i lang tid, og vævene er beskadiget, skal de underkastes en amputation. Lægen kan være nødt til at fjerne en enkelt finger eller hele hånden eller foden.

Person med amputeret ben på grund af Buergers sygdom

Mulige komplikationer

En af de alvorligste komplikationer ved denne sygdom er som sagt amputation. Dette er normalt nødvendigt, når vævene i hænder eller fødder dør, og der opstår koldbrand.

Koldbrand er, når et væv dør på grund af manglende blodforsyning eller på grund af en alvorlig bakteriel infektion. Symptomerne omfatter ofte sort eller blålig misfarvning af huden, en ubehagelig lugt og tab af følelse.

Amputation er nødvendig, fordi infektionen kan sprede sig til resten af kroppen, hvis lægen ikke amputerer. Derefter vil patientens funktionsevne og uafhængighed blive påvirket, afhængigt af hvilken del af kroppen der blev amputeret.

Konklusion

Sandheden er, at forskerne stadig ikke kender den nøjagtige udløsende faktor for denne sygdom. De ved dog, at en af de vigtigste udløsende faktorer er tobak. Uanset om man ryger det eller tygger det, er tobak den største risikofaktor.

Desuden er tobak skadelig for mange andre aspekter af helbredet. Det kan forårsage en lang række kræftformer, f.eks. lunge- eller læbekræft. Derfor er det vigtigt at undgå at ryge eller at holde op med at ryge så hurtigt som muligt.

Normalt er det meget svært at holde op med at ryge, hvis man har brugt tobak i årevis. I dag findes der dog mange metoder og måder at hjælpe dig med at tage dette skridt på. Du kan f.eks. tage medicin og få hjælp af psykologiske terapier. Derudover kan du altid bede din læge om hjælp.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.