9 fødevarer til at forbedre dine arteriers sundhed

Ekstra jomfru olivenolie er et godt valg til at passe på dine arterier, fordi det hjælper med at balancere kolesterolniveauet og reducerer skaderne fra frie radikaler. Lær mere i denne artikel!
9 fødevarer til at forbedre dine arteriers sundhed

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mad er et af nøgleelementerne, når det handler om at forbedre dine arteriers sundhed.

Desværre har kommercielle produkter nu invaderet markedet. Vores typiske moderne kostvaner omfatter en række fødevarer, der er usunde og fører til udvikling af fedme og hjerte-kar-sygdomme.

Det mest foruroligende er, at mange mennesker undervurderer disse effekter. På trods af advarselstegnene fortsætter de med at basere deres kost på fedtstoffer, sukker og andre skadelige stoffer.

Læs også:

På grund af dette er det vigtigt at opretholde en sund kost og supplere det med indtag af bestemte fødevarer, der beskytter dine arterier.

Mange mennesker er uvidende om, hvad disse fødevarer er, så i dag ønsker vi at fremhæve de ni bedste muligheder til at forbedre din arteriers sundhed.

Du vil elske dem!

1. Fed fisk til at forbedre dine arteriers sundhed

Fed fisk er godt for dine arteries sundhed

Fed fisk indeholder omega-3 fedtsyrer. Når de er blevet optaget af kroppen hjælper disse til at reducere kolesterol og triglyceridniveauer, der opbygges i dine arterier.

Disse sunde fedtstoffer fremmer stigningen af godt kolesterol (HDL) og fjerner også lipider, der er skadelige for kroppen.

Derudover er det værd at nævne, at de også giver masser af aminosyrer og essentielle mineraler, som begge er nødvendige for at undgå betændelse og problemer med blodomløbet.

Mindst to gange om ugen, prøv at spise fisk som:

 • Laks
 • Tunfisk
 • Sardiner
 • Makrel
 • Sild
 • Ørred

2. Olivenolie til at forbedre dine arteriers sundhed

Ekstra jomfru olivenolie, der ikke er raffineret, er en af de sunde fedtstoffer, der kan forbedre dine arteriers sundhed.

Fedtsyrerne i olivenolie reducerer, sammen med antioxidanterne, de negative virkninger af frie radikaler og balancerer dine kolesterol- og triglyceridniveauer.

3. Sesamfrø

Sesamfrø indeholder essentielle næringsstoffer

Sesamfrø bliver stadigt mere populære, fordi de indeholder essentielle næringsstoffer, der gavner dit hjerte og hjælper mennesker med at tabe sig.

Deres essentielle fedtsyrer sænker kolesterolniveauet og beskytter også dit hjerte, samtidig med at de reducerer kredsløbsproblemer.

Regelmæssigt indtag af sesamfrø kan styre mad cravings og forhindre arterierne i at hærde, hvilket er forbundet med overvægtigt.

4. Tomater

Lycopen, en stærk antioxidant, der findes i tomater, har interessante fordele for din arterielle og kardiovaskulære sundhed.

Dette stof reducerer oxidationen af kolesterol på væggene i arterierne og styrer inflammation, hvilket kan føre til udvikling af kredsløbsproblemer.

5. Ingefær

Ingefær har mange sundhedsfremmende egenskaber

Ingefær er et krydderi, der er kendt for dets antioxidante og antiinflammatoriske virkninger, og det kan forbedre dine arteriers sundhed, når du har problemer som højt kolesterol eller højt blodtryk.

Hovedbestanddelen, gingerol, genopretter blodomløbet og fremmer elimineringen af lipider, som sætter sig på væggene i arterierne.

Du kan indtage ingefær som en te eller tilføje det til smoothies, supper og andre opskrifter.

Læs også:

6. Havre

Havre, kendt i mange dele af verden som “dronningen af korn”, er et fantastisk middel til at rense dine arterier og forhindre åreforkalkning.

Kostfibrene i havre forbedrer fordøjelsen og understøtter de processer, der metaboliserer kolesterol og fedt.

Når du tilføjer havre til din kost mindst tre gange om ugen, vil dine arterier forblive rene og mere elastiske.

7. Blåbær

Blåbær er rige på antioxidanter og fibre

Blåbær er små frugter, der er rige på antioxidanter og naturlige fibre, der hjælper med at rense arterierne og forhindre højt kolesterol og hærding.

Takket være deres egenskaber renser blåbærene din krop og reducerer de negative virkninger af frie radikaler.

Regelmæssigt indtag af blåbær kan endda forhindre for tidlig aldring og mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

8. Nødder

Nødder indeholder aminosyrer og sunde fedtstoffer, der kan forhindre blokerede arterier og andre tilstande, der påvirker hjerte-kar-systemet.

Selv om de er kendt for deres evne til at bremse mad cravings, er de også gode til at kontrollere kolesterolniveauer og overdreven inflammation.

Omega-3 fedtsyrerne hjælper med at fjerne lipider og forhindre lidelser som højt blodtryk og fedme.

Prøv nogle af følgende nødder:

 • Hasselnødder
 • Jordnødder
 • Pistacienødder
 • Mandler

9. Jordbær

Regelmæssigt indtag af jordbær er godt for dine arteriers sundhed

Jordbær er en fødevare, der er rig på antioxidanter og har et lavt kalorieindhold, hvilket betyder, at de er fremragende til opretholdelse af hjerte-kar sundhed.

Vitaminerne og mineralerne i jordbær forbedrer arteriel sundhed og reducerer opbygningen af fedtstoffer, såsom dårligt kolesterol (LDL).

Ud over deres anti-inflammatoriske virkninger hjælper jordbær med at opretholde godt blodomløb og fremme fjernelsen af giftstoffer fra blodbanen.

Er du klar til at forbedre din kost? Hvis du ikke allerede inkluderer disse fødevarer i din daglige kost, skal du starte så hurtigt som muligt og nyde deres mange fordele.

Husk, at arterielle problemer ofte er tavse, så det er bedst at forhindre dem fra begyndelsen.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Nicholls SJ, Lincoff AM, Bash D, Ballantyne CM, Barter PJ, Davidson MH, Kastelein JJP, Koenig W, McGuire DK, Mozaffarian D, Pedersen TR, Ridker PM, Ray K, Karlson BW, Lundström T, Wolski K, Nissen SE. Assessment of omega-3 carboxylic acids in statin-treated patients with high levels of triglycerides and low levels of high-density lipoprotein cholesterol: Rationale and design of the STRENGTH trial. Clin Cardiol. 2018 Oct;41(10):1281-1288. doi: 10.1002/clc.23055. Epub 2018 Sep 28. PMID: 30125052; PMCID: PMC6489732.
 • Cheng HM, Koutsidis G, Lodge JK, Ashor A, Siervo M, Lara J. Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis. 2017 Feb;257:100-108. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2017.01.009. Epub 2017 Jan 13. PMID: 28129549.
 • Maharlouei N, Tabrizi R, Lankarani KB, Rezaianzadeh A, Akbari M, Kolahdooz F, Rahimi M, Keneshlou F, Asemi Z. The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1753-1766. doi: 10.1080/10408398.2018.1427044. Epub 2018 Feb 2. PMID: 29393665.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.