Passer det, at aspirin kan hjælpe planter med at slå rødder?

Acetylsalicylsyre er en pille mod smerter og betændelse. Men passer det så, at aspirin kan hjælpe planter? Find ud af det her.
Passer det, at aspirin kan hjælpe planter med at slå rødder?

Sidste ændring: 11 maj, 2023

Det er et populært trick at bruge aspirin til at få planter til at slå rødder, og det er meget effektivt og nemt at anvende. I denne artikel undersøger vi, hvorledes aspirin kan hjælpe planter med at slå rod. Vi forklarer fordelene ved det, og hvordan du kan begynde at bruge dette lægemiddel i din have.

Aspirin er kendt for at være et nyttigt og populært lægemiddel til behandling af hovedpine og smerter generelt. Det bruges også til at lave ansigtsmasker og kosmetiske behandlinger, f.eks. til at kontrollere akne eller skæl.

Det bruges også til afgrøder, landbrug, havebrug og prydhavebrug. Sammenfattende kan man sige, at denne opfindelse af Felix Hoffman fra Bayer i 1897 er blevet en vigtig del af det moderne liv.

Hvorfor er acetylsalicylsyre godt for planter?

Aspirin består af acetylsalicylsyre, et derivat af salicylsyre. Sidstnævnte er en forbindelse, som planter producerer, når de er stressede, og som hjælper dem med at klare situationer, der skader dem.

I den forstand er aspirin en forbindelse, der minder meget om den, som planter selv producerer. På den måde virker det til at hjælpe med at styrke planternes forsvar og næringsstoffer og styrker deres immunsystem.

Salicylsyre er involveret i frøspiring og cellevækst. Det er også en del af planternes respiration.

Forskning

Det mexicanske selskab for jordbundsforskning gennemførte et forsøg med hvedefrøplanter for at bestemme acetylsalicylsyrens virkning på dem. Resultaterne viste, at rødderne af de planter, der havde fået dette stof, havde gunstige resultater med hensyn til rodvægt og den samlede højde og vægt af organisk materiale.

Det skal dog også bemærkes, at nogle akademiske artikler viser, at aspirin til at rodfæste planter eller styrke dem ikke har mange gode resultater.

For eksempel konkluderer forskning offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Agricultura Mesoamericana, som analyserede effekten af salicylsyre på habanero chilefrøplanter, at denne forbindelse favoriserede nogle egenskaber, men ikke forbedrede frøplanternes kvalitet væsentligt.

Aspirin på bord

Vi anbefaler dig at læse: 10 sol- og tørketålende planter

Hvorledes aspirin kan hjælpe planter med at slå rødder

For at sikre, at aspirin absorberes af planter, og for at det kan give de ønskede virkninger, er det nødvendigt først at fortynde pillen i vand. Det er vigtigt at bruge en tablet pr. liter vand. For meget vil ikke give gode resultater.

Det er ikke altid let at rodfæste stiklinger, især fordi de ofte er svage. Det er på dette tidspunkt, at aspirin spiller sin vigtigste rolle, idet det giver styrke og modstandskraft til rødderne.

Det stimulerer også yderligere vækst og forhindrer forrådnelse og skimmel. For at gøre dette skal du lægge rødderne i blød i ca. 4 timer i aspirinopløsningen.

Hvis du udvikler stiklinger i jord, og de allerede er plantet, kan du også bruge aspirin til at styrke rødderne. Du skal blot bruge den samme flydende opløsning til at vande planten med. Denne proces anbefales hver 3. måned.

Vi anbefaler, at du læser: Typer af havejord og deres karakteristika

Andre måder, hvorpå aspirin kan hjælpe planter

Aspirin er også en fremragende allieret, når du vil genoplive en udtørret plante. Forskning har vist, at stoffet kan afhjælpe den hæmmende virkning af tørke ved at inkorporere glukose i cellevæggen.

Aspirin kan også spille en vigtig rolle i plantebeskyttelse ved at fremme en god reaktion på tilstedeværelsen af patogener. I den forstand kan det at bruge en aspirinopløsning på planterne med jævne mellemrum være med til at beskytte dem mod skadedyr.

På den anden side har aspirin også en tendens til at give positive resultater, når det bruges til at holde afskårne blomster friske. Det fungerer meget godt med blomsterbuketter. Du bør fortynde tabletten i det vand, der skal bruges i vasen.

Andre undersøgelser har også vist, at dette stof har gunstige virkninger på udviklingen af spiselige planter som f.eks. tomater, salat eller rødbede, fordi det giver større planter og bedre vækst.

Salathoveder høstes

Opfyld de enkelte arters behov

En almindelig fejl, der begås i havebrug, er at give alle planter samme behandling. Hver planteart har imidlertid specifikke krav til pleje, miljøforhold og næringsstoffer. Det er tilrådeligt, at du, inden du starter en afgrøde, informerer dig, så du kan skabe en situation med optimal udvikling.

Nu hvor du er bekendt med, hvordan aspirin kan hjælpe planter på mange forskellige måder, ved du, at det er en nyttig komponent til at tilføre næringsstoffer til din have. Det skal dog gøres med måde. I overskud kan det have negative virkninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.