7 husråd til styrkelse af blodkarrene

Ved at styrke vores blodkar kan vi forebygge kredsløbsforstyrrelser. Vi vil give dig syv hjemmemidler, som du kan drage fordel af i denne artikel!
7 husråd til styrkelse af blodkarrene
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Kredsløbssystemet skal være rent og stærkt for at forebygge visse sygdomme, der spænder fra forhøjet kolesterol til blodpropper eller hjerteanfald. Vores blodkar er en meget vigtig del af vores krop, og det er værd at passe på dem. I denne artikel fortæller vi dig de bedste hjemmemidler til styrkelse af blodkarrene.

Gå ikke glip af dem!

Hvad er blodkar, og hvad er de til?

Blodkar er hule, rørformede strukturer, der transporterer blodet fra hjertet og samler det i hele kroppen. De er opdelt i tre hovedgrupper:

Blodkar: Arterier

Arterierne fører blodet fra hjertet til organerne og transporterer ilt og næringsstoffer. De er tykke og elastiske, fordi de skal kunne modstå et stort tryk fra det iltede blod.

Musklerne i væggene trækker sig sammen og udvider sig for at kontrollere blodtrykket og mængden af blod, der når frem til de enkelte organer.

Kapillærer

Disse kar har meget tynde vægge og kan kommunikere mellem arterier og vener. De transporterer stoffer mellem væv og blod.

Vener

Blodkar

Venerne transporterer blodet den anden vej rundt fra arterierne, fra organerne til hjertet og derefter til lungerne for at udveksle kuldioxid med ilt.

De har envejsventiler, der forhindrer blodet i at strømme tilbage. Så for at opsummere er den “vej”, som blodet tager, hjertet, arterier, kapillærer, vener og tilbage til hjertet igen.

Fødevarer til styrkelse af blodkarrene

En sund kost er afgørende for, at vores krop er i fremragende stand. Det gælder også for blodkarrene. Hvis du ønsker at holde dem stærke og sunde og undgå at lide af typiske hjerte-kar-sygdomme, er det tilrådeligt at indtage følgende fødevarer:

Broccoli

Broccoli til styrkelse af blodkarrene

Broccoli er rig på E-vitamin og kan forhindre dannelsen af blodpropper og reducere niveauet af blodpropper i blodet. Desuden hjælper broccoli med at forebygge blodpropper og kolesterol i blodet.

Desuden indeholder denne grøntsag, der hører til den korsblomstrede familie, lutein, som er et stof, der forhindrer for tidlig nedbrydning af øjenvævets bløde væv. Det er således med til at forhindre udviklingen af grå stær.

Granatæble

Granatæble til styrkelse af blodkarrene

Antioxidanterne i denne frugt tjener til at fjerne alt, hvad der skader kroppen. Faktisk kan det at drikke en halv kop juice af denne frugt om dagen hjælpe med at forhindre ophobning af skadelige stoffer i blodkarrene.

Det anbefales til dem, der lider af forhøjet blodtryk og diabetes. Det er dog bedst at drikke saften frisk, lige efter den er blevet tilberedt, for efterhånden som tiden går, mister den sine næringsstoffer.

Nyere undersøgelser viser, at granatæbleekstrakt hjælper med at sænke plasma- og leverkolesterolet ved at øge syntesen af galdesyrer. I den samme undersøgelse, der blev offentliggjort i The Journal of Nutritional Biochemistry, blev det desuden bemærket, at virkningerne kan øges, hvis de indgives sammen med insulin.

Løg til styrkelse af blodkarrene

Løg

Løg giver os mange gavnlige sundhedsegenskaber. Deres svovlforbindelser er perfekte antikoagulanter, der også øger det gode kolesterol.

Til gengæld er de antiinflammatoriske og hjælper med at forhindre dannelsen af plak, der forårsager åreforkalkning. Hvis du spiser nok af denne grøntsag, hjælper du dine blodkar med at blive sunde og elastiske.

Og hvis det ikke var nok, anbefales løg også til diabetespatienter. Deres egenskaber er større, hvis de indtages rå.

Tomater til styrkelse af blodkarrene

De er en fremragende kilde til næringsstoffer, der beskytter venerne og arterierne og neutraliserer virkningen af frie radikaler. Dette skyldes deres høje indhold af lycopen, som reducerer risikoen for at udvikle blokeringer i kredsløbssystemet.

Tomater reducerer det oxiderede kolesterolniveau og virker som ikke-steroide antiinflammatoriske midler. De kan spises rå, kogte eller sauterede, og du vil stadig nyde godt af deres fordele.

Rødbeder

Friske rødbeder

Deres vigtigste stof, betain, neutraliserer homocystein, en aminosyre, der er forbundet med hjerne- og hjertesygdomme. Et andet næringsstof i rødbeder er folinsyre, som også gør det samme.

Saften fra denne grøntsag stimulerer udrensningen af cellerne og forbedrer leverenzymernes aktivitet. Desuden hjælper den takket være sit høje fiberindhold med at bekæmpe forstoppelse og afbalancere blodsukkeret.

Andre fødevarer, der er gode til styrkelse af blodkarrene

Friske jordbær i kurv

Ud over ovenstående kan du indtage følgende:

 • Appelsiner.
 • Kirsebær.
 • Ølgær.
 • Vandmelon.
 • Jordbær.

Et fremragende middel til at rense dine blodkar

Hvis dit kolesterolniveau er for højt, hvis du har diabetes, eller hvis du har en fortid med hjerteproblemer i din familie, er dette middel perfekt for dig. Det er også gavnligt, hvis du er interesseret i at få et sundere liv og sundere blodkar.

Dårlige daglige vaner, såsom manglende motion og en kost fuld af fedt og sukker samt en stillesiddende livsstil, fører til hjertesygdomme.

Ud over at følge en sund kost er det vigtigt, at du motionerer regelmæssigt. På den måde kan du fuldt ud drage fordel af egenskaberne ved dette hjemmemiddel.

Ingredienser

 • Otte fed hvidløg.
 • Otte citroner.
 • 6 liter vand.

Sådan laver du det

Citron og hvidløg til styrkelse af blodkarrene
 • Skil hvidløgsfeddene ad, pil og rens dem hver især.
 • Bring vandet i kog i en gryde.
 • Skær citronerne i skiver.
 • Tilsæt citronerne til vandet, når det koget.
 • Hak hvidløgene så småt som muligt (du kan bruge en foodprocessor eller blende dem, hvis du har lyst).
 • Tilsæt dem til vandet, og lad det koge i et par minutter.
 • Tag det af blusset. Når det er afkølet og har nået stuetemperatur, opbevares det i et glas i køleskabet.

Sådan indtager du det

 • Tag 50 ml af blandingen (kun den flydende del). Du kan starte med en mindre dosis de første par dage og derefter øge dosen.
 • Indtag før morgenmaden, og spring ikke en dag over.
 • Gennemfør behandlingen i 40 dage i træk.

Gode vaner, der hjælper til styrkelse af blodkarrene

De fødevarer og remedier, der er nævnt ovenstående, hjælper med at styrke dine blodkar og fremme et sundt kredsløb. Der er dog nogle generelle anbefalinger, som du også kan anvende for at forbedre dit hjertekarsystems sundhed.

Ud over at motionere regelmæssigt og opretholde en afbalanceret kost bør du holde op med at ryge, hvis du er ryger. Cigaretter indeholder skadelige stoffer, der påvirker flere organer, herunder blodkarrene.

Aktiviteter som jogging, yoga og øget indtagelse af fisk kan også bidrage til at sænke kolesterolet i blodet. På den måde bliver dit blod renere, og du vil reducere ophobet fedt. Din livskvalitet vil blive forbedret på alle måder!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Giele, H., & Barton, R. (2015). Blood vessels. In Disorders of the Hand: Volume 1: Hand Injuries(pp. 1–21). Springer-Verlag London Ltd. https://doi.org/10.1007/978-1-4471-6554-5_1
 • Latté, K. P., Appel, K. E., & Lampen, A. (2011, December). Health benefits and possible risks of broccoli – An overview. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2011.08.019
 • Jurenka, J. (2008, June). Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): A review. Alternative Medicine Review.
 • Slimestad, R., Fossen, T., & Vågen, I. M. (2007, December 12). Onions: A source of unique dietary flavonoids. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0712503
 • Yahia, E. M., & Brecht, J. K. (2012). Tomatoes. In Crop Post-Harvest: Science and Technology: Perishables (pp. 5–23). Wiley-Blackwell. https://doi.org/10.1002/9781444354652.ch2

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.