Årsager, symptomer og behandling af fnat

Der er forskellige behandlinger af symptomerne på fnat (intens kløe, nældefeber og røde sår på huden). De er resultatet af handlingen af en mide, som skaber tunneller under det yderste hudlag.
Årsager, symptomer og behandling af fnat

Sidste ændring: 29 april, 2021

Der er forskellige behandlinger af fnat, som er en parasit forårsaget af Sarcoptes scabiei var hominis miden. Denne parasit har et tæt forhold til mennesker, og den første rapport om dens eksistens daterer tilbage til det 12. århundrede. Denne sygdom opstår i hele verden med udbrud af cyklisk forekomst hver 15. år.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) oplever omkring 200 millioner mennesker på verdensplan fnat på et tidspunkt. Skøn indikerer, at 10% af befolkningen i lande med lav indkomst har denne parasit.

Symptomer

Det primære tegn på sygdom er intens kløe, og det bliver værre om natten. Det er lige så ubehageligt, som det lyder. Det skyldes, at hunmiden graver tunneller i patientens ydre lag af huden, og det udløser en allergisk reaktion af immunsystemet.

U.S. National Library of Medicine viser forskellige kliniske tegn på fnat hos mennesker. Disse inkluderer de følgende:

 • Voldsom kløe, der ofte er værre om natten i varmt vejr. Hunmiden er mere aktiv under huden, og det fører til ubehag.
 • Hududslæt, der er mere synligt i folderne og mellem fingre og tæer. Det er mere gængs i armhuler, under bryster, indeni led og omkring kønsdelene.
 • Rødlige sår på huden, der er resultatet af kradsen og graven.
 • Tynde, rillede linjer på huden på grund af tunnellerne, der er gravet af parasitten.

Bemærk, at udslættet som regel spreder sig over hele kroppen hos babyer og små børn, og delene, der er mest ramt, er hoved, ansigt og hals.

Miden, der forårsager fnat

Måske denne artikel også vil interessere dig: Hvad er ektoparasitter? Alt om mider og lopper

Hvornår bør man gå til en læge?

Mayo Clinic råder stærkt til at gå til en læge, hvis man bemærker nogen symptomer på fnat. Det er dog ikke for alvorligt, og derfor bør ens primære bekymring være at komme af med det.

Folk forveksler ofte eksem, lokale allergiske reaktioner og kontakt-irritation med fnat. Det er grunden til, at man skal tale med en professionel, som kan diagnosticere ens individuelle tilfælde.

Hvad forårsager fnat hos mennesker?

Som vi nævnte ovenstående, er fnat hos mennesker forårsaget af Sarcoptes scabiei var. hominis miden. Hunnen fra denne art måler mellem 300 og 450 mikroner og er en obligat parasit.

Hunnen og hannen fra arten mager på værtens hud, hvorefter hunnen begynder at grave tunneller i det yderste lag af huden for at lægge sine æg. Som studier indikerer, har parasitten en forkærlighed for bestemte områder af huden såsom under håndled, kanten ved albuebenet og det interdigitale område.

Bemærk, at en hund og kat med fnat ikke forårsager alvorlige sygdomme hos mennesker, hvis den smitter dem. Hver type parasit er specifik for dens vært. En parasit hos katte, der kommer i kontakt med menneskers hud, kan derfor måske begynde at bore sig ned i huden, men den vil dø. Af den grund er disse tilfælde selvbegrænsende og milde.

Risikogrupper og komplikationer

Der er en mere alvorlig form af denne sygdom, der er kendt som skorpefnat. Det forårsager en voldsom manifestering af parasitten (hvor værten i de fleste tilfælde ikke opbevarer mere end 10 til 15 eksemplarer). Risikogrupperne, der er påvirket, er:

 • Personer med kroniske sygdomme, der påvirker immunsystemet, såsom HIV og patienter med kronisk leukæmi.
 • Patienter med andre lidelser såsom ledsagende sygdomme.
 • Ældre, især dem på plejehjem.

I disse tilfælde er det også muligt for patienten at opleve sekundære bakterielle infektioner. Eftersom miden ødelægger de overfladiske områder på huden og forårsager læsioner, faciliterer det indgangen for patogener, der ellers ikke ville kunne trænge ind.

Diagnose og behandling af fnat hos mennesker

Ifølge Planned Parenthood hjemmesiden kan læger opdage de fleste tilfælde af fnat hos mennesker ved at evaluere patientens symptomer på huden. I nogle tilfælde kan de tage en skrabeprøve fra det påvirkede område for at bekræfte diagnosen. Det skyldes, at prøver fra mideæg og afføring er synlige under et mikroskop.

Behandlingen er som regel baseret på salver, man kan påføre en eller to gange om dagen på hele kroppen. Alle personer, der bor sammen med patienten, kan ønske at gennemgå en forebyggende behandling på grund af, hvor nemt denne sygdom smitter.

Lægemidlerne, der er ordineret i de fleste tilfælde, er:

 • Permethrin creme, et middel mod fnat, der bruges hos voksne og børn, der er ældre end to måneder. Det er topisk og indebærer en meget lille risiko.
 • Lindan creme er kun passende til personer, som ikke har fået gavn af andre godkendte behandlinger.
 • Crotamiton er et andet middel mod fnat, der er tilgængeligt i topisk form og som piller. Ifølge Cigna hjemmesiden har dette lægemiddel en betydelig fejlrate, så permethrin forbliver det bedste valg.
 • Som det sidste er ivermectin til risikogrupper og personer med skorpefnat.

Tips, forebyggelse og behandling af fnat

Der er mange metoder til at forebygge spredning af fnat hos mennesker. Her er nogle nyttige tips:

 • Når den smittede person er identificeret, skal alle samlevende og familiemedlemmer anvende den ordinerede topiske creme.
 • Man skal vaske alle materialer, der har været i kontakt med den syge person. Vasken bør være ved 60 grader, da det er temperaturen, hvor æggene dør.
 • Øget hygiejne bør udføres, selv efter behandlingen er gennemført.
 • Det er bedst at undgå sex, indtil man har gennemført behandlingen.
Vasketøj hænger til tørre udenfor

Der er behandlinger af fnat hos mennesker

Som det sidste er fnat hos mennesker et problem forbundet med socioøkonomiske tilstande i et område. Der er derfor meget mere gængs i tropiske lande med ringe ressourcer, hvor op til 10% af børn manifesterer symptomer. Jo ringere sundhedssystem, jo større sandsynlighed for smitte.

Heldigvis er behandlingen som regle simpel og effektiv. Ekstrem hygiejne i miljøet og medicinsk behandling af hele den sociale omgangskreds for den smittede person er dog en smule irriterende. Parasitten kan dog dukke op igen, hvis ikke man udfører disse ting.

Det kan interessere dig ...
Tre hjemmelavede salver, der lindrer kløe fra fnat
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tre hjemmelavede salver, der lindrer kløe fra fnat

Fnat er en parasit, der godt kan lide at lægge sine æg under huden. Her er nogle hjemmelavede salver, der kan lindre kløe og irritation fra fnatinf...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.