Opdag de mest gængse parasitter i fødevarer

Parasitter i fødevarer er en gængs årsag til madforgiftning. Hvad er de mest gængse? I denne artikel vil vi fortælle dig om dem i detaljer og give nogle strategier til, hvordan man kan undgå dem.
Opdag de mest gængse parasitter i fødevarer
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Parasitter i fødevarer er adskillige mikroorganismer, som kan udgøre en risiko for menneskers sundhed.

De bliver indtaget gennem kosten og har evnen til at kolonisere nogle sektioner af tarmkanalen eller generere skadelige toksiner. Det er vigtigt at vide, hvilke der er de mest gængse, og være opmærksom på de nødvendige tiltag til at undgå indtaget af dem.

Det er værd at bemærke, at en af de mest hyppige årsager til at tage på skadestuen er madforgiftning. Denne situation er som regel resultatet af dårlig hygiejne, hvilket ender med indtag af patogener, som forårsager fordøjelsesproblemer.

Nogle af dem kan dog udvikle allergiske processer og påvirke livsnødvendige organer såsom leveren. Hvilke andre farer kan de forårsage?

I denne artikel vil vi fortælle dig mere om dem.

Faren ved parasitter i fødevarer

I mange tilfælde indtager mennesker parasitter i fødevarer uden at være klar over tilstedeværelsen af dem i fødevarer på grund af deres lille størrelse. Det er også muligt, at produktet kun indeholder æg fra patogenet, som vil udklække i tarmkanalen for at forårsage kortvarig skade.

Det er måske en af de mest komplicerede tilfælde at behandle, eftersom parasitter slår sig ned indeni personen og forårsager konstante sundhedsproblemer. Det er vigtigt at bemærke, at denne række af organismer kan udvikle sig i meget forskellige fødevarer. De kan dukke op i friske produkter, men også i dåsemad.

Det er relativt gængs at finde dem i kød, som ikke har været igennem ordentlig behandling, eller endda i nogle typer fisk. Når de har udviklet sig indeni kroppen, kan de sprede sig gennem kontakt, især hvis der er dårlig håndhygiejne.

Mand oplever mavepine grundet parasitter i fødevarer

De primære parasitter i fødevarer

En artikel udgivet i Advances in Food and Nutrition Research nævner, at fødevarebårne parasitter er en af de mest negligerede grupper af patogener. Det skyldes deres kompleksitet og høje forekomst i marginaliserede befolkningsgrupper. I de seneste år har de spredt sig til andre befolkningsgrupper og har produceret uventede symptomer.

Hvilke er de mest gængse parasitter i fødevarer? Og hvordan kan man reducere risikoen for smitte? Det er meget vigtigt at svare på disse spørgsmål, så vi vil give dig flere detaljer nedenstående.

Taenia solium

Taenia er også kendt som “bændelorm”. Det er en mikroorganisme, som vi primært finder i svinekød, som ikke har været igennem ordentlig behandling eller rengøring under processen, som finder sted i et slagterhus.

Som et resultat af indtaget af inficerede fødevarer kan bændelorme udvikle sig indeni tarmene. De har et ormelignende udseende og har evnen til at indtage de næringsstoffer, som vi indtager gennem vores kost.

Ifølge et studie, som blev udgivet i tidsskriftet, Parasite Immunologykan det forårsage gradvist vægttab hos mennesker. Det fører selvfølgelig til en efterfølgende tilstand af underernæring.

Echinococcus granulosus

Det er som regel en parasit, som lever i tarmene på hunde. Forskning har dog vist, at det også kan sprede sig til mennesker fra indtaget af inficeret kød fra andre dyr såsom svin.

Det er en organisme, der ligner bændelorm, selvom den er lille. Den indtager protein, hvilket reducerer biotilgængeligheden af aminosyrer til menneskeligt forbrug. Som følge af det beskadiger den helbredet på en betydelig måde.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Bliver vi nødt til at desinficere mad for at undgå smitte?

Toxoplasma gondii

Denne parasit kan forårsage toxoplasmose hos mennesker. Det er en mikroorganisme, som primært lever i katte, selvom overførslen til gravide kvinder forårsager negative konsekvenser for fosteret.

Behandlingen af toxoplasmose kræver en række lægemidler, som formår at handle på syntesen af folinsyre. Behandlingen producerer derfor en indvirkning på parasittens liv og reproduktive cyklus.

I det kliniske billede for toxoplasmose skiller influenza-lignende symptomer såsom feber sig ud. Denne sygdom kan endda være livsfarlig i tilfælde af personer med svækket immunsystem.

Noget forskning antyder også, at infektion med dette patogen kan øge risikoen for at udivkle skizofreni på mellemlang sigt.

Strategier til at reducere risici

En af de mest effektive mekanismer til at reducere risikoen for udvikling af infektion af fødevarebårne parasitter er at tage ekstreme foranstaltninger for fødevarehygiejene. I den forstand er det vigtigt at udføre korrekt skylning af friske produkter undtagen i tilfælde af kød.

Det er også vigtigt at sikre, at man når en høj temperatur indeni den mad, man tilbereder. Det skyldes, at det er en effektiv mekanisme til at eliminere patogener, som kan være indeni maden.

På samme tid bør man aldrig bruge de samme redskaber til at håndtere rå og tilberedte fødevarerDet er også vigtigt at rengøre bestik ordentligt samt at vaske hænder, før man rører ved mad.

I tilfælde at at udsætte en fødevare for frysning bør man altid tø det op i køleskabet efterføglende og undgå at lade produktet stå ved stuetemperatur. Det kan fremme udklækkelsen af eventuelle æg, som er indeni det eller på overfladen.

Rå fødevarer på træbord

Vi anbefaler, at du også læser: Sulfitter i fødevarer; Allergi og overfølsomhed

Vær opmærksom på parasitter i fødevarer

Det er relativ gængs at få en infektion, som er forårsaget af parasitter i fødevarer, og det er et problem, som kan påvirke menneskets sundhed alvorligt. Det påvirker ikke blot omdannelsen af næringsstoffer eller tilgængeligheden af næringsstoffer, men det kan også føre til leverskade og endda en livstruende overfølsom reaktion.

I tilfælde af gravide kvinder er bestemte forgiftninger meget farlige, eftersom de kan sætte fosterets liv i fare. I den forstand råder vi dig til altid at anvende fødevarer af bedste kvalitet, som har været igennem hygiejnekontrol og har ordentlige certificeringer.

På samme tid skal man tilberede fødevarer fuldstændig for at sikre, at ethvert patogen, der lever indeni, bliver ødelagt. I tilfælde af at gemme produkter bør man bruge metoder, som er sikre og som formår at holde fødevaren i god stand for at undgå reproduktion af parasitter.

Det kan interessere dig ...
Bekæmpelse af tarmparasitter med mælk og mynte
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Bekæmpelse af tarmparasitter med mælk og mynte

I denne artikel deler vi et effektivt middel til bekæmpelse af tarmparasitter. Med mælk og mynte kan du udføre en naturlig behandling og få sunde t...  • Gonzales I., Rivera JT., Garcia HH., et al., Pathogenesis of taenia solium taeniasis and cysticercosis. Parasite immunol, 2016. 38 (3): 136-46.
  • Robertson, L. J. (2018). Parasites in Food: From a Neglected Position to an Emerging Issue. In Biological Emerging Risks in Foods (pp. 71–113). Elsevier. https://doi.org/10.1016/bs.afnr.2018.04.003
  • Almulhim AM., John S., Echinococcus granulosus. StatPerals, 2020.
  • Xiao J., Prandovszky E., Kannan G., Pletnikov MV., et al., Toxoplasma gondii: biological parameters of the connection to schizophrenia. Schizophr Bull, 2018. 44 (5): 983-992.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.