Behandling af forkølelsessår hos børn

Forkølelsessår er tilbagevendende hos børn. De er ikke alvorlige, selvom de kan forårsage smerte og ubehag alligevel. Er der en behandling til dem? Det er der i hvert fald. Læs med for at lære mere om farmakologiske og naturlige løsninger.
Behandling af forkølelsessår hos børn

Sidste ændring: 03 marts, 2021

Forekomsten af forkølelsessår hos børn kan være foruroligende til at starte med. Disse læsioner er dog godartede og har tendens til at forsvinde af sig selv indenfor kort tid. Sådan er det i hvert fald ifølge en artikel udgivet i National Center for Biotechnology Information.

Som du måske allerede ved, er munden modtagelig for en række lidelser. Forkølelsessår er en af de mest gængse. Skøn indikerer faktisk, at de rammer op til 85% af befolkningen. Hvordan kan man så behandle dem hos børn? Læs med for at finde ud af det.

Forkølelsessår hos børn

Forekomsten af forkølelsessår har med adskillige faktorer at gøre, men i tilfælde af børn handler det om deres vane med at komme ting i munden. Læsionerne er betændte og forårsager smerte.

De begynder som en hævelse i slimhinden i munden, der er hvid i farven. Det kan udvikle sig til et rundt eller ovalt sår. De er lave og med skarpe kanter, men bunden kan være nekrotisk og variere i diameter.

Generelt dukker forkølelsessår hos børn op på slimhinden i kinderne. De har dog også tendens til at opstå på læber, tunge og tandkød. Denne lidelse er mere gængs hos kvinder end mænd af en ukendt årsag.

De kan derudover opstå gentagende gange over tid. I dette tilfælde siger vi, at det er en lidelse, som refereres til som “tilbagevændende aftøs stomatitis”. Det manifesterer sig gennem enkelte eller flere læsioner af forskellige størrelser.

Nærbillede af forkølelsessår hos børn

Behandling af forkølelsessår

Uanset om læsionen er isoleret eller på grund af “tilbagevændende aftøs stomatitis”, vil det som regel forsivnde af sig selv indenfor omkring syv dage. Forkølelsessår kan dog være smertefulde og nogle gange forhindre indtag af mad.

Det er derfor, folk ofte undrer sig over, om der er noget, de kan gøre, for at fremskynde helingsprocessen. Der er to behandlingsmuligheder i denne forstand: En farmakologisk og en, som består af naturlige produkter. Begge løsninger er nyttige til at forbedre symptomerne og for at undgå mulige komplikationer.

Farmakologisk behandling

Det er så gængs en lidelse, så det er ikke underligt, at der er en lang række af lægemidler, som hjælper med at fremskynde helingen. De fleste af dem er til topisk anvendelse – de går efter det ramte område. Her er nogle løsninger, som er tilgængelige på nuværende tidspunkt:

Ligeledes er systemisk behandling med orale steroider en god idé i alvorlige tilfælde. Det sidstnævnte bør kun udføres under medicinsk opsyn og kun, når forkølelsessår er tilbagevendende eller med mange symptomer.

Læs også denne artikel: Sådan behandles blister naturligt

Naturlige behandlinger

Nogle naturlige midler kan tjene som et hjælpemiddel til at behandle forkølelsessår hos børn. Selvom de ikke er det foretrukne valg, kan de være nyttige til at reducere betændelse og bekæmpe eksisterende infektioner. Ideelt bør de selvfølgelig have anti-inflammatoriske og antiseptiske egenskaber.

Et af de mest brugte alternativer er at lave mundskyl med varmt vand med salt eller natron. Gentag to til tre gange om dagen, indtil du bemærker en betydelig forbedring. Denne blanding bør kun indeholde en knivspids salt eller natron blandet med et halvt glas varmt vand. Det skal ikke sluges.

Aloe vera er en anden ingrediens, der gængs bruges til dette formål. Den gel, der er i stænglerne, har anti-inflammatoriske og antimikrobielle egenskaber, som fremmer lindring. Det kræver blot en dråbe gnubbet direkte på forkølelsessåret.

Aloe vera gel og stængler

Måske du også vil være interesseret i denne artikel: Sådan behandles herpes hos børn

Hvordan kan man forebygge forekomsten af forkølelsessår hos børn?

På dette tidspunkt er det vigtigt at bemærke, at forkølelsessår og “tilbagevendende aftøs stomatitis” ikke har en specifik årsag i de fleste tilfælde. Disse læsioner kan opstå på grund af genetisk prædisponering eller på grund af de følgende situationer:

 • Viral eller bakteriel infektion.
 • Stress.
 • Mangel på vitaminer.
 • Trauma efter tandlægebehandlinger.
 • Hormonelle ændringer.

Forebyggelsen af forkølelsessår hos børn bør fokusere på lindring af situationerne, der er nævnt ovenstående. Det primære er, at den lille vedligeholder tilstrækkelig mundhygiejne. Man skal derfor sikre sig, at man børster deres tænder to gange om dagen og bruger mundskyl en gang om dagen.

Tal med en tandlæge, hvis du mistænker, at forkølelsessår er på grund af tandlægebehandlinger, selv hvis symptomerne forsvinder af sig selv. Det anbefales også for mindreårige at tage vitaminpiller samt at spise fødevarer, som indeholder B-vitamin.

Nogle af dem er:

 • Bladgrøntsager.
 • Frugter.
 • Mejeriprodukter.
 • Tørret frugt og kerner.
 • Æg.
 • Fedtfattigt kød.
 • Fuldkorn.

Generelle overvejelser

Forkølelsessår er ikke alvorlige, men kan være ret generende, især hos børn. Det skyldes, at de skal begrænse deres daglige måltider, eftersom de kan føre til generelt ubehag.

Som det sidste fokuserer de tilgængelige behandlinger på at reducere betændelse, lindre smerte og fremme ordentlig heling. Derudover kan man forebygge disse skader med tilstrækkelig mundhygiejne og de rigtige værktøjer til det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Canker sores (mouth ulcers): Overview. 2019 Aug 15. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546250/
 • Babaee N, Zabihi E, Mohseni S, Moghadamnia AA. Evaluation of the therapeutic effects of Aloe vera gel on minor recurrent aphthous stomatitis. Dent Res J (Isfahan). 2012;9(4):381-385.
 • Córdoba M. Aftas recurrentes en niños y adolescentes. Revista de la Sociedad Odontológica de La Plata. 2018;20(56):19-22.
 • Schemel Suárez M, López López J, Chimenos Küstner E. Úlceras orales: diagnóstico diferencial y tratamiento. Medicina Clínica. 2015;145(11):499-503.
 • Pérez A, Rodríguez P. Tratamiento de la estomatitis aftosa recurrente. Medicentro. 2012;16(1):1-10.
 • Marinovic M. Aftas orales recurrentes: diagnóstico diferencial y manejo. Medwave. 2009;9(2):e3773.
 • Falgás Franco J. Patología bucal. Pediatriaintegral.es. 2015. Available from: https://www.pediatriaintegral.es/publicacion-2015-01/patologia-bucal/
 • Bonet R, Garrote A. Aftas bucales. Farmacia Profesional. 2015;29(1):27-31.
 • MacDonald J. Canker sore remedies: baking soda. CMAJ. 2002;166(7):884.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.