Hvad er ektoparasitter? Alt om mider og lopper

De fleste ektoparasitter - såsom mider og lopper - producerer kløe og rødme på huden. Nogle af dem fungerer endda som vektorer for alvorlige sygdomme såsom tyfus.
Hvad er ektoparasitter? Alt om mider og lopper

Sidste ændring: 26 januar, 2021

Vi har alle hørt om parasitter før. De er organismer, som lever indeni eller ovenpå overfladen hos et andet levende væsen, hvor de opnår bestemte fordele, og på samme tid forårsager de bestemte problemer for deres vært. Ektoparasitter – såsom mider og lopper i særdeleshed – er parasitter, som lever på den ydre overflade hos andre levende ting.

Disse typer af væsener producerer ofte sygdomme kendt som parasitsygdomme. De er gængse både hos dyr samt mennesker. Med hensyn til mennesker har disse former for sygdomme tendens til at dukke op om sommeren og forårsage skade på huden.

Nogle ektoparasitter kan være et middel til overførsel af alvorlige systemiske infektioner med katastrofale konsekvenser. De er derudover ikke nemme at udrydde. Med det i baghovedet ønsker vi at dele nogle vigtige date om ektoparasitter, især mider og lopper.

Hvad er de mest gængse ektoparasitter?

Ektoparasitter er små organismer, som lever af andre levende væsener. I tilfælde af mennesker inkluderer denne gruppe en bred vifte af leddyr, som er meget forskellige fra hinanden.

Generelt sætter disse typer skabninger sig fast på overflader på hud og bliver der, så længe parasitten ønsker det. Disse skabninger kan derudover endda trænge gennem huden og leve indeni de indre lag af vores dermis. Når de er indvendig, oplever vi symptomer såsom kløe og endda allergiske reaktioner.

Selvom ektoparasitter inkluderer blodsugende antropoder, er det nemmere at adskille dem i to forskellige grupper. Når vi nævner blodsugende antropoder, refererer vi til insekter såsom myg, der spiser blod fra mennesker. Deres adfærd er forskellige, og ligeledes er de sygdomme, de kan sprede.

Det største problem med alle ektoparasitter, især blodsugende antropoder, er, at de kan fungere som vektorer. Med andre ord er de bærere af sygdomme såsom malaria og tyfus.

Myg er eksempel på ektoparasitter

Myg er blodsugende insekter, men vi inkluderer dem ikke i kategorien med ektoparasitter på grund af deres anderledes adfærd.

Skab

Skab er en af de mest hyppige og velkendte parasitsygdom produceret af en type mide ved navn Sarcoptes scabiei. Infektioner har tendens til at opstå i form af epidemier på grund af, at dette lille insekt nemt spreder sig fra en person til en anden.

Det kan derudover forblive på tøj og sengetøj, hvilket gør det endnu sværere at komme af med. Denne ektoparasit graver små tunneller i huden, hvor de producerer læsioner, som får huden til at klø. Disse mider er derudover særligt dominerende om natten.

Diagnose af skab er ikke særlig svært, men opdagelse af parasitter kræver nogle gange mikroskopiske teknikker. I ethvert tilfælde har læger tendens til at opdage læsioner ved første øjekast.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Støvmider? Dræb dem sikkert og naturligt

Mider

Mider er en bred kategori af ektoparasitter. Vi nævnte netop en specifik type mider, som producerer skab. Når de fleste personer taler om mider, refererer de dog til alle dem, som forårsager allergier.

I dette tilfælde er den familie af parasitter, som vi taler om, Dermatophagoides pteronyssinus.  Det er en art, som lever i støv, der er på møbler og alle andre steder. Det er et meget lille leddyr, som faktisk er harmløst for mennesker.

Den eneste negative effekt, som de forårsager, er allergier, hvilket er den primære årsag til allergiske reaktioner efter pollen. Oprindelsen ligger i, at døde mider og deres ekskrementer danner meget fint støv, som nemt indåndes.

Vi anbefaler, at du læser: Børneastma: Årsager og diagnose

Lopper

Nærbillede af loppe

Ektoparasitter såsom lopper findes især på dyr.

Ligesom mider er lopper også små ektoparasitter. Som voksne spiser de blod og er ofte at finde på hunde og katte, især dem, der lever på gaden eller på landet.

Lopper kan fungere som vektorer for mange sygdomme, hvoraf de vigtigste er tyfus og byldepest. Dem, der lever på katte og hunde, har dog tendens til at overføre andre, inklusiv bændelorm. Deres bid producerer derudover kløe og rødme på huden.

Hold øje med ektoparasitter såsom mider og lopper

Det, vi skal huske på, er, at ektoparasitter indebærer en bred vifte af parasitter. Det er vigtigt at have i baghovedet, at hvis man har kæledyr, så skal man tage forebyggende forbehold mod parasitter baseret på dyrlægens instrukser. På den måde vil man sikre sine kæledyrs sundhed samt ens families.

Hvis man har kløe, allergiske reaktioner på huden eller tegn på små læsioner på huden, bør man gå til en læge. Mange ektoparasitter er nemme for professionelle at opdage ved første øjekast, hvilket giver mulighed for at påbegynde behandlingen med det samme.

Det kan interessere dig ...
Almindelige symptomer på parasitter i tarmen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Almindelige symptomer på parasitter i tarmen

Tarmparasitter er et ret irriterende problem. De almindelige symptomer på parasitter i tarmen er svære at diagnostisere. Læs mere om dem her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.